Sayfa 256/969 İlkİlk ... 156206246254255256257258266306356756 ... SonSon
Arama sonucu : 7748 madde; 2,041 - 2,048 arası.

Konu: ISGSY - İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Gönderi
    7,364
    Dün bana 1.66 dan mal veren arkadaş/arkadaşlara bu sayfalardan minnet ve teşekkürlerimi sunmak isterim . İlgili ürünler mezar vade depolanmıştır . Olağan dışı şekilde kağıdımız ucuz kalmıştır her an 1.72 - 1.77 Aralığına atak gelebilir .

2018 Yılı sonu dolar tahminim 2.86 TL - 3.26 TL aralığıdır ...
    Türkiye bu önümüzdeki 2 yıl muazzam iyileşmeler yaşayacaktır .
    Avrupa birliği üyelik görüşmeleri olağan üstü şekilde olumlu ayrışacak .
    İnşaat konusunda yeni düzenlemeler ile hacim arttırılacak .
    Enflasyon ile Faiz sarmalı kırılabilecek ( FEd Bunu hep yapar )
    Varlık fonu büyümesine devam edecek .
    BIST te yapılacak yeni yasal düzenlemeler ile güven arttırılacak
    Mesela 3 ayda bir temettü yasal zorunluluk haline gelmesi gerek .
    Yerli araba 2 yılda hayata geçer ise otomobil ihracatı patlayacak .
    Enerji de yeni döneme geçilecek den enerji fiyatları dikkat çekecek
    KOmsularımız ile artan ilişkiler ve ABD ile yaşanan bunca sıkıntı ,
    İncirlik üssünün kapatılması ile son bulacak .
    Kısaca ben pozitif bakıyorum ...
    Son düzenleme : Baygeorge; 04-01-2018 saat: 11:35.
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

2. Bir taraftan iyimserken BIST konusunda tersi olmak istemem ama BIST'in bütününe baktığımda 285 şirketin pd/dd sinin 1 'in üstünde olduğunu görüyorum. Piyasanın ( borsanın) bir iskonto yeri olduğunu hatırladığımda toplam şirket sayısının %70 ininin özsermayesinin üstünde işlem görmesine açıklama arıyorum.

Bu açıklamanın önemli bir kısmı yatırımcıların şirketlerin halka tam açıklamadıkları varlıkları ( örneğin arsaları) olduğunu düşünmeleridir. Bir kısım prim borsa şirketlerinin kurumsal şirketler olması nedeniyle ekonominin genelinden daha iyi performans göstermesine atfedilebilir. Sabancı (0,9), Koç (1,6) gibi en güvenilir holdinglerin defter değerinin borsa değerine yakın olduğu gözönüne alındığında bu sav boşa çıkar.

Bankaları ve zararda olan şirketleri dışarda tuttuğumuzda tam 164 şirketin firma değeri/favök oranları 7 nin üzerindedir.
    FAVÖK tek başına ele alındığında bu şirketlerin bir kısmının yatırım yapılabilir seviyede olmadığını görmek gerekir.

Dahası var, banka, aracı kurum, gyo, holding gibi FAVÖK'ü hesaplanamayan şirketleri dışarda bıraktığımızda yaklaşık 130 şirket bir kuruş net FAVÖK karı elde etmiyor.

FAVÖK'ü 7 üzerindeki şirketlerle zarardaki şirketlerin toplamı toplam şirket sayısının%50 sine yaklaşıyor.

İlk veriye döndüğümüzde pd/dd oranı 1 in üstündeki şirket sayısının toplamda %70 olduğunu görmüştük.

Ciddi bir uyumsuzluk var. Yatırımcıların gizli varlıklara ve hikayelere bel bağladığı görülüyor.

Sözün özü şu; bankaları ve bir kısım güvenilir holdingleri kenarda tutuyorum, BIST Türkiye şartlarında pahalıdır,
    dünya şartlarıyla değerlendirildiğinde bir takım cazibeler barındırabilir. Sermaye açığı olduğuna ilişkin uzun vadeli
    görüş geçerliliğini korumaktadır.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Gönderi
    7,364
     Alıntı Originally Posted by noreply Yazıyı Oku
    Bir taraftan iyimserken BIST konusunda tersi olmak istemem ama BIST'in bütününe baktığımda 285 şirketin pd/dd sinin 1 'in üstünde olduğunu görüyorum. Piyasanın ( borsanın) bir iskonto yeri olduğunu hatırladığımda toplam şirket sayısının %70 ininin özsermayesinin üstünde işlem görmesine açıklama arıyorum.
    Bu neden arama konusu bence hatalı bir yaklaşım . Şöyle açıklayayım . Eğer kumarhane olmayan yerde duruyorsanız birileri kumar yeri açmanın bir yolunu bulacaktır . Ticaret kurallarımızda oldukça eksiklikler var bu yüzden Ticaret yapması gerekenler Aslında emlak toptancılığı yapmakta , gayrımenkul şirketi gibi davranmakta . Ticarette ki başarısızlık ise bilanço makyajı ile üzeri örtülmektedir 3-5 şirketin düzgün iş yapması extrem bir durumdur ya devlet desteği vardır yada yurt dışı destek alıyordur . Hal böyle olunca yatırımcı denen kitle de Yatırım yapmıyor Kumar oynamayı tercih ediyor .

Bu açıklamanın önemli bir kısmı yatırımcıların şirketlerin halka tam açıklamadıkları varlıkları ( örneğin arsaları) olduğunu düşünmeleridir. Bir kısım prim borsa şirketlerinin kurumsal şirketler olması nedeniyle ekonominin genelinden daha iyi performans göstermesine atfedilebilir. Sabancı (0,9), Koç (1,6) gibi en güvenilir holdinglerin defter değerinin borsa değerine yakın olduğu gözönüne alındığında bu sav boşa çıkar.
    Bence çıkmaz Türkiye de ticaret yapan şirketler aslında Gayrımenkul şirketleridir . Örneğin MacDonalds Hamburger şirketi değildir bir emlak şirketidir . Bu şeklde bakılacak olursa şirketlerimizin ne kadar katma değer ürettiğine bakmak gerek . O zaman hangi şirketlerin Ticaret yaptığı ortaya çıkacaktır .

Bankaları ve zararda olan şirketleri dışarda tuttuğumuzda tam 164 şirketin firma değeri/favök oranları 7 nin üzerindedir.
    FAVÖK tek başına ele alındığında bu şirketlerin bir kısmının yatırım yapılabilir seviyede olmadığını görmek gerekir.
    Bir formülü TEk başına ele alarak sonuca ulaşmak yada bu durumdan sonuç çıkarmak hatalı bir yaklaşım olur . Favökten önce Özvarlık karlılığını incelemek gerek onda da anlamsız sonuçlar var . Kara para ekonomisini ( 40% ) hesaba katmak gerek

Dahası var, banka, aracı kurum, gyo, holding gibi FAVÖK'ü hesaplanamayan şirketleri dışarda bıraktığımızda yaklaşık 130 şirket bir kuruş net FAVÖK karı elde etmiyor.
    İyi de borsada olmaları milleti dolandırmalarına seyirci kalınıyor , Büyük markalar neden dolandırıcılar ile aynı piyasada işlem görmelerinden şikayet etmiyorlar ?

FAVÖK'ü 7 üzerindeki şirketlerle zarardaki şirketlerin toplamı toplam şirket sayısının%50 sine yaklaşıyor.
    Mantıksız veri , bu da gerçekleri yansıtmıyor bilançoların çoğu sahte , vergi adaletli alınsaydı karlar patlardı . Rakibinizin bilançosunu makyajladığını bu yolla vergi ödemediğini biliyorsanız sizde güçlenmek için gizli kapaklı yollara başvurursunuz .

İlk veriye döndüğümüzde pd/dd oranı 1 in üstündeki şirket sayısının toplamda %70 olduğunu görmüştük.
    Aslında bu veri şirketlerin Hem para kazandığını hemde temettü ödeyemedikleri hatta bu eflasyon ile zarar yazdıkları anlamına gelir ki eşyanın tabiatına aykırıdır neden kapatmıyorlar da hala ticaret yapıyorlar .

Ciddi bir uyumsuzluk var. Yatırımcıların gizli varlıklara ve hikayelere bel bağladığı görülüyor.
    Bilançoların doğru ve tamamen gerçekleri yansıttığı varsayımı var bence Holdingler dahil bilançolar sahtedir . Firmalar vergi lerini tam olarak göstermiyorlar .

Sözün özü şu; bankaları ve bir kısım güvenilir holdingleri kenarda tutuyorum, BIST Türkiye şartlarında pahalıdır,
    dünya şartlarıyla değerlendirildiğinde bir takım cazibeler barındırabilir. Sermaye açığı olduğuna ilişkin uzun vadeli

80 Yıldır dolar değer kaybetmektedir , Sonuç dolar ile borçlanmak iyidir .

Yukarıda yazdığım cevaplar aslında senin ne kadar iyi niyetli yaklaştığını göstermekte . Sen bu kadar kuralsız ve düzensiz yerde bir düzen veya pattern arıyorsun aysa kaos teorisinin kendisi bir düzeni temsil eder . Yatırım yapmak oldukça zor ve karışık hale gelir bu karışık ortamda kafana uygun pattern arıyorsan bulduğun sonuçlar yanıltıcı olacaktır . Borsamızda fiyatı düşen alınmakta uygun yere gelince satılmaktadır . Ker kesin yada kurumun kendine özgü satış yeri hesabı vardır . Gerçek ekonomilerde bu süreç inanılmaz uzundur . Sinüs eğrisi tüm sistemlerde aynıdır sadece düzen ve kuralların olduğu yerde dalga boyu uzundur . Bizdeki kısalık kuralların çalışmamasının ve güvensizliğin göstergesidir . O yüzden kısa vadeli alım satım daha mantıklı olmaktadır .

Amacım seni kırmak değil gerçekten çok iyi niyetli bir bakış açısı sergiliyorsun .
    ISGSY örneği ile açıklarsam sen dostum ISYAT ın yada IS Grubunun güvenilir olduğu konusunda benden daha çok güveniyorsun onlara . Oysa benim senden farklı bakış açım onların karşısında olan oyuncuların kurallara riayet etmediğinin bilincinde olan IŞ Grubunun aynı kuralları uygulamak zorunda kalması ile ortaya çıkan sıkıntı ve rezillik . Aslında onlar da kuralsız sistemde kendilerin bir kar ve kazanç arayışında her yolu mübah sayıyorlar . Tabi ki haklılar çünkü kolay olan bu .
    BAna sorarsan KY cıyı yanına çekmeyi ve kendilerini dürüst ve paylaşan bir yatırım şekli olarak tanıtmaları halinde sırtlarını kimsenin yere seremeyecekleri idi . Yanlarına aldıkları ve onlara güvenerek kazanan KY lar ile çok yatırımı tek başlarına yapabilirler idi .
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

4.  Alıntı Originally Posted by noreply Yazıyı Oku
    Bir taraftan iyimserken BIST konusunda tersi olmak istemem ama BIST'in bütününe baktığımda 285 şirketin pd/dd sinin 1 'in üstünde olduğunu görüyorum. Piyasanın ( borsanın) bir iskonto yeri olduğunu hatırladığımda toplam şirket sayısının %70 ininin özsermayesinin üstünde işlem görmesine açıklama arıyorum.

Sn. noreply,

f/k , PD/DD PD/Satış ve FD/FAVOK gibi değişik değerleme teknikleri mevcut ancak bunlara sadece rakam olarak bakmayın. Örneğin PD/DD ucuz olan bir şirket karlılık sıkıntısı yaşıyor olabilir.

Yada f/K çok düşük çıkan bir şirket aslında o bilançoya özel , mülk satışı yada bir kerelik değerleme giibi bir konudan kar etmiş olabilir.

Yada çok rekabetçi bir sektör yada regüle bir sektörde karlılık düşük olabilir ciroya göre.

Yani bence sektör ve şirket bazlı sebepleri incelemek daha mantıklı.

Örneğin ISGSY'yi bilmeyen birisi sırfdf f/K ya baksa 3.çeyrek bilançoya oranlarsak 43 lerde. Yani genel algıya göre pahalı duruyor. Ancak PD/DD olarak bakınca 0,48 çok ucuz duruyor.

Yani söylemem o ki her şirket için durumu analiz etmek lazım öyle yorumlamak lazım bu verileri.

5. Dostum yaşlarımız 3 aşağı 5 yukarı tutuyor, katıldığım görüşlerin olmakla birlikte ( mc donalds- emlak örnekleri, makyajlamalar, kısalık) cevap vermeden geçemeyeceğim.

Bundan 30-40 yıl önce henüz tek hesap düzeni, muhasebe programları filan yokken şirketler 4 tane bilanço çıkartırlardı.
    Birincisi patrona verilirdi, ikincisi bankalara gösterilirdi, üçüncüsü vergi dairesine gönderilirdi, 4ncü bilançoda sadece muhasebecinin anladığı diğer bilançolar için üstünde oynanan bilanço ve nazım hesaplar olurdu.

Bugün hala kayıt dışı ekonomi var, bilanço makyajlaması da elbette sürüyor ama bana sorarsan daha düşük nispettedir.

6.  Alıntı Originally Posted by gucluu Yazıyı Oku
    Sn. noreply,

f/k , PD/DD PD/Satış ve FD/FAVOK gibi değişik değerleme teknikleri mevcut ancak bunlara sadece rakam olarak bakmayın. Örneğin PD/DD ucuz olan bir şirket karlılık sıkıntısı yaşıyor olabilir.

Yada f/K çok düşük çıkan bir şirket aslında o bilançoya özel , mülk satışı yada bir kerelik değerleme giibi bir konudan kar etmiş olabilir.

Yada çok rekabetçi bir sektör yada regüle bir sektörde karlılık düşük olabilir ciroya göre.

Yani bence sektör ve şirket bazlı sebepleri incelemek daha mantıklı.

Örneğin ISGSY'yi bilmeyen birisi sırfdf f/K ya baksa 3.çeyrek bilançoya oranlarsak 43 lerde. Yani genel algıya göre pahalı duruyor. Ancak PD/DD olarak bakınca 0,48 çok ucuz duruyor.

Yani söylemem o ki her şirket için durumu analiz etmek lazım öyle yorumlamak lazım bu verileri.
    Haklısınız, her bir şirkete tekilinde bakmak lazım, toptan görünüme kimse pek bakmadığı için uyumsuzluğu göstermek istedim.

7.  Alıntı Originally Posted by noreply Yazıyı Oku
    Haklısınız, her bir şirkete tekilinde bakmak lazım, toptan görünüme kimse pek bakmadığı için uyumsuzluğu göstermek istedim.
    Analistlerde çok komik bu değerleme işinde.

Forumun eskisi silindi keşke silinmeseydi de o zamanki yazılarımı görseydiniz.

Aselsan 2008 yılında bugünki değer ile 0,5 tl den işlem görüyor iken kimse yüzüne bakmıyor iken gazetelerde okuyordum şu ihlae verildi bu ihale verildi. Ya sırf o yıl yanlış hatırlamıyorsa 3 milyar dolar değerinde ihale almıştı. Şirket kabaca 10% karı zaten yapıyor. Rekabetin olduğu bir sektör değil daha bile karlı. Piyasa değeri de 300 milyon USD idi yanlış hatırlamıyorsam.

Dedim ki kendime bu bir cevher. Ancak bilançosu iyi değil idi çünki dolar borcundan ve yatırımlarının finansal giderlerinden kar düşük idi. Analistler de komik komik yorum yapıyor idi o zamanlarda. Kimse bulaşmıyor herkes banka hissesi peşinde idi.

2008 krizi neticesinde 0.3 TL bugünki rakamlara göre bir fiyattan girdim hisseye ve dedim ki hiç önemli değil tutacağım bunu. Çünki eminim batmaz Aselsan.

Kısa sürede 300% yapınca sattım ancak o temel olarak gördüğüm doğru değişmemişti aslında hiç yüzüne bakmadan gitseydim 100 katına çıkacakmış param.

F/K lar PD/DD cart curt onlar zaten tabloyu doğru görüyorsanız arkasından gelecektir.

8. ISGSY de benim bu anlamda uzun vadede pozitif olduğum bir şirket.

Uzun vadede gözlemlemek lazım ben ederini bulacağına inanıyorum ancak bu sektör devlet işi değil Aselsan gibi, siyası süreçlerden çok etkileniyor yatırımlar.

Sayfa 256/969 İlkİlk ... 156206246254255256257258266306356756 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •