Sayfa 70/501 İlkİlk ... 2060686970717280120170 ... SonSon
Arama sonucu : 4002 madde; 553 - 560 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

ben öyle bir şey yazmadım

2. Burada yazan Erzin santralinin kapalı olduğu zamanlardan bahsediyorum. Egemer dediğiniz Erzin Santrali değil mi?

Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    ben öyle bir şey yazmadım
     Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    hasılatlar
    1ç = 2.2milyartl (egemer 1 ay kapalı)
    2ç = 1.7milyar tl (egemer 2.5ay kapalı)
    3ç tahmin 4.5milyar tl
    brüt kar marjı %15 = 675milyon tl = 38milyon $

egemer HANGİ AKLA HİZMET 3.5 AY kapalı oldugu ilk 2 çeyrek finansalları olumsuz etkiledi.

hangi akla hizmetin karşılığının, hisse fiyatını baskılamak olduğu bariz....
    Dil aslandır, yatar eşikte...

3.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Sayın anyoranza ,

eski yazılarınıza baktım ve sektörün içinde oldugunuzu ve Yeka ihalelerini de takip ettiginizi anliyorum.

Bildiginiz gibi 1 nisanda baslayip 30eylülde bitecegi söylenen bir auf uygulamasi geldi. Bu uygulamaya uzatma gelme ihtimalinin yuksekligi;

TL ile yapılmış yeka ihalelerinin yapılabilirliği ;

Bu ihalelerdeki eskalasyon formulleriyle elektrik uretseler bile satis fiyatlarınin piyasada bir karsiligi olup olmadigi ;

Ekimde 2023 YEKDEM basvurularinin ne olacağı... buna basvurmanın artik bir mantiginin olup olmadigi ;

gibi konularda fikirleriniz ogrenmek isterim
    Evet. 22 yıldır enerji sektörünün içindeyim. AUF içerisinde henüz güneşlere ilişkin bir konu yok.
    En eski güneşler 2016'lardaki lisanssızlar ve Halkenerjinin Erzurum ve Elazığda yaptığı lisanslılar. O dönemden kalma lisanslılarda, lisanssızlarda 13,3 centten satıyor 10yıl için. Süreleri devam ediyor. Yani AUF'un onları ilgilendiren bir durumu yok. Ondan sonra yapılan tüketimden mahsuplaşma yöntemiyle yapılan lisanssızlarda PTF ile değil, tüketici fiyatı üzerinden mahsuplaşıyor. Onlarında AUF'la işi yok...

Zaten bildiğim kadarıyla AUF'da kaynak olarak güneş ve biyogaz belirtilmiyor. HES, RES, ithal kömür ve doğalgaz için AUF'lar var.

AUF uzatılacaktır. Bu kesin. Enerji krizi büyüyerek devam ediyor. Geçen sene 30 Euro-cent/kWh dolaşan avrupa ortalama enerji fiyatı 600-700 centlere ulaştı daha kış gelmeden. 1000/1500 eurocent olması kaçınılmaz gibi duruyor kış döneminde. Avrupanın tamamında Windfall Tax uygulaması geldi yenilenebilir enerji üreticilerine. Bizde yenilenebilir , DG ve ithal kömüre ek-vergi yerine AUF uygulaması icat ettiler.

TL ile yapılmış YEKA ihaleleri yapılacaktır. Hemen hemen hepsi şu anda teker teker önlisanslarını alıyorlar... ÇED, imar vb. mevzuata ilişkin işlemlerine devam ediyorlar. YEKA fiyat farkı katsayıları ile rakamlar güncel olarak zaten çok yükseldi. Belki satış bedelleri lisanssızdakiler kadar yüksek olmayabilir ama sanırım tatmin edici. İhaleleri alan firmalar zaten genelde birden fazla bbölgede alıp 100 MW civarında aldılar her biri. Ve kalyon, Eksim gibi büyük holdingler aldı büyük kapasiteleri.. Ölçek ekonomisi ile yapılamayacak işler değil bu projeler.

Birde zamanın ne göstereceği belli olmaz. Resesyonla birlikte panel , invertör vb maliyetler birden çok düşebilir ve projeler çok karlı olabilir. Nitekim ilk Lisanslı ihalelerinde AKFEN'in verdiği uçuk fiyatlar (~3 milyon TL/MW), maliyetler çok düşünce sonraları çok komik kaldı.

4.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Bir sonraki yıl yekdemden faydalanmak isteyenler 2018, 2019, ve 2020 yıllarında 31 EKİM tarihine kadar yekdeme başvurmak zorundaydı.

2021 EKİM ayına gelindiğinde kimseler başvurmamış olacak ki, süre KASIM sonuna uzatıldı.

kömür 200 doları , gaz 500 doları test etmiş. dolar bazında 3 kat fiyat artmış. adam niye 7.3sente razı olsun ki 2021de.

Seve seve katılacaksınız da denmiş olabilir.

Bu sene ilk bakılacak gösterge ,ekimde auf uygulamasının uzayıp uzamayacagi veya f9mulasyonda bir degisiklik olup olmayacagi.

auf uzamazsa , yekdeme girmenin hic bir mantigi kalmiyor. 15-20sent piyasa fiyati varken 7ye vermek enayilik olur.

auf uzarsa, zaten onu da yekdeme esit bir fiyata getirdi. ben olsam piyasaya satip auf ile sansimi denerdim. 2023 sonuna kadar mi uzayacak? uzamazsa 1 ay bile serbest fiyattan verebilsem tum seneyi kurtaririm.
    AKENR için konuşmaya gerek yok bu konuyu zaten. Akenerjinin YEKDEM'deki son 3 santrali Feke2, Gökkaya ve Himmetli HES santrallerinin YEKDEM'den son yararlanma yılı 2022. Gelecek yıl YEKDEM'de hiç bir santrali kalmıyor yani..

Diğer yenilenebilir santraller için düşünürsek;
    Bana göre RES'ler girmemeli, ama barajlı olmayan HES'ler girmeli. Çünkü üretimin büyük çoğunluğu ilkbaharda. AUFla üst fiyatı limitliyorlar zaten. Bir de ilkbaharda geceleri sıfıra yaklaşıyor fiyatlar, bayramlarda neredeyse tüm gün sıfıra yaklaşıyor. Dolayısı ile bu bence göze alınabilecek bir risk değil.

Mesela Akenerjinin 2Ç HES satış ortalaması Uluabat için 1167TL , Feke 2 için 1171 TL, Bulam için 1194 TL, Burç bendi için 1173 TL. Ayyıldız RES için ise 1139 TL. Ama YEKDEM'den satılan enerji ise 1120 TL. Yani riske değmez. AUF'u ne yapacakları da belli olmaz çünkü.

5.  Alıntı Originally Posted by Chetuo Yazıyı Oku
    Burada yazan Erzin santralinin kapalı olduğu zamanlardan bahsediyorum. Egemer dediğiniz Erzin Santrali değil mi?
    EGEMER= ERZİN DGKÇ Santrali

6.  Alıntı Originally Posted by Chetuo Yazıyı Oku
    1 MW Gaz Santrali kurulum bedeli 700-900.000 Dolar arasında. Hidroelektrik 2-3.000.000 Dolar arasında. 2014 verisi, MMO'nun hesabı bunlar. Aşağıdaki raporda 3. sayfada var...

https://www.mmo.org.tr/sites/default...3c98f14_ek.pdf

Hepsini gaz santrali saysak bile 1221 MW 1 Milyar Dolar eder 2014 fiyatlarından...

Hesabı siz yapın...
    1 MW HES başlangıç/teorik olarak 3000 saat çalışır. (TR'de bunu yakalayan çok az santral var. Yapılan fizibilite hatalarından dolayı 2000-2500 saat arası çalışıyorlar genel olarak. AKENR santralleri de bu şekilde.)

Yani yılda 1 MW için 2,5 milyon kwh üretirsiniz. Hadi diyelim garanti YEKDEM (7,3 centten) sattınız. Ciro yaklaşık 180bin dolar olur. Eğer MW'ını 2-3 milyon dolara mal edilecekse nasıl kar edebilirsiniz?

Yani sonuç olarak 1 MW Hidroelektrik santrali 2-3.000.000 Dolar arasında tamamlayanı öperler!

1 MW 1 Milyon dolardan daha az bir bedeli mal olmalı ki yatırım geri dönüşü olabilsin. Aksi takdirde bırakın özkaynağı geri döndürmeyi, banka borcu ana parasını dahi ödemeyemez, 50 yıl ancak faize çalışırsınız..

7.  Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    1 MW HES başlangıç/teorik olarak 3000 saat çalışır. (TR'de bunu yakalayan çok az santral var. Yapılan fizibilite hatalarından dolayı 2000-2500 saat arası çalışıyorlar genel olarak. AKENR santralleri de bu şekilde.)

Yani yılda 1 MW için 2,5 milyon kwh üretirsiniz. Hadi diyelim garanti YEKDEM (7,3 centten) sattınız. Ciro yaklaşık 180bin dolar olur. Eğer MW'ını 2-3 milyon dolara mal edilecekse nasıl kar edebilirsiniz?

Yani sonuç olarak 1 MW Hidroelektrik santrali 2-3.000.000 Dolar arasında tamamlayanı öperler!

1 MW 1 Milyon dolardan daha az bir bedeli mal olmalı ki yatırım geri dönüşü olabilsin. Aksi takdirde bırakın özkaynağı geri döndürmeyi, banka borcu ana parasını dahi ödemeyemez, 50 yıl ancak faize çalışırsınız..
    Aslında AKENR'in durumu da aynı burada anlatılan gibiydi enerji krizi gelene kadar. 320 MW HES/RES yatırımında maliyet o rapordaki gibi olunca, gerçekleşen üretim de kağıt üstünde beklenenin yarısı kadar olunca , sittin sene ancak faize para yetiştirebilecek bir şirket oluşmuştu.

Ancak enerji krizi imdada yetişti... Bu kriz bu şirkete bir piyango oldu..

2019 Kasımında yaptıkları YKB anlaşması da enflasyonla birlikte TL kısmı için diğer bir büyük ikramiye oldu...

Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    1)
    TL ile yapılmış YEKA ihaleleri yapılacaktır. Hemen hemen hepsi şu anda teker teker önlisanslarını alıyorlar...
    ÇED, imar vb. mevzuata ilişkin işlemlerine devam ediyorlar.

2)
    YEKA fiyat farkı katsayıları ile rakamlar güncel olarak zaten çok yükseldi. Belki satış bedelleri lisanssızdakiler kadar yüksek olmayabilir ama sanırım tatmin edici.

.
    1) lisans çed parayla değil. bizim kemah baraji gibi. yapilmayacak olsa bile proje canli tutuluyor.
    bir cok yeka ihalesi iptal edildi veya başlamadi bile

2) fiyat farki katsayilari hakkinda bilgim yok. o kadar yuksek mi tuttular. dövlet genelde fiyat farki vermeyi sevmez.

devlet ihaleyi tl ile yapip fiyati dolara endeksliyorsa bir de uzerine abd enflasyonu ekliyorsa buna diyecek hic bir sey yok. yazıklar olsun

Sayfa 70/501 İlkİlk ... 2060686970717280120170 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •