Originally Posted by
ekfuture
Kapitalizmin ortaya çıkışı imparatorlukları işlevsiz hale getirmiştir. Sanayinin gelişmesi imparatorluklarda çok önemli olmayan dilin ve bu dilin yarattığı ortak kültürel değerlerin önemini artırmıştı. Üretim eğitimi, eğitim de ortak bir dili zorunlu kıyordu. İşte bildiğimiz milliyetçilik ideolojisi kapitalizme uygun devlet ihtiyacına cevap verdiği için ortaya çıktı, gelişti ve giderek bütün dünyada çeşitli biçimleriyle egemen ideoloji haline geldi.
Bu şartlar altında bütün imparatorluklar yıkılmaya başladı, her ulusun burjuvazisi kendi ekonomik gelişmesini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için kendi dilinin egemen olduğu, kendi ürettiği mallar için pazar olacak sınırları belli bir toprak parçasını vatana dönüştürme çabasına girdiler. Bu dönemde ortaya çıkan sosyalist ideolojilerin de halkların kendi kaderlerini tayin hakkını ileri sürmeleri bu süreci hızlandıran bir işlev gördü.
20. yüzyılın başındaki devlet sayısıyla sonundaki devlet sayısı kıyaslandığında bahsettiğim süreç daha da iyi anlaşılır. Yani durup dururken sırf diğer imaparatorlukların kışkırtmasıyla ortaya çıkan bir durum söz konusu değildir. Toplumsal ilerleme yasaları gereği insan toplulukları kendi gelişmelerini daha da hızlandıracak bir örgütlenme biçimine geçmeye başlamışlardır.
Rumlar, Arnavutlar, Sırplar, Bulgarlar, Romenler belirttiğim bu süreç içinde Osmanlı'dan koparak kendi ulusal devletlerini oluşturdular. Bunu yaparken de Osmanlı'ya düşman ülkelerden belli oranlarda yardım ve destek aldılar.
Ancak Ermenilerin saydığım bu ulusların yolundan gitmesine derin devlet aklının verdiği tepki yakın coğrafyanın savaş içinde olmasının verdiği avantajla hem sert olmuş hem de burada yaşanan insanlık dramı bu halkın belleğinde "hakedilmiş" bir ceza olarak nakşolmuştur. Bugün bu topraklarda cehalet hüküm sürüyorsa bunun nedeni Ermenilere yapılan bu haksızlığın akla uygun hale getirilmiş olmasıdır. Bu ülkede hala belli etnik grup aidiyeti hakaret sayan milyonlar ve bu milyonların içinde üniversiteliler, akademisyenler ve politikacılar var.
Neresinden baksanız çürümüşlük. Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu durumun tarihten gelen kökleri olduğu da hesaba katılırsa, Ermeni tehcirinin ne kadar katkısı vardır, onu da sizlerin takdirine bırakıyorum.
1. dunya savaşında yunanlılar ve ermeniler (ki anadolu topraklarında düşmanla birlik olup Turklere savaş açan başlıca iki grup) istediklerini elde etselerdi ve kurban Turkler olsalardı dunyada herhangi bir ulus/topluluk Turkler için üzülecekmiydi ?? hayır..
savaş yılları.. Turkler milyonlarca insan kaybettiler.. savaşta istenmeyen şeyler oluyor.. ancak yapılanları ben aşırı bir tepki olarak görmüyorum.. ne yapılması gerekiyorsa o yapıldı.. yoksa bugun üzerinde Türkiye dediğimiz bir devlet olmayacaktı.. empati kurulması gereken insanlar esasen Turkler. Ermenilere herhangi bir haksızlık yapılmadı.. bilerek ve isteyerek Turklere savaş açtılar ve yaptıkları isyanın muhtemel sonuçlarını biliyorlardı..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri