Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 302/564 İlkİlk ... 202252292300301302303304312352402 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 2,409 - 2,416 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,136
     Alıntı Originally Posted by burak13 Yazıyı Oku
    Sn. Tovbekar,

Uyarınız için teşekkür ederim. Aslında çok önemli bir konu ancak insan yaşamayınca etrafında şahit olsa bile kendi başına gelmeyeceğini düşünüyor.

Bu konuda diğer hesapların da kendi üzerimde olması bu konuyu biraz dengeliyor. Böyle durumlara düşmeyiz umarım.

Tekrar teşekkürler, uyarınız için.
    hesaplar resmi olduğu için paylaşılır ama BES sisteminin getirisi hesaplanamaz... yani paylaşılabilir bir şey değildir. benimkinde anlaşma sözkonusu idi. kendi adıma mal varlığımın 2/3ünü verdim benden eski eşimin talebi yarısı idi. ama tüm arkadaşlarım, bu işle ilgili hakimler neden böyle yapıyorsun taifün nisa donuna kadar alır teraneleriyle üstüme gelmişti...

2.  Alıntı Originally Posted by burak13 Yazıyı Oku
    Günaydın,

İlk yazım aralarda kaldı sanırım

Özellikle değerli büyüklerimin yorumlarını duymak çok isterim. Sn.@ctugrul, Sn.@dudu ve Sn. @cauti

Bütün sayfaları da 2 haftada anca okuyabildim.

Teşekkürler.
    Sayın Burak13,
    Henüz çok gençsiniz. Herkes size farklı bir fikir verecektir.

Bende benimkini vereyim. Ev bir yatırım aracı değildir. Ama başınızı sokacağınız en az bir tanesi gerekliliktir. Bana göre kiraya verilen para, sobada yanan odun gibi yanar gider geride size bir şey bırakmaz.

Geliriniz hem yatırım yapmaya hemde ev almaya aynı anda müsait değilse, önce evinizi alın, paranızı sobada yakmayın derim ben. BES’ten hiç bir surette çıkmayın. 150-200 TL bile olsa yatırıp sistemin içinde kalın. Zira yaş kemale erişince belki de tek dayanağınız o olacak. Burada atıp tutan, o parayı BES’e yatıracağına kendin değerlendir daha çok kazanırsın diyenlere fazla takılmayın. Çoğu yapamadığı şeyi öğütler. Ayrıca buradakilerde dahil yatırımcıların çok ama çok büyük bir kısmı zaten %25-35 arası yıllık kazanç sağlayamaz. Lafta olanlar ve 2016 Aralık yükselişini şans eseri yakalayıpta kendini bir nevi Buffet sananlar hariç.

Yıllar geçtikçe maaşınız artacak ama ev krediniz sabit kalacağından,arttıracağınız her parayla BIST 30 dışına çıkmadan, aylık düzenli alım yapın. 10 sene aldığınız her temettüyüde geri hisse alımında kullanın.

50 yaş civarında hem 10 yıldır eviniz hem BES’te ciddi bir birikiminiz olmuş olacak ve çok muhtemeldir ki alacağınız temettülerden dolayı çalışmaya ihtiyacınız kalmamış olacaktır.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,136
    konuyu ilgi ile okuyorum... çalıştığını gösterme hususunda yaklaşık 30 yıl kadar önce uzman yardımcısı iken çalıştığımız gn md yrd gece telefonla arar bir şeyler sorardı. sizin meşguliyetiniz bir şey ifade etmezdi. bir gece saat 11 de arayıp şu konunun içinden çıkamadım deyince çok bozuldu ama ondan sonra beni arayıp bir şey sormadı...
    geçtiğimiz yıllarda belki de 5-10 yıl içinde daha sonradan Devlet kademelerinin en üstüne çıkmış birine sormuştum. ekonomi nasıl diye ve kağıt üzerinde rakamların çok iyi olduğunu söyleyince peki neden reel piyasa farklı deyince bilmem biz neredeyse yıllardır buralardan normal reel kesimne çıkamıyoruz ki. zamanımız kalmıyor deyince bir arkadaşımın bütün memurları saat 18 sonrasında sopa ile kovalayacaksın ki halka karışsınlar dediğini hatırlatmıştım. sonradan en üst kademede iken de değişmedi ve hiç reel kesimi görmediler. görevden uzaklaştıktan sonra akılları başa gelmiş midir bilmem...
    bir arkadaş çözümün buradan olamayacağını yazmıştı. çözüm her yerdedir ve yazılanları okuayanlar belki de bir şeyi değiştirebilirlerse kimbilir tohum olur ve büyür gider...

4. malum birçoğu için Ocak maaşları yattı, vergi dilimine henüz girmediğim için inşallah bu ay birikim hesabına 1.500 tl gibi bir aktarım yapabileceğim, tüm arkadaşlara da bu ay güzel bir tutar aktarım yapmalarını dilerim

diğer yandan Nisan gibi primler yatacak inşallah bir 15K da oradan bekliyorum, inşallah bu sefer öncden primi harcayıp çar çur etmeyeceğim.

forumu biraz günlük gibi kullanıyoruz ama inşallah yazdıklarımız hem kendimizi hem okuyanları motive ediyordur.

5. Biraz da yatırım konuşalım Geçtiğimiz hafta poltk ile uzun vade hisse portföy oluşturma çalışmalarında, somut adımlar atmaya başlamıştık. Önceliğimde olan 10 hisse; şimdilik portföy adaylarım bu hisselerden oluşuyor..Bugün de Brisa aldım, alımlar her hisse için 10 parçaya bölünecek ve her seferinde %10 luk alım yapılacak. Fiyat hareketlerine göre bazı hisseler ayrılan tutarın %100 üne ulaşamayabilir.

Alımlarda en önemli koşul tabii ki grafik pahalı olmaması...Bu hisseler zaten grafik pahalı dışında diğer koşullarımın hemen hemen tümünü karşılıyor (Poltk, Brisa, Froto, Alkim, Kordsa şu anki fiyatlarıyla da koşulu sağlıyor. Alım için bu koşulun sağlanması beklenecek).

Önemli not: Borsaya önemli bir miktarı parça parça sokacağım için benim gibi yatırımcılar için ilk giriş fiyatları çok önemli. Bu nedenle sabırla beklemek lazım. Gidenin arkasından bakmaya gerek yok, her zaman fırsatlar olacaktır. Yine her zaman söylediğimiz gibi, aylık düzenli ama küçük miktarları sürekli alacak olan arkadaşların beklemesine gerek yok. İyi ve fiyatı uygun hisselerde her ay düzenli alım yapabilirler.

Maliyet
    Poltk -->39,34
    Brisa -->7,83
    Petkim
    Aksa
    Pegasus
    Kordsa
    Alkim
    Trkcm
    Hekts
    Froto

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,136
    sn cautionary,
    gidenin arkasından bakmak tamam ama gitmeyene nasıl bakmak gerekiyor? sağlam olmayan hisselerimi sattıkça daha sağlam ve beklentisi olan ALCAR hisse senedi aldım ( bu arada yukarıda sn burak13e bir şey söylemek istiyorum haddim olmayarak. uzun vadede ne olacağı belli olmaz bunun için eşimin BES hesabı yerine ayrı ayrı ya da müşterek hesaplar kullanılmalı çünkü maalesef uzun vadede görüşler değişip çok ayrı yönlere savrıulabiliyorsunuz) bir zamanlar hayalim 5000 lot alıp yılda bana aylık 1000 lira katkı sağlaması yeter diye düşünüyordum ki savrulmalar ve uzun vadeli hesaplar değişmek zorunda kaldı ve benim yaşlılık portföyüm minnacık hale dönüştü... tam bir temettü hissesi olmasa da iyi yönetilen bir şirket olduğu için rahat olacağımı düşünüyordum ama son yükselişe hiçbir tepki vermeyince işkillenmeye başladım... böyle durumlarda neler yapılmalı sizce? ya da bilgi birikimlerinize güvenerek neden tepki vermez bir hisse?

7.  Alıntı Originally Posted by tovbekar Yazıyı Oku
    sn cautionary,
    gidenin arkasından bakmak tamam ama gitmeyene nasıl bakmak gerekiyor? sağlam olmayan hisselerimi sattıkça daha sağlam ve beklentisi olan ALCAR hisse senedi aldım ( bu arada yukarıda sn burak13e bir şey söylemek istiyorum haddim olmayarak. uzun vadede ne olacağı belli olmaz bunun için eşimin BES hesabı yerine ayrı ayrı ya da müşterek hesaplar kullanılmalı çünkü maalesef uzun vadede görüşler değişip çok ayrı yönlere savrıulabiliyorsunuz) bir zamanlar hayalim 5000 lot alıp yılda bana aylık 1000 lira katkı sağlaması yeter diye düşünüyordum ki savrulmalar ve uzun vadeli hesaplar değişmek zorunda kaldı ve benim yaşlılık portföyüm minnacık hale dönüştü... tam bir temettü hissesi olmasa da iyi yönetilen bir şirket olduğu için rahat olacağımı düşünüyordum ama son yükselişe hiçbir tepki vermeyince işkillenmeye başladım... böyle durumlarda neler yapılmalı sizce? ya da bilgi birikimlerinize güvenerek neden tepki vermez bir hisse?
    Alcar benim de takibimde....Gitmedi dediğiniz hisse son 4 senede 3 kat, son 8 senede 6 kat artmış...bence normal...çok iyi sayılmaz, en azından perormans düşüklüğünden elenecek bir hisse değil. Zaten ben 4 senede 4 katı, 8 senede 8 katı geçen hisseyi grafik pahalı diye almıyorum...Yani alcar fiyatlama açısından gayet normal..üstelik yıllara yayılmış dengeli bir artışı var.

Bir hisseden daha ne bekliyoruz ki? Orta ve uzun vadede endeksi ciddi oranda yenmiş, az çok temettü de veriyor...çok hızlı çıkış ve düşüler yapmayarak küçük yatırımcısını da ağlatmamış...eğer kastınız son 1 sene görece düşük kalan getiri ise, ve siz hisseyi bu dönemde aldıysanız, uzun ve yatırım böyle bir şey değil...bilanço ve satış vs çeyreklik değerlendirilir, ama hisse performansı görece düşük kaldı diye (son bir yıl), hisse ile ilgili olumsuz düşünülmez.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,136
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Alcar benim de takibimde....Gitmedi dediğiniz hisse son 4 senede 3 kat, son 8 senede 6 kat artmış...bence normal...çok iyi sayılmaz, en azından perormans düşüklüğünden elenecek bir hisse değil. Zaten ben 4 senede 4 katı, 8 senede 8 katı geçen hisseyi grafik pahalı diye almıyorum...Yani alcar fiyatlama açısından gayet normal..üstelik yıllara yayılmış dengeli bir artışı var.

Bir hisseden daha ne bekliyoruz ki? Orta ve uzun vadede endeksi ciddi oranda yenmiş, az çok temettü de veriyor...çok hızlı çıkış ve düşüler yapmayarak küçük yatırımcısını da ağlatmamış...eğer kastınız son 1 sene görece düşük kalan getiri ise, ve siz hisseyi bu dönemde aldıysanız, uzun ve yatırım böyle bir şey değil...bilanço ve satış vs çeyreklik değerlendirilir, ama hisse performansı görece düşük kaldı diye (son bir yıl), hisse ile ilgili olumsuz düşünülmez.
    hissenin gitmedi dediğim zamanı son 1 yıl... hatta son 6 ay... diğer hisselerin 1e 2 yaptığı dönemlerde ALCARın da yapması lazımdı diye düşünmek gerekmez mi? hisse ile ilgili olumsuz düşünme olasa da soru işaretleri artıyor diyelim...
    yatırım yapılırken pasif olmaktansa öngörülebilir beklentilerde biraz kenara çekilmek niyetim vardı... benim son dönemlerde ekonominin geleceği ile ilgili beklentilerim pek olumlu olmadığı için çok az hisse senedi bırakarak altın ve döviz ağırlıklı bir portföy oluşturmayı düşünüyordum (aslında güvensem tamamını altın yapmak lazım ama artık altın bile bozuldu günümüzde)... geçen yıllarda küçük bir çiftlik oluşturma ( 50 dönüm kadar bir yer) düşüncem savrulmalar yüzünden olmadı ve daha alıcı gözle baktığımda çiftçiliğin de pratiklerinden uzaklaşmış olduğumu görüp vazgeçmiştim... bir bahçe oluşturup ( tabii ki meyve bahçesi) sebze dikerek oyalanma düşünceleri de yok değil ama bunların hepsinin başında sahip olduğunuz sermayeyi korumak gelmiyor mu? siz bu korumayı yatırımlarınızı çeşitlendirerek yapıyorsunuz ama bir çok kişi (bunlara artık ben de dahilim) biriktirimlerinde belli bir seviyeye gelemediği için zorlanıyor...

Sayfa 302/564 İlkİlk ... 202252292300301302303304312352402 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •