Toksöze sermaye artırımı gg
Sermaye artırımları gelebileceği genel kurulda görüşülmüştü.
Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına:
27,5 mio nakit sermaye karşılığı şirkette %33 ilave pay alınıyor.
Genel kurulda diğer ortaklarla anlaşmamız gerekir denmişti.
Sermaye artımı rüçhan hakkını kısıtlamıyor, sermaye bulabilirlerse diğer ortaklar da pay alabilecek.
Yeni alınan paylardan gidersek şirket değeri 83 mio lira üzerinden değerlenmiş.
Bu değerleme ortaklarla el sıkışılan değerleme olduğu için önemli.
Ernst & Young 2016 yıl sonu değerlemesinde %55 payın gerçeğe uygun değerini 31 mio olarak hesaplamıştı.
Yeni değerlemeyle %55 lik pay- 45 mio- bu değerin biraz üzerinde.
İşin olumsuz tarafından bakarsak, nevotek, ortopro, numnum dan sonra 4. bir şirkette büyük çoğunluk hisse bize geçiyor ve sermayenin alternatif maliyeti var.
Diğer taraftan belli ki banka kredisi ve ithalatla büyüyen Sportive'in sermaye desteğine ihtiyacı vardı.
Hayırlısı olsun diyelim![]()
Önümüzdeki hafta sonuç malum kişinin istekleri doğrultusunda gerçekleşirse ne olur sorusu gündemde mega ağırlıktadır.
1. Sermaye beklemeye geçiyor görünüyor. Her zaman öyle olmuştur, sermaye iktidarla çatallaşmak istemez.
2. Yeni yatırımlar konusu belirsiz, bu yatırımların Avrupa ve ABD'den gelmeyeceği %100 gibi. Körfez sermayesi cepte diye bakıyorlar. Asya'ya göz dikmişler gibi görünüyor. Operasyonel ayağı yurtdışında olan şirketlere bir takım garantiler verilirse belki yatırım gelir. Bir "pazar" olarak TR'yi hedefine alacak şirketlerin Suudi-Katar ile sınırlı olması muhtemeldir.
3. Ülkedeki yapısal sorunlara girmek istemem, tahmin olarak söylüyorum, güvenlik bürokrasisi dışındaki kurumların epey bir kafası karışacaktır, kimi yerde aşırı yetki kullanımı görülürken, kimi yerde insanlar kendilerini saklamayı tercih edeceklerdir.Şu anda baskın olan eğilim kendini saklamak iken bir süre sonra yeni eğilimler ortaya çıkabilir.
Yapısal konulara bir örnek gerekirse, yılda 2,5 mio dan fazla gencimiz her yıl üniversite sınavlarına giriyorlar. Bu gençlerin ancak %1 i dünya ölçeğinde kabul edilebilir eğitim alabiliyorlar. Belki %10 luk bir kısmı daha çok gayret ederlerse bir meslek sahibi olup hayata tutunabilirler.Geri kalan %90 kısım ancak tüketici olur, boş ideolojilerle oyalanır, savaşta ölmek için namzet olur.
Ayrışmış bir toplumda bu gençler için bir çözüm üretmek, yol göstermek olanaksız görünüyor.
4. Güvenlik birimleriyle arasını iyi tutan mafyavari oluşumlar için çok elverişli bir dönem geliyor.
5. Dış politikayla ilgili konularda Rusya ve ABD ile girilen "döngel kerhanesi" ilişkileri bu şekilde sürerse TR sadece askeri gücüyle varlık bildiren, siyasi etkinlik, bilim ve kültür gibi temel koularda İran'ın gerisine düşme tehditiyle yaşayan bir ülke olur.
6. Dünyanın en büyük havayolu dağıtım noktalarından biri olma, uluslararası finans merkezi projeleri gibi projeler daha bebeklik çağında bile değil. Dış politikanın bu projelerin başarısında rol oynayacağı açık.
Piyasanın nasıl davranacağını bilmiyoruz, büyük olasılıkla temkinli yaklaşıp uzun vadeli bakmak isteyeceklerdir.
Benim o kadar ufkum yok, sadece önümüzdeki 3-5 yıl için görüş oluşturabiliyorum.
Yapısal konulara bir örnek gerekirse, yılda 2,5 mio dan fazla gencimiz her yıl üniversite sınavlarına giriyorlar. Bu gençlerin ancak %1 i dünya ölçeğinde kabul edilebilir eğitim alabiliyorlar. Belki %10 luk bir kısmı daha çok gayret ederlerse bir meslek sahibi olup hayata tutunabilirler.Geri kalan %90 kısım ancak tüketici olur, boş ideolojilerle oyalanır, savaşta ölmek için namzet olur.
Cok carpici ifade etmissiniz.
Malesef gercek bu.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Güçlü Türkiye ve yürütmenin hızlandırılması söylemlerine bir bakalım.
Kamplaşma bariz. Toplumun yarısı malum kişi ne derse, doğru veya yanlış,
bir kısmı uğrunda ölmek de dahil olmak üzere her şeyi yapmaya hazır.
Diğer grup, gene yarısı, tamamen ters pozisyonda, bu saatten sonra en doğruları
bile yapsa varlığını kabul edemez durumda.
Tarihte hiç bir ulus yoktur ki bu derece ayrışma yaşadıktan sonra ekonomik birlik ve refah için bir araya gelsin, bir ivme yakalasın, toplumsal mutabakat eşliğinde bir refah toplumunu inşa etsin.
Ne demek ki bu durumda en iyi senaryo var olanı korumaktır.
Bir de şu var, bir grubun isteği çok yüksek demiştik.
İstek ne olursa olsun bir de kapasite meselesi var.
Bir an için kendinizi özel sermayenin yerine koyun.
Size her türlü kolaylığı sağlasalar elinizdeki nakdi istihdam yaratmak potansiyeli olan, yoğun ArGe yatırımı
içeren alanlara mı yatırırsınız? yoksa hazine garantili müteahitlik işlerine, toprağa ve inşaata mı yatırmayı
tercih edersiniz?
Hızlandırsan da yavaşlatsan da yatırım iştahı açısından bir fark yaratılmayacağını düşünüyorum.
Dünyada da böyle oldu, helikopterle para dağıtıldı, yatırımlar gene hızlanmadı.
Haa, bizim özel sektör de kurnazdır, "mış" gibi yapmayı becerirler.
Başka da çareleri yok zaten.
Yer İmleri