Cuma günü 16:07 de ekrana bakıyordum. 16:10 da telefona vurmaya başladım bozuldu mu diye. O günden beri çok sağlam dayak yedim, resmen belimde sopa kırdılar.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Maksimetu, değiştirmez. Zira, yeniden değerleme, vergi bazlı enflasyon muhasebesi ve TFRS/UFRS bazlı enflasyon muhasebesi enflasyon oranlarına göre işliyor..
Bununla beraber daha önce bu başlıkta yazdıklarıma şunu da eklemem lazım. Yeni öğrendim ki (en son 2004 için uygulamıştık ve bu ayrıntıyı hatırlamıyordum); UFRS bazlı enflasyon muhasebesi Türkiyenin UFRSye göre hiperenflasyonist sayıldığı ilk yılı takip eden ilk mali tabloda tekrar yürürlüğe girer.. yani; gidişata göre ("TÜİK bir mucize gerçekleştirmezse") 31 Aralık 2021de artık Türkiyedeki finansal ortam muhasebe ilkelerine göre hiperenflasyonist olacak ama ilk enflasyon muhasebesi UFRS tablo bunu takip eden ilk mali raporda kullanılabilecek.. ben de eski denetçiyim ve enflasyon muhasebesinie zamanında uygulamıştım ama bu ayrıntıyı unutmuşum; şimdi halen denetçilik yapana birindne bunu teyit ettim ama o camia da bunu henüz "zamanlama bakımından böyle yorumluyoruz" diyor... .. şimdiilk durum şu: enflasyone göre düzeltilmiş UFRS tablolar 31 Mart 2022de hazırlanacak... farklı bir bilgi öğrenirsem bu topicte yazarım.. tekfende büyük bir enflasyon değerleme farkı olacak.. tarih konusunu kendi şirketim için de irdeliyorum. şirketler bu konuya teknik hazırlık yapıyor olmalılar..
enflasyon muhasebesinin tekrar uygulanması özellikle özkaynaklı bazlı çarpan değerlendirmesinde bir milat olacak.. özkaynak karlılık hesapları radikal değişecek şirketler var.. PD çarpanları da değişecek tabi ki..
Bir köşe yazısında bu yıl sonu deniyordu....Sayın Maslak1 yeniden degerlemede özkaynaklar içinde yer alan YEDEK AKÇELER ve GEÇMİŞ YIL KARLARI da yeniden degerlemeye tabi olacak mı? Bu kalemlerde tıpkı bina, makine vs. gibi degerlemeye tabi oluyor diye hatırlıyorum ben...
https://share.matriksdata.com/share....12241857162047
Takaslar...Azeriler alımda iş haberi mi var Azerbaycandan acep....![]()
Önce Hollanda tam kapanma şimdi Çin'de 13 milyonluk kentte kapanma bu omicron işi can sıkacak gibi duruyor uluslararası kapanma olursa yine köyü etkileniriz
sayın cemal31, %2 ek vergi karşılığı yendien değerleme konusu ve bundna ayrı olarak vergi bazlı enflasyon muhasebesi kanun koyucu bir değişikilk yapmazsa 31 Aralık 2021 mali tablolarına etki edecek. Ama, bu 2 konu UFRS/TFRS (konsolide dediğimiz BİSTe açıklanan tablo) mali tabloda siliniyor... UFRS/TFRSnin mevzuatı ayrı ve ordaki konu hakkında belirttiğim şekilde bilgi aldım.. sizin gördüğünüz yazı UFRS için ise mutlaka onu görmek isterim..
enflasyon muhasebesi uygulamasında; tüm parasal olmayan varlıklar (demirbaşlar, arsalar, stoklar, peşin ödenen giderler) ve pasitede tüm özkaynak kalemleri oluştukları tarihe göre düzetmeye tabi olur..
kestirme hesap şu: toplam özkaynağına oranlı olarak çok miktarda ve eski tairhten kalma arsa, arazi ve binası oalnlar, ve bolcana makina teçhizatı olanlar (bu son kalem için net defter değeri kritiktir.. yani ne kadar az amorti oldu ise o kadar iyi) özkanynak büyümesi görecek.. tersi ise küçülme..
mantık şu: aktifi 100 tal makina ve arsa ve pasifi de 1 tl özkaynaktan ve 99 tl ticari krediden ibaret olan şirket, aktifi 100 tl ticari alacak ve pasifi 100 tl özkaynaktan ibaret olan şirkete göre avantajlı olacak.. daha çarpıcı olması için extrem vakayı örnek verdim.. gerçek hayatta aktif pasif dağılımı böyle olmaz, bildiğiniz gibi. birinci örnekteki şirketin aktifindeki duran varlıklar enflasyona göre değerini korurken kullandığı tl krediler enflasyon karşısında erir ve şirketin enflasyn muhasebesine göre oluşlan bilançosu daha cazip hale gelir.. ikincisinde de tersi olur.
Yer İmleri