uranyum'un bulunabilmesi için bir redox sınırına ihtiyaç var, oksitleyici ve indirgen kesişim alanı. Sorgun ve akdağmağdeni civarında geçmişte uranyum'a yönelik çalışmalar yapılmıştı ve anomali değerleri saptadılar. Detritik çökeltilerde çok düşük tenörlü uranyum izleri yakaladı mta. Uranyum'un burada olduğunu düşündüren ya da yorumlatan şey muhtemelen altın içeren hidrotermal çözeltiler. Ama benim bildiğim alacahan sahasında granitik (asidik) silisçe zengin bir magma yok (j39d4 pafta haritasından bakılabilir). Orada volkanik ve volkanosedimanter kayaçlar var (alttın da bu volkanosedimanterler içerisinde, silisli zonlarda) uranyum'u getiren asıl intruzif pegmatit damarları. Bu pegmatitik damarlarda bildiğim kadarıyla yok. Uranyum olabilir demek bence biraz fazla optimistik olur.
Rezerv konusunda ise 10 katı daha güçlü derken;
bakırtepe de bulunan kaynak tahmini yaklaşık 100 bin ons tu yani 3 ton altın civarlarında.
mta özet bilgi bunu mutlaka geliştirmişlerdir ve artırmışlardır. Biz diyelim 200 bin ons olsun. Bu da kabaca 6 ton altın eder. Yani au gramı 4000 tl desek 650 milyon dolarlık bir rezerv var bakırtepede. Alacahan da bunun 10 katı 6.5 milyar dolar eder. Güzel para (bu meblağ aisc hariç).
Benim duyumlarım (teyide muhtac) ise tenörün yüksek olduğu. 10-20 ppm civarında söylentiler var ama pekde mantık. Bu gerçekten çok yüksek değer altın tenörü için (türkiye ve dünya özelinde).
Bakırtepe yıllık üretimi 10 bin ons civarında (2016 da işletmeye başladılar 93 bin ons ürettiler). 10bin ons yaklaşık $1.2m.
Olurda eregli üretime geçer ve yıllık 10 bin ons üretirse bütçeye yaklaşık $1.2m getirisi olur. Çeyreklik bazda $300k. Rakamlara böyle bakmak daha anlamlı olur herhalde.
Sonuç olarak uranyum'a yönelik birşey beklemiyorum ben ama altın için güzel bir zon yakaladılar ve facebook alacahan sayfasında yapılan paylaşımlara göre kaynak tahminini işletmeye dönük rezerv e çeviriyorlar (in-fill sondaj, mesafeler çok yakın birbirine 50m ya da daha az)..
Ek bir bilgi daha umarım haklı çıkarsınız türkiye'nin en zengin rezervi konusunda ama yapı itibari (cevherleşme yapısı, tektonik hatlarla ilişkili) ile zor. Porfiri bir tip daha büyük rezerv saglar uşak kışladağ gibi. Orada 2023 sonu itibari ile 10 milyon ons luk bir altın rezervi var.
Kişisel beklentim (umarım) bakırtepe gibi 1m ons altı bir yatak olur (bu bile çok çok iyi bir rakam).
Keşke açık açık paylaşsalar rakamları.
Yazdıklarım tamamen teyide muhtactır. O sebeple lütfen kendi araştırmanızı kendiniz yapınız.
Yer İmleri