Sayfa 570/637 İlkİlk ... 70470520560568569570571572580620 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 4,553 - 4,560 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
    Bunu benim için yazmadığını varsayarak yorumlayım, herkesin portfoy risk dağılımı kendi bileceği iş, yaşına, tercihine, yatırım anlayışına göre değişir, hap gibi herkese aynı reçete olmaz, ama riski bölmek lazım o net. Nihayetinde gidip kredili alım yapmadık, xu30 dışı senet almadık, geleceği parlak olduğunu düşündüğümüz, görece ucuz bir şirkete 10 yıldır ortağız, daha nasıl uzun vadeci olalım.

Senet çatır çatır düştü, üstelik yatırımları bitiş arefesinde, bir kötü bilanço ile olacak şey mi, ben uzun vadeciyim diye bunu dert etmemek saçmalık olur, ciddi dert ettim hatta sırf bu sebepten artık yatırım stratejimi değiştiriyorum bu borsa için. Ortada net bir fiyat var, nereden nereye geldiği var, sanki çok yükselmş gibi, isterse seneye 10 katına çıksın artık. Normal bir borsada bu hareketler olmaz, zaten insider'ın her türlüsü açıkça dönüyor. Türk borsasının uzun vadede getiri sağlamadığı ise, ilk elden tecrübe etmiş benim için tartışmasız bir gerçek, dedem 20 tl'ye tarla almış hesaplarına da, aldatmacı uzun lineer grafiklere de karnım tok, isteyen de yapar kendi bilir.

1994, 2000, 2008 krizlerini gördüm, 2000 ve 2008 krizlerinde görece dip seviyelerden senet aldım, bu defa ilave almayacağım, tercihim bu yönde.
    anlattığım örnek sana uymuyor sanırım...o kadar büyük hata yapabieceğini düşünmedim hiç.

sakıncası yoksa riskini nasıl böldüğünü yazabilir misin? mesela kaç hisseye böldün...10 yıldır petkimde isen ve kademeli alım yaptıysan, maliyetin en kötü 2 tl filandır...4 kat kazanmıştın, 2 liran 6 tl kazanmıştı, 3 ü gitti, 3 ü kaldı...kardan zararetmişsin ve hala enflasyonun çok üzerinde bir kazancın var...yıllık enflasyondan arındırılmış reel kazancın %10 un çok üzerinde olması lazım...ki bu benim için uzun vadede mükemmel bir kazanç demek.

benim yorumum şu...borsada 2010 dan bu yana sağlam hisseler en az 5 kat, kimisi 10-15 kat arttı...bu hep böyle devam edilecek sanıldı...belki çoğu arkadaş erken emeklilik, ailecek dünya turları, ege de havuzlu villa vs hayalleri kurdu...şimdi bu hayaller yıkılınca da öfke patlaması oluyor.

bizim gibi gelişmekte olan borsalar için daha fazlası mümkün değildi..ne borsamız, ne petkim, ne aksa, ne tüpraş suçlu...mal bu...malı tanımak, buna göre değer biçmek lazım.

son 2 yıldır uzun vade hisse yatırımı için pusuda olan biri olarak bu düşüşler de bana çok normal geliyor...işler siyasi arenada biraz daha ters giderse(seçimlerin tekrarlanması), abd kaynaklı bir global kriz eşliğinde çok daha aşağı seviyeleri de görebiliriz...buna da hazırlıklı olmak lazım.

grafik pahalı almam dediğim hisseler arasında petkim ve aksa da vardı...sınıra yakındılar...aldık, gördük ne olduğunu...Allah'tan alım adımlarım 100x portföyün x tl si kadar. yoksa ben de sızlanırdım.

2. uzun vadede endeksin reel getiri sağlamadığı dolar bazlı fiyattan belli...2 dolar civarında gezinip duruyoruz 20 senedir. buna bir de doların yıllık %2-3 mevduat faizini ekleyince, reel kayıp bile var denebilir.

zaten şahsen benim iddiam, endeks bazında reel kazanç yok...ama güzel bir portföy oluşturmak amacımız, pasif değil aktif bir şekilde bu portföyü yöneterek, yıllık enflasyon hariç (reel) %10 kazanç...bunu beceremem diyorsanız zaten borsadan uzak durun...bazıları da bu getiriyi beğenmeyip burun kıvırıyor..ama fazla risk almadan her yıl ortalaam %10 reel kazanç, 25 senede portföyü 8 e katlamak demek...bu da erken emeklilik demek oluyor zaten.

3.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Kağıtlarını güzel fiyattan satıp 4 altında dolara geçmişse tebrik ederim ama hiç zannetmiyorum bunu yapabildiğini.

Ben asla 100 TL'den Tüpraş, 5 TL'den Petkim veya Soda satmam. Satanada şaşarım, bundan sonrada düşebilir nereye kadar düşer bilemem ama yemişiz bir nane, satacaksamda Tüpraş'ın 200 TL olacağı günü bekler o güne kadarda Allah kaza bela vermediği sürece sabrederim.
    Sn. syılmaz, farkında olmadan ben elimdeki soda, tuprs ve egeeni güzel fiyattan sattım. Ama dolar yerine altını tercih ettim ve 175 liradan altına girdim.

Bir süre güvenli limanda durup alım için izlemeye devam edeceğim.

Saygılar.

Duhul
    Apr 2017
    İkamet
    hatay
    Gönderi
    501
    Dış mihraklar hep vardır. 10000 yıldır da hep vardı. Her ülkenin de dış mihrakı hep olmuştur. Herkes birbirinin dış mihrakıdır.
    Uluslarası meydanlarda zayıf yerinden yakalandın mı öttürürler adamı.
    O yüzden, dış mihraklara suç atmak adam gibi ülke yönetemeyenlerin bir yaygarasıdır. Mıçtık, batırdık, şebeğe bak oynayalım demektir.
     Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Eger bu isin arkasinda gercekten dis mihraklar da var ise ve siyasi arenayi degistirme niyetinde iseler vay halimize.
    Syg,
    "ayı: baskın basanındır. boğa: ava giden avlanır." saygı ve sevgilerimle

5.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Buyuk dusunur, yasam feylezofu Halil BUHUR da bazi hisselerini satip dolara gecmis, simdilik memnun imis...

Syg,
    Halil Bey eğer son bir kaç gün içinde dolara geçmişse, Halil beyin felsefesi iflas etmiştir. Proaktif pozisyon almadıktan ve kaçanı kovaladıktan sonra o pörtföyden ne hayır gelebilir.

Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6. Sn. Cautionary,

Daha önce yaptığınız tahminlerden dolar 4,4 TL'yi geçti. Altın ise 185 TL civarında. Seçime de bir ay kadar bir süre var. Ben Cumhurbaşkanının İngiltere ziyaretinden bir sonuç alamaması nedeni ile özellikle doların 4,6-4,8 arasına çıkacağını düşünüyorum. Ancak bu tamamen kişisel tahmin. Sizden de bir yorum alabilir miyiz?

Teşekkürler,

7.  Alıntı Originally Posted by HAKEM Yazıyı Oku
    Başka olasılık var mı.Günlerce doları yukarı sürekli sürecek güç iç mihraklarda var mı .Diyelim ki güç var, herhangi bir iç mihrak reise kim olduğunu farkettirmeden ve onu kızdırmayı göze alarak günlerce doları yukarı sürebilir mi.Ekonomi sadece ekonomi değildir.Siyaset,jeopolitik olgular,din herşey vardır ekonominin içinde.Ben üstelik asıl borsanın belli iç mihraklar tarafından tutulduğuna ,büyük bir göçüşe izin verilmediğine inanıyorum.
    Bu başlıktada bahsi geçmiştir. Dış güçler heleki finans çevresinin Türkiye yi yöneten iktidarları çok önemsediklerini düşünmüyorum. Onlar risk ve getiriye göre hareket eder. Ellerinde imkan varsada ciğerini söker alır hiç acımaz. Amerikaya da acımaz İngiltereye de ..

Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

8.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    anlattığım örnek sana uymuyor sanırım...o kadar büyük hata yapabieceğini düşünmedim hiç.

sakıncası yoksa riskini nasıl böldüğünü yazabilir misin? mesela kaç hisseye böldün...10 yıldır petkimde isen ve kademeli alım yaptıysan, maliyetin en kötü 2 tl filandır...4 kat kazanmıştın, 2 liran 6 tl kazanmıştı, 3 ü gitti, 3 ü kaldı...kardan zararetmişsin ve hala enflasyonun çok üzerinde bir kazancın var...yıllık enflasyondan arındırılmış reel kazancın %10 un çok üzerinde olması lazım...ki bu benim için uzun vadede mükemmel bir kazanç demek.

benim yorumum şu...borsada 2010 dan bu yana sağlam hisseler en az 5 kat, kimisi 10-15 kat arttı...bu hep böyle devam edilecek sanıldı...belki çoğu arkadaş erken emeklilik, ailecek dünya turları, ege de havuzlu villa vs hayalleri kurdu...şimdi bu hayaller yıkılınca da öfke patlaması oluyor.

bizim gibi gelişmekte olan borsalar için daha fazlası mümkün değildi..ne borsamız, ne petkim, ne aksa, ne tüpraş suçlu...mal bu...malı tanımak, buna göre değer biçmek lazım.

son 2 yıldır uzun vade hisse yatırımı için pusuda olan biri olarak bu düşüşler de bana çok normal geliyor...işler siyasi arenada biraz daha ters giderse(seçimlerin tekrarlanması), abd kaynaklı bir global kriz eşliğinde çok daha aşağı seviyeleri de görebiliriz...buna da hazırlıklı olmak lazım.

grafik pahalı almam dediğim hisseler arasında petkim ve aksa da vardı...sınıra yakındılar...aldık, gördük ne olduğunu...Allah'tan alım adımlarım 100x portföyün x tl si kadar. yoksa ben de sızlanırdım.
    Benim hesabı geçelim, yıllara yayılı alımlarım ve genelde belli dirençleri geçince aldım, hesapları genel ekseriyete göre yapmıyorum. Sadece dolarla bile tutmuyorum fırsat maliyeti bile koyuyorum üzerinde, öyle olunca hiç de dediğiniz gibi 5 kat 10 kat felan kar çıkmıyor.
    Petkim piyasa değeri 1,6 milyar dolarlarda şu anda, bırakın 10 katı; 5 kat olması için 300 milyon dolar piyasa değeri görmüş olması lazımdı, değil böyle piyasa fiyatları 1 milyar dolar altında bile fazla kalmamıştır. Şu kadarını söyleyim 2000'lerde 5 milyar dolarları da görmüştü. Bırakalım yüksek enflasyonist ortamda katları vs. hal böyle olunca kar nasıl olabiliyor? Şunu da ekleyim 2008 yılında bu şirket 4 küsür milyar dolar üzerinden azerilere satıldı. Şu anda 1,6 milyar dolar, bu bile yeter olayı özetlemek için.

Dostum konu düşmesi çıkması değil, kar etmek vs. de değil. Senet bu düşer de çıkar da. Konu şu, bu borsa yatırımcısına saygı göstermiyor. ABD'de çok sert düşüşler var tarihinde (87 kara p.tesi misa) ama her iki kişiden birinin borsa yatırım var.
    Bu sebepten önemseniyor ve piyasası regüle. Bizde toplasan birkaç onbin kişi kimsenin umrunda değil. Açın bakın 100 yıllık dow grafiğine nereden girerse girsin 10 yıl bekleyen mutlaka kazanmış. Bir de bizim dolar bazlı grafiğe bakın sürekli düşüyor, nereden girersen gir zarar.

Şimdi bunun tercümesini türkçeye çeviriyorum. Ben girdim petkime sizin hesapla kardan zarar ama uzunca bekleyip doğru dürüst en azından beklentim olanı kazanamadım. Bir noktaya geldi, anlamsız bir şekilde açıklamasız bir şekilde füze gibi düştü, insider oldu o oldu bu oldu. Çok güzel belki size veya başkalarına da fırsat oldu, olmalı da. Ama şimdi bu olanı biteni normal görüp sorgulamazsanız emin olun yarın aynısı sizin de başınıza gelecek. Bir noktaya kadar para kazandım zannedeceksiniz ama sonra bakacaksınız gümm kucakta.

Ben artık bu borsaya inancımı kaybetmeye başladım, bakın daha çok uzun olmayan bir vade önce nasdaq'a küçük bir parça yatırmıştım ve çok pahalı diye düşünüyordum. Şu anda ne oldu dersiniz, dolar patlamış, nasdaq yükselmiş ve bizim borsayı fersah fersah geçmiş.
    Bu düzen böyle devam ettikce pahalı diye bir kavram yok, ne olursa olsun para oraya gider ve bu mezbelelikte yatırımcı kimse kalmaz, herkes alsat birbirini ütmeye çalışır.
    Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

Sayfa 570/637 İlkİlk ... 70470520560568569570571572580620 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •