Değerli Ortak,
Hissede pozisyonumu bozmadım. Uzun ve iştahlı yazmadım. Zira, yanlış da mesaj verip, 3-5 ayı uzun vadeli yatırım zannedip, hisseye girenleri istemeden de olsa yanlış yönlendirmek istemedim. özellikle de bu dönemde (milyonlarca yeni KY var)..
BİST fiyatı hakkında ise şunu kastettim: Hissenin bist fiyatlaması kısa vadede kesinlikle firmanın finansal ve iş performansı ile korele değil. Yani, "2023te işler iyi gidecek" diyor olmak dolayısıyla, "2023 hissenin fiyatı da iyi olacak" demek istemedim. davranışsal finansın fiyatlamada çok öne çıktığı bir ortamda benim fiyat konusunda tahmin yapacak bir aracım yok. bildiğim bir konu da değil. ayrıca, etkin piyasa teoremi falan gibi şeylere de "sanırım çalışıyor" diyecek bir konjonktürü hiç gördüğümü hatırlamıyorum (30 yıl evvel okulda ilk duyduğumda/dinlediğimde nasıl karşıladıysam konuyu hala aynı yerdeyim..). fakat, uzun vade de tabi ki fiyatlamanın iş performansına bağlı olduğunu, ikisinin ileri derecede korele olduğu malum.. aksi durumda, hisseyi tutmamam lazımdır..
Maalesef, PR, tanıtım, finansal influencer dediğimiz arkadaşların etkisi ile dahi kimi hisseleirn fiyatlarının artabildiği, adil değerinin epey üzerinde fiyatlanabildiği dönemde geçiyoruz. Oysa, bizim firmanın üst yönetimi yatırımcıya bilgi vermekten imtina ediyor..
Bununla beraber, şunu deneyimleyerek gördük ki flash (vayyy be, dedirten) finansallar açıkladığında, deva da gecikerek de olsa performans gösteriyor. Bir noktada firmanın ketum olması, fiyatlamaya engel olmaktan kalkacak. Ayrıca, temettü (eğer %12lik temettü fiyatlamaya engel ise) aritmetik mecburiyetten dolayı zaten önemli konu olmaktan çıkacak.. yani, bist fiyatının artmamak için bahanesi kalmayacak. bist dışı satış hikayesi de ayrı konudur.
Yer İmleri