Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

Oylayan
344. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir

102 29.65%
  • dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı

23 6.69%
  • faizler insin, şimdi almak mantıklı değil

21 6.10%
  • ömür boyu alacak param olmayacak

16 4.65%
  • Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.

130 37.79%
  • İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.

52 15.12%
Sayfa 78/1014 İlkİlk ... 2868767778798088128178578 ... SonSon
Arama sonucu : 8108 madde; 617 - 624 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Bu arz fazlasıdır, balon = fiyatlarda şişme. Verdiğiniz istatistiğe bakınca fiyat ile ilgili bir şey yok, balon varsa bile bu ıstatistik ile anlayamazsınız...

Ki bence de istanbul fiyatları ciddi düzeltme yedi / yiyor / daha da yiyecek ama elmalar armutlar işte.
    Arz fazlasını ortaya çıkaran şey balondur.
    100 bine mal edilen evin 1 milyona satılması balondur. Bu da arz fazlasını ortaya çıkarır.
    Eline ilk tapu alan herkesin müteahhit olması gibi. Bu da bir balondur. 80- 90'li yıllarda herkesin tekstilci olması gibi...
    Sonra bir kriz olur. Sermayesi sağlam düzgün iş yapanlar ayakta kalır.
    Diğerleri kriz mağduruyuz diye ortada dolanır.
    Fiyatlar makul seviyelere iner vs vs.

TR'de konut kredisi faizleri sabit faizlidir. Yani balon patlarsa bu kimi vurur?
    Konut yapıp satamayan müteahhiti.

SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Son düzenleme : ikare; 27-03-2017 saat: 16:06.

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by ikare Yazıyı Oku
    Arz fazlasını ortaya çıkaran şey balondur.
    100 bine mal edilen evin 1 milyona satılması balondur. Bu da arz fazlasını ortaya çıkarır.
    Eline ilk tapu alan herkesin müteahhit olması gibi. Bu da bir balondur. 80- 90'li yıllarda herkesin tekstilci olması gibi...
    Sonra bir kriz olur. Sermayesi sağlam düzgün iş yapanlar ayakta kalır.
    Diğerleri kriz mağduruyuz diye ortada dolanır.
    Fiyatlar makul seviyelere iner vs vs.

TR'de konut kredisi faizleri sabit faizlidir. Yani balon patlarsa bu kimi vurur?
    Konut yapıp satamayan müteahhiti.

SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Bu 100 bine mal edilen evin 1 milyona satilmasi cumlesinde bir hata var

Oda arsa payinin hesaba katilmamasi

Mantiken zaten bir sektorde 1 koyup 10 alinacak olsa millet isi gucu birakir muteahit olur. Hem sonra madem bu kadar kar var neden bir suru sirket batiyor?

Biraz mantik lutfen

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by markoekonomi Yazıyı Oku
    Yatırım kararı alırken, emlak balonunu da dikkate almamız gerekiyor. Çoğumuzun katılacağı gibi, Türkiye'de bir emlak balonu var.

Emlak balonu ya da diğer ifadeyle konut balonu Türkiye’de şişmiştir. Bun durumda Türkiye’nin özellikle son on yılda ekonomik büyüme için seçtiği sektörün inşaat sektörü olmasında payı büyüktür. TOKİ ile başlayan atılımı da eklediğimizde emlak piyasalarındaki artışın, emlak balonunun şişmesinin arka planını doğru okuyabiliyoruz.

Emlak balonu için şöyle bir hesaplama yapılmaktadır: Emlak fiyatları 1.5 yıl boyunca katlanarak sürekli artması gerekiyor. Eğer bu artış kümülatif olarak %15’i geçiyorsa, emlak balonu vardır deniliyor.

Örnek verelim: konut fiyatı 100.000 TL olsun. 1.5 yıl boyunca, 3 aylık periyotlarla yaşanan artışlar sonucunda eğer konut fiyatı 115.000 TL’nin üstüne çıkmışsa, burada emlak konut balonu vardır denilir. Kümülatif artıştan kastedilen ise şudur: 100.000 TL olan evin fiyatı 3 ayda bir %5 artarsa şöyle olur: 3 ay sonra 105.000 TL, 6 ay sonra 110.250 TL, 9 ay sonra 115.762 TL, 12 ay sonra 121.550 TL, 15 ay sonra 127.628 TL, 18 ay sonra ise 134.009 TL olacaktır. Yani 100.000 TL olan evin fiyatı 1.5 senenin sonunda yaklaşık %34’lük artışla 134bin TL olacaktır. Bu durum emlak balonudur.

Zaten patlamış olan bir konut, yani fiyatları yukarıdaki gibi açıklandığı şekliyle arttıysa, bundan sonra artmaya devam etmesini beklemek yanlış olabilir.

Emlak balonu patlar mı? konut balonu patlarsa ne olur? Maalesef çok kötü şeyler olur. Çünkü bu durumun benzerini ABD 2008 kriziyle yaşadı. ABD’de emlak balonu patladı ve ABD tarihinin en ciddi kriziyle karşı karşıya kaldı.

Peki bu nasıl oldu ve Türkiye için de benzer tehdit neden var? Emlak balonunun patlaması durumunda doğrudan ilk etkilenecek olanlar, uzun vadeli ve yüksek tutarlı konut kredisi alanlar olacaktır.
    Daha once de 12345678 defa soyledim ki bu emlak balonu olayina katilmiyorum. En azindan Istanbul icin katilmiyorum

evet economi cok kotu evet istikrar yok evet siyasi durum karisik tamam bunun bir etkisi olacak

Ama sahsi gorusum eger su andaki hukumet kendi menftaati icin bu kadar anormal sayida insaata Istanbulda izin vermeseydi simdiye Istanbul da 1 milyon dolarin altina ev bulamazdiniz

Bir baska degisle, Istanbul daki ev fiyatlarindaki artisan sinirli olmasinin tek sebebi arzdaki inanilmaz tarihi rekordan kaynaklanmaktadir. Dag tepe sokak heryer insaat dolu ama ona ragmen fiyatlar cokmuyorsa bunun size bir seyler anlatmasi gerekiyor

Ama Anadolu'da bir emlak balonu oldugunu Kabul ediyorum Istanbul icin Kabul etmiyorum. Istanbul un nufusu 30MM a giderken daha fiyatlarin cok cok artmasi gerekiyor.

4. Ev piyasasında durgunluk oldugu kesin.
    Sebeplerin en başında tespit edildiği gibi arz fazlası geliyor.

2015 yazında yatırım amaclı topraktan girdiğimiz İstanbul Çekmeköy'deki 1+1 daire ağustostan beri satılık, soran kişi sayısı sınırlı.
    Allahtan alırken görece cazip fiyattan aldık. Zararımız yok gibi.
    Ama kazanç da olmadı.
    %15 insem aynı gün satılır ama ona da kıyamıyoruz.

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    hayattan ne beklediğine bağlı...ben değil yurtdışı, istanbulda bile zaman zaman kendimi yabancı hissediyorum...iyi sayılabilecek bir maaşı bırakıp, minimal bir hayat yaşayayım diyorum...bu kapitalist düzenin bir neferi olmak sinir ediyor beni.

sistem şöyle çalışıyor...çok pahalı evlerde oturman lazım, çocuğunu kolejlerde okutmalısın, pahalı kıyafetler almalı, her yıl deniz tatillerine gitmelisin...yani çok para kazanman lazım bu ihtiyaçlar için, bunun için de eşek gibi 60-65 e kadar çalışman lazım.

ben bu düzene itiraz ediyorum...bu nedenle iyi bir işi-maaşı bırakıp daha pasif bir hayat yaşama taraftarıyım.
    yahu bu butun dunyada boyle

Ben amerikadayim ee iyi mahallede oturmazsan okullarin icin zenci dolu oluyor, iyi mahallede ev almaya kalk yarim milyon dolardan asagi degil ve tabiki %2.5 tan gayrimenkul vergisi gitti cope.

BU dedikleriniz dunyanin her tarafinda ayni. Simdiki gencler cok akilli hic evlenmiyorlar zaten cinsellik eskiye gore cok kolay evlenseler bile cocuk yapmiyorlar. Ben eski kafayim ondan cocuk yaptim ama engine olmayanin cocuk yapmasi bu devirde delilik. Resmen delilik yani bir nevi kole hayati...

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by Gunnar Yazıyı Oku
    Çok iddialı söylemler bunlar. 120 K dediğiniz rakam brüt de olsa neti aylık 6700 civarı denebilir, Santa Clara civarında 2+1 düzgün muhitte 2500 dolara rahat ev kiraladın diyelim, hem de en iyi ilkokul barındıran mahallede. Geriye kalır 4200 dolar. Sürünmek için iyi para. Bunun yanında diyelim iki çocuğun var, TRde verdin özel okula, sanırım 60 K TL civarı, orada bu da yok. Sürünmek kelimesinin tanımı yapılırsa belki daha iyi anlarız.
    Simdi efendim, Turk insani hemen brutu nete cevirip kafadan hesaplar yapiyor ama bunlar uymaz Amerikaya

Amerika Turkiye gibi degil devamli para biriktirmek zorundasin cunku Turkiyede issiz kalsan ana babanin yanina gidersin dayin para yollar amcan zengindir ananenden miras kalmistir istersen konut kredisini odeyemediysen annenin ikinci evine tasinirsin falan filan

Amerikada boyle olmuyor isler

Kazandiginin yarisina yakinini biriktirmek zorundasin yoksa homeless olmak an meselesi buralarda. Evlenecegin kadinin calisiyor olmasi ingilizceyi biliyor olmasi Amerikali olmamasi (burasi cok onemli cunku Amerikalilarin pek evlilige ve erkeklere saygisi yok) saglikli olmasi (bu da cok onemli) gerekiyor. Butun hersey yolunda giderse isten atilmazsan saglikliysan cocugunda saglikliysa (Allah korusun) o zaman kurtarirsin California da

California cok cok pahali bir eyalettir, o yuzden son yillarda nufusu dusuyor. Ama ayni zamanda ABD nin en yasanacak ta yeridir. Hersey anormal pahali orada ama hersey. O yuzden ayda 6700 dolar kazaniyorum falan bunlar komik rakamlar. Kira ile nereye kadar idare edeceksin? Ev almak zorundasin o evin mahallesi iyi olmali ki cocuk iyi okula gitsin falan filan.

Turkiye bu anlamda cennet. Hem de ne cennet. Bu sorunlarin hicbiri yok orada. Yeterki paran olsun.

San Diego da 1 sene yasadim. Ufak bir ev almistim sene 1996. Evimin onunde homeless yasiyordu yani bildigin adamin hayati orada geciyordu ve adamin onunde televizyon vardi. Televizyon seyrediyordu hep. Ama adam kaldirimda yasiyor bu elektrik nereden geliyor diye adama soramadim cunku bana sarar muhabbet etmeye kalkar evime girmeye calisir diye korktum

Zaman zaman silah sesleri duyuyorduk sonra komsulardan ogrendimki bizim guzel mahallemizin 3 km otesinde zenci mahallesi varmis bela bir yermis falan

Abicim Amerika ve California cok cok farkli bir gezegen, Yasayaman anlamaz bilmez. Amerikanin neresine gidersen git suc orani Turkiyeden fersah fersah yuksektir. Istanbul bir cennet kaliyor butun bu yasadiklarimin yaninda. Zamanim olsa da yazsam

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by umutabi Yazıyı Oku
    Öte yandan burgu burgu, dalga dalga betonların kümes gibi dairelerine vereceğin aidat da boru gibi ,bakalım ne olacak bunları yatırım diye alanların sonu cidden merak ediyorum. Adama sormazlarmı eyyyy ! be beton sevdalısı , 23- 24 m2 daire olur mu ? Japonya mı burası ? Buralara para yatırırken aidatları ne olacak bu kümeslerin diye sormadın mı ? Demiyorlar mı ` kaliteli marka projeden beton alırsan zarar etmezsin`almışın marka projeden kaliteli daireni hala niye aidat yüksek diye şikayet ediyorsun betoncu vatandaş ? Ulan ben salak olsam yine gidip tutmam bu daire denilen otel odasından küçük yeri, 1000 Tl kira + 410 Tl aidat, breh breh ! Giderim şehrin merkezinde bir otel ile anlaşırım daha ucuza kalırım orada. Tabi birde bunlar 2015 yılı aidatları şu anda ne olmuş, en azından %20 daha binmiştir, onuda sormak gerek.

Dap yapi dalga kule aidat sorunu 22 Aralık 2015 | 21:10

``Merhaba tebernus hocam, Sizin her zaman dediginiz tersini dap yapi dusunmus ve 1+0 studio daire metrekaresi fark etmeksizin baz alinarak oda bazli aidat carpani hazirlamis. Muteahitin kurdugu Gecici yonetime gore aidat kalemleri uretilmis ve studio icin hicbir backup hizmetini karsilamayan studio icin 470tl ,1+1 icinde 610 tl aidat uretilmis, studio metrekaresi ortalama net 23-24 m2. Kiralamanin nispeten yavas oldugu be Studio icin kiralarin 1000tl civarinda gezdigi blokda bu rakamlari nasil yorumlarsinIz. Yonetim plani oysa arsa payina gore oranlansa studio icin 290Tl gibi bir rakam cikiyor, Bu sartlarda nasil hareket etmemizi onerirsiniz ? Binada otel konsepti yapilmaya calisiliyor ancak binanin daginik haldeki yarisida bu konsepte dahil degil. Buna ragmen ortak yonetim hedefleniyor,kat milkiyetine gore burada iki baslilik olabilir mi ? Otel konseptine gore turizm belgesi ticari alan uzerinde olma sarti bulunuyor mu ? Aidatlarin bu kadar yuksek olmasinin yatirimcilara buyuk zarar getirdigini dusunuyoruz. Degerli goruslerinizi bekliyoruz. Sevgilerimle``

Dapyapı burgu kule rotana 02 Haziran 2015 | 20:03

Herşey DAPYAPI'dan bir daire almakla başladı.Dişimizden tırnağımızdan arttırdığımız üç kuruşumuzla dap burgudan 60 metrekare 1+1 daire aldık.Borcumuzu aksatmadan günü gününe ödedik.bize 30 ay teslim sözü verilmişti.48.aydayız teslim ettiler.sonra daireyi görelim dedik,görmez olaydık 60 metrekere aldıgım yer net 30 metrekareydi.tamam net brüt diy birşey var ama böyle mi olmalıydı?Sonra Rotana otel yapıyoruz dediler bir sözleşmeyle geldiler,kabulu mümkün değil.15 yıllık zilliyet devri,gelir garantisi yok ama her türlü gider zarar daire sahplerine.istemedik tabi.şimdi kiralama yapalım diye düşündük.bize. hiçbir haber vermeden kendi bünyelerinde oluşturdukları yönetim 1+1i net 30metrekare yer için 650 tl aidatı munasip görmüşler.yatak odası diye yapılan yere 2 kişilik yatak koymak mümkün degil.bir kişilikten biraz hallice bir yatak anca girer.yatacak eşler sarılarak uyusun sevgileri artsın diye düşünmüş olmalı DAP.Şimdi kira dersen yakınından geçen yok.satış dersen bu aidatla mümkün degil.Dapzede olmak diye bir şey de varmış kaderde.şimdi ne yapsam acaba,aidat ödemesem başıma ne gelir?Bir yol öneriniz ne olur.saygılarımla
    Ben sunu merak ediyorum

tamam adamlar kazik yemisler ama su anda satsalar kardalarmi zarardalarmi?

Ahmetg Guest
     Alıntı Originally Posted by krepi Yazıyı Oku
    o maas gelismis ulkelerde bile yok o yuzden garip geliyor.ancak dovizle yillar once sozlesme yapmistir doviz uc kat artti onun maasi da artmis oldu.
    banada cok yuksek geldi bu maaslar

ama Turkiyede hersey bir tuhaf sasirmiyorum artik

sans + torpil meselesi biraz

Sayfa 78/1014 İlkİlk ... 2868767778798088128178578 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •