ben öyle bir şey yazmadım
ben öyle bir şey yazmadım
Evet. 22 yıldır enerji sektörünün içindeyim. AUF içerisinde henüz güneşlere ilişkin bir konu yok.
En eski güneşler 2016'lardaki lisanssızlar ve Halkenerjinin Erzurum ve Elazığda yaptığı lisanslılar. O dönemden kalma lisanslılarda, lisanssızlarda 13,3 centten satıyor 10yıl için. Süreleri devam ediyor. Yani AUF'un onları ilgilendiren bir durumu yok. Ondan sonra yapılan tüketimden mahsuplaşma yöntemiyle yapılan lisanssızlarda PTF ile değil, tüketici fiyatı üzerinden mahsuplaşıyor. Onlarında AUF'la işi yok...
Zaten bildiğim kadarıyla AUF'da kaynak olarak güneş ve biyogaz belirtilmiyor. HES, RES, ithal kömür ve doğalgaz için AUF'lar var.
AUF uzatılacaktır. Bu kesin. Enerji krizi büyüyerek devam ediyor. Geçen sene 30 Euro-cent/kWh dolaşan avrupa ortalama enerji fiyatı 600-700 centlere ulaştı daha kış gelmeden. 1000/1500 eurocent olması kaçınılmaz gibi duruyor kış döneminde. Avrupanın tamamında Windfall Tax uygulaması geldi yenilenebilir enerji üreticilerine. Bizde yenilenebilir , DG ve ithal kömüre ek-vergi yerine AUF uygulaması icat ettiler.
TL ile yapılmış YEKA ihaleleri yapılacaktır. Hemen hemen hepsi şu anda teker teker önlisanslarını alıyorlar... ÇED, imar vb. mevzuata ilişkin işlemlerine devam ediyorlar. YEKA fiyat farkı katsayıları ile rakamlar güncel olarak zaten çok yükseldi. Belki satış bedelleri lisanssızdakiler kadar yüksek olmayabilir ama sanırım tatmin edici. İhaleleri alan firmalar zaten genelde birden fazla bbölgede alıp 100 MW civarında aldılar her biri. Ve kalyon, Eksim gibi büyük holdingler aldı büyük kapasiteleri.. Ölçek ekonomisi ile yapılamayacak işler değil bu projeler.
Birde zamanın ne göstereceği belli olmaz. Resesyonla birlikte panel , invertör vb maliyetler birden çok düşebilir ve projeler çok karlı olabilir. Nitekim ilk Lisanslı ihalelerinde AKFEN'in verdiği uçuk fiyatlar (~3 milyon TL/MW), maliyetler çok düşünce sonraları çok komik kaldı.
AKENR için konuşmaya gerek yok bu konuyu zaten. Akenerjinin YEKDEM'deki son 3 santrali Feke2, Gökkaya ve Himmetli HES santrallerinin YEKDEM'den son yararlanma yılı 2022. Gelecek yıl YEKDEM'de hiç bir santrali kalmıyor yani..
Diğer yenilenebilir santraller için düşünürsek;
Bana göre RES'ler girmemeli, ama barajlı olmayan HES'ler girmeli. Çünkü üretimin büyük çoğunluğu ilkbaharda. AUFla üst fiyatı limitliyorlar zaten. Bir de ilkbaharda geceleri sıfıra yaklaşıyor fiyatlar, bayramlarda neredeyse tüm gün sıfıra yaklaşıyor. Dolayısı ile bu bence göze alınabilecek bir risk değil.
Mesela Akenerjinin 2Ç HES satış ortalaması Uluabat için 1167TL , Feke 2 için 1171 TL, Bulam için 1194 TL, Burç bendi için 1173 TL. Ayyıldız RES için ise 1139 TL. Ama YEKDEM'den satılan enerji ise 1120 TL. Yani riske değmez. AUF'u ne yapacakları da belli olmaz çünkü.
1 MW HES başlangıç/teorik olarak 3000 saat çalışır. (TR'de bunu yakalayan çok az santral var. Yapılan fizibilite hatalarından dolayı 2000-2500 saat arası çalışıyorlar genel olarak. AKENR santralleri de bu şekilde.)
Yani yılda 1 MW için 2,5 milyon kwh üretirsiniz. Hadi diyelim garanti YEKDEM (7,3 centten) sattınız. Ciro yaklaşık 180bin dolar olur. Eğer MW'ını 2-3 milyon dolara mal edilecekse nasıl kar edebilirsiniz?
Yani sonuç olarak 1 MW Hidroelektrik santrali 2-3.000.000 Dolar arasında tamamlayanı öperler!
1 MW 1 Milyon dolardan daha az bir bedeli mal olmalı ki yatırım geri dönüşü olabilsin. Aksi takdirde bırakın özkaynağı geri döndürmeyi, banka borcu ana parasını dahi ödemeyemez, 50 yıl ancak faize çalışırsınız..
Aslında AKENR'in durumu da aynı burada anlatılan gibiydi enerji krizi gelene kadar. 320 MW HES/RES yatırımında maliyet o rapordaki gibi olunca, gerçekleşen üretim de kağıt üstünde beklenenin yarısı kadar olunca , sittin sene ancak faize para yetiştirebilecek bir şirket oluşmuştu.
Ancak enerji krizi imdada yetişti... Bu kriz bu şirkete bir piyango oldu..
2019 Kasımında yaptıkları YKB anlaşması da enflasyonla birlikte TL kısmı için diğer bir büyük ikramiye oldu...
1) lisans çed parayla değil. bizim kemah baraji gibi. yapilmayacak olsa bile proje canli tutuluyor.
bir cok yeka ihalesi iptal edildi veya başlamadi bile
2) fiyat farki katsayilari hakkinda bilgim yok. o kadar yuksek mi tuttular. dövlet genelde fiyat farki vermeyi sevmez.
devlet ihaleyi tl ile yapip fiyati dolara endeksliyorsa bir de uzerine abd enflasyonu ekliyorsa buna diyecek hic bir sey yok. yazıklar olsun
Yer İmleri