Sayfa 556/637 İlkİlk ... 56456506546554555556557558566606 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 4,441 - 4,448 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

  1. Aynen benim içinde sorun bu az çok sürekli bir tasarrufumuz var. Evimiz, arabamız, yazlığımız var. Yatırım için aldığımız bir evi kısmetse perşembe nakite dönüyoruz. Ama parayı ne yapacağız düğünden altınlar duruyor, usd aldık biraz çok az euro ama bunlar emekli falan etmez. Şimdiden sonraya nereye yatırım yapacağız.

     Alıntı Originally Posted by karmaşık sayı Yazıyı Oku
    sn. wiseinvestor peki ne yapacağız ?

    sürekli al-sat mı kovalicaz yoksa nakitimizi altına dövize çevirip unutacak mıyız ?
    bence burayı takip edenler çoğunlukla, eline geçen paradan tasarruf yapıp bunu bir yatırım aracına yönlendirmek isteyen kişiler.dolayısıyla alternatif bir öneri sunabilir misiniz ?
    bir de yüklü meblağı olanlar tarla, arsa mı alsınlar kaldı ki böyle şeyleri alıp tekrar satışa koyduğunuzda satılır mı, ne zaman satılır, bu süreye ekonomik olarak biz katlanabilecek miyiz vs.
    konut sektörünün durumu belli fiyatlar fezaya varmışken, satışlar bu kadar düşükken bu kısma yatırım yapmak ne kadar doğru ?

    kısacası bu nedenleri düşünüp eldeki tasarruf edilen miktarı borsa gibi bir alana yatırmak uzun vade için en iyi alternatif olarak görünüyor.

    düşüncenizi bir fikir vererek somutlandırırsanız topiği okuyan herkes için yararlı olur düşüncesindeyim.

    tşk, syg.

  2. Vakti ve ingilizcesi olanlar için...tam bizim başlığa göre.

    https://www.zerohedge.com/news/2018-...isis-their-own

  3.  Alıntı Originally Posted by karmaşık sayı Yazıyı Oku
    sn. wiseinvestor peki ne yapacağız ?

    sürekli al-sat mı kovalicaz yoksa nakitimizi altına dövize çevirip unutacak mıyız ?
    bence burayı takip edenler çoğunlukla, eline geçen paradan tasarruf yapıp bunu bir yatırım aracına yönlendirmek isteyen kişiler.dolayısıyla alternatif bir öneri sunabilir misiniz ?
    bir de yüklü meblağı olanlar tarla, arsa mı alsınlar kaldı ki böyle şeyleri alıp tekrar satışa koyduğunuzda satılır mı, ne zaman satılır, bu süreye ekonomik olarak biz katlanabilecek miyiz vs.
    konut sektörünün durumu belli fiyatlar fezaya varmışken, satışlar bu kadar düşükken bu kısma yatırım yapmak ne kadar doğru ?

    kısacası bu nedenleri düşünüp eldeki tasarruf edilen miktarı borsa gibi bir alana yatırmak uzun vade için en iyi alternatif olarak görünüyor.

    düşüncenizi bir fikir vererek somutlandırırsanız topiği okuyan herkes için yararlı olur düşüncesindeyim.

    tşk, syg.
    Sayın karmaşık sayı, öncelikle şunu ifade etmem gerekir ki kelin ilacı olsa başına sürer demişler. İkincisi de yatırım tavsiyesi vermemiz sözkonusu olamaz elbette, tecrübelerimizi paylaşıyoruz.

    Bu başlıkta iki çok önemli tespit var bunları atlamayalım. Birincisi beyaz yakalının gelirinin zaman içinde azaldığı ve azalmaya devam edeceği. Aslında bu yuzyıllardır böyle çalışır yeni bir tespit değil. ABD'de ilk kömür madenleri işletilmeye başlandığında Ingiltere'den derin maden işçileri yüksek maaşlarla transfer edilmiş, çünkü o zaman öyle bir yetenek orada yokmuş. Sonradan tahmin edileceği üzere, bu işçilerin yerine yenileri getiriliyor ve maaşları düşüyor, kaçınılmaz son. Ikinci önemli tespit ise tasarruf kültürü. Çocukluktan itibaren tasarruf kültürü ve bilinci ile yetişmek ve birikim yapmak, ne demişler işten artmaz dişten artar. Son adım ise bu birikimi nasıl değerlendireceğimiz. Burada da bileşik faiz öne çıkıyor, düzenli olarak birikime getiri sağlamak onyıllar sonra çok büyük rakamlara ulaşıyor. Tabi burada sihir şu, her yıl birikimin artması gerekiyor, 2 katına çıkarıp sonra yarıya indirirseniz elinize sıfır getiri geçer. Şimdi buraya kadar olan tespitler tamam herkesin henfikir olduğu tespitler.

    Parayı nasıl büyüteceğimiz konusuna atlıyoruz doğal olarak, ama yukarıdaki konuları hep aklımızda tutmamız lazım. Bu noktada da burası borsa forumu olduğundan hep borsa ve senetler öne çıkıyor, bu da gayet anlaşılabilir. Ama sorun şu ki bizim borsa 2000 zirvesinin hala yakınına bile gelemedi. Bu borsaya uzun vadeli para yatıran, kazanmıştır diyen çarpılır, bizim borsa vatandaşın birikimini hiç etmek üzerine dönüyor. Geçmişte almışsındır tüpraş, her yıl belli bir temettü, market cap belli bir seviyede kalmış, kısmen bir kazanç olmuştur. Onun dışında şunu alsan şu olurdu demek bana yılbaşında şu bileti alsan zengin olurdu demeye benziyor. Mesela kimse neden 90'larda apple hissesi alsaydın demiyor şaşırıyorum, çünkü onu alsan şimdi Türkiye'nin sayılı zenginlerinden olurdun, işte kazanç budur. Buyrun birkaç haftada petkimin geldiği yere bakın örnek. Bir beklenti altı bilanço ile, şu anda %70 yükselse ocaktaki değerini ancak yakalayabiliyor.

    Parayı nereye yatıracağımız gelecekte ne olacağını tahmin etmekten geçiyor. ABD gibi 100 yıldır s&p şirketlerinin %10-15 büyüdüğünü bilsen rahatlıkla hisse senedi alıp unutursun, bizde böyle bir öngörü var mı? 2013 yılından beri sürekli değer yitiren bir para birimimiz, sürekli artan enflasyonumuz, sürekli artar cari açığımız var. Zaten bu yüzden borsamız bu kadar düşük fiyatlanıyor. Yarın derseniz ki ekonomi artık rasyonel kararlarla yönetilecek, enflasyon düşecek, herşeyimle borsaya girerim, yok bu trend artarak devam edecek, o zaman da elindeki parayı koruyabiliyorsan çok büyük başarıdır derim. Müneccim değiliz nihayetinde ama herkesin gelecek öngörüsüne göre yatırım yapması gerekir.

    Bir de borsa tek alternatif değil, girişimcilik hiç konuşulmuyor. Madem paramızla ortak olduğumuz şirketler bize saygı gözterip karını paylaşmıyor ya da iyi yönetmiyor şirketi kendimiz girişimde bulunmak da alternatifdir. Böyle alternatifler de konuşulsa çok iyi olurdu.
    Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

  4. #4444
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Yaş
    50
    Gönderi
    11,112
     Alıntı Originally Posted by callandor Yazıyı Oku
    Dunyanin obur tarafindan herkese selamlar.

    Oncelikle boyle bir konu actigi icin Sn.Cautionary'e, sonrasinda katkilarini esirgemeyen sizlere tesekkur ederim. Konu ile tanismam tam manasi ile "Prekazi'nin Monaco'ya attigi golu ararken" oldu. Baska bir forumda okudugum bir konuda buranin onerilmesi ile araniza katildim. Forum uyeligimi 2014 yilinda almisim; su mesaji yazabilmek icin uyelik islemini yenilemem gerekti.

    Bu kadar girizgahdan sonra kendimden bahsedeyim musadenizle;

    40 yasimi yariladim. Evliyim ve 7,5 yasinda bir kizim var. 2016'nin ilk isgununden beri ABD'de yasiyorum.
    Peki bu noktaya nasil geldim? Spoiler: Filmlere konu olacak bir borsa simsarligi hikayesi beklemeyin

    Rahmetli annem ogretmen(e), babam devlet memuru(e). Hali ile cocuklugumdan beri bir tasarruf kulturunun icinde buyudum.
    Ogrencilik hayatimda babamla tasarruf konusunda ciddi tartismalarimiz olmus olsa da, "para kazanmaya baslayinca anlarsin ne demek istedigimi" nasihati benim icin 2000 Aralik ayinda askere gitmemle hayat buldu. Babamin sevdigim bir diger sozu de "para tutmak icin vardir".

    Para kazanmadan once harcliklarimdan arttirdiklarimi, bayramlarda vs verilen paralari hep "deutsche mark" olarak biriktirirdim. Euro gecisi sirasinda ezdim o marklari hep

    Parami banka hesabinda gormeye basladiktan sonra ise likit fonda biriktirmeye basladim. 2001 Nisan'indan itibaren 12 ay boyunca ciddi bir miktar para biriktirdim. Yedek subaylik ve aile yaninda kalmanin faydasi iste. Ama hedef vardi tabi. Nisanlanmisim, evlenicem vs. Neyse o is yalan oldu. Ben de zaten terhis olduktan iki ay sonra falan uluslararasi bir firmada ise girdim; beyaz yakali oldum.

    2002 yilinda bir arkadasim vasitasi ile simdiki BES'in atasi olan birikimli hayat sigortasina dahil oldum. BES resmi olarak hayata gectigi gun de bireysel emeklilik sistemine transfer oldum.

    Tabi bu sirada tasarruflari hep likit fon, mevduat, altin vs biriktiriyorum. 2003 Kasim ayinda Ankara'dan Istanbul'a tasindim, calistigim isi degistirdim (firma ayni). O ana kadar biriktirdiklerimi bu yeni hayatimi kurmak icin kullandim. Kariyerimin ilk Istanbul ayagi 3 yil surdu. Haftalik calisma saatlerim cok fazlaydi. Uluslararasi bir firmanin Turkiye'de insa ettigi en yeni tesisini uretime hazir hale getirip ruhsatlandirmaya calisiyorduk. Cok iyi para kazandim 2003-2004 yillarinda ama cok calistim. Harcamaya vaktim olmuyordu. Yalan olmasin; 52 haftasi olan bir yilda topu topu 3 kere falan Ankara'ya gidebilmisimdir. Hafta ici 07:00-22:00, haftasonu 07:00-17:00. Neyseki hakkimizi teslim ettiler. Bir Pazar mesaisi ile ev kirami oduyordum (Mecidiyekoy, Ortaklar Caddesi, eski Carrefour'un karsisi). Parayi kazanip ezememek de cok problem oluyordu benim icin. Sirf kendimi tatmin edebilmek icin Vakko'ya gidip cok raf bosaltmisligim vardir. Icine girebildiklerimi giyerim hala, orasi ayri

    Burada yolun yeni basinda olanlara vermek istedigim mesaj, gencken, enerjiniz yerindeyken calismaktan erinmeyin. Karsiligini alabildiginiz surece mesaiden kacmayin. Ileride yas artinca, baska unsurlar devreye girince uzun calisma saatlerinin yuku daha agir oluyor.

    2005 yilinda dunya evine girdim. O zamana kadar biriktirdiklerimin bir kismini dugun, dernek, ev kurma islemleri icin harcadim. Bu arada hala altin, fon ve mevduattayim. BES o zamanlar kendi halinde kredi kartindan otomatik olarak takiliyor, farkinda bile olmuyorum. Evlilik surecinde ailelerimize bir kurus yukumuz olmadi. Sembolik olarak kiz tarafi da erkek tarafida ufak birer ev hediyesi aldi sadece. Yalniz 2005 yilinda takilan takilara hala dokunmadik. 13 yildir kasada duruyorlar

    Evlendikten sonra cift maas olunca tasarruf islemleri biraz daha ciddilesmeye basladi. Araba ve ev almamiz lazim cunku. Bu arada 2006 Kasim'inda calistigim sirketten baska bir sirkete transfer oldum. Yine uluslararasi bir sirket.

    2007 yilinda araba aldim. Kredi kartindan islem yapmadiklari icin nakit odemek zorunda kaldim, aktif bir yatirim portfoyum olmadigi icin de tasit kredisi cekmedim. Bu arada yeni sirketim yan hak olarak BES sunmaya basladi. Hemen onceki hesabimi transfer ettim. Zaten sirket katkisi olmadan BES'in cok manasi yok. %2 ben %2 sirket ile yola devam ettik, kazancim kafadan %100. Arada fonlarin yatirimini degistirdim. Yanlis hatirlamiyorsam en son doviz temelli fonlardaydim. 2009 yilinda ev kredisine girdik. Yine likite ve mevduata coktuk tabi

    Kayitlarima gore borsa ile kisisel olarak deneyimim ofis ici muhabbetler ile 13.05.2011'de baslamis. O saate kadar hep uzak kalmistim. Cunku 1994'te babamin dustugu durumu gordum. Cok kotu yakalanmistik o sene. Ev alma arifesindeydik ve tum birikimimiz bir gecede pul olmustu resmen. O yuzden ahdim vardi borsaya girmeme konusunda. 17 yil tutabilmisim sozumu Mayis 2011'te giris yaptigim fiyatlar FMIZP 27.20, EGEEN 46.00, CMBTN 58.75 saka gibi di mi? Kayitlarima gore Ekim 2011'den Haziran 2014'e kadar FMIZP ile hep al sat yapmisim. Sonra FENER ile tanismisim 37.30'dan. Aralik 2014'te ASLSN 10.75, BRISA 10.05 gelmis. Ocak 2015'te TMSN 9.75, Aralik 2015'ten beri de EREGL 3.15 ve enson Mayis 2018 SODA 4.96 girmis koynuma.
    Elimdeki portfoyu realize etmedim henuz ama en son elimde olan ASLSN, EREGL ve SODA disindaki hareketlerden 7685TL iceri girmisim. Bunun sebebi 2015'te BRISAlardan cikip, EREGL'ye girmem. Su anda elimdekileri bozdursam o zararin cok be cok ustunde karim var. O yuzden koymuyor.

    2016 yilinda ABD'ye tasindim. TR'de calistigim firmanin uluslararasi is arama motorunda tam bana gore bir is bulmamla gerceklesti surec. Ailem Eylul ayinda yanima geldi. Bu surecte 2 evi birden idare etmek durumunda kaldim. 2016 yili boyunca BES, ve kidem tazminatimi kullandim. Bir nevi hisse ve kasa harici sifirlandim Hayatimda bu kadar cabuk para harcadigimi bilmem. 2016 yilinda harcadigim para 125bin civarinda.

    2017 yili ile beraber yine basimizi kaldirdik. Harcadiklarimizi fazlasiyla yerine koyduk. Simdi artiya calisiyoruz. Esim henuz ABD'de calismaya baslamadi. Haziran 2019'da ev kredisi bitecek, her ne kadar taksitler artik iyice pul olsa da erken kapatmanin manasi yok; cunku kalan para anapara. Ha simdi ha 13 ay sonra.
    Su andaki portfoyum: %4 $ nakit, %28 $ mevduat, %68 hisse senedi (ASLSN-%41, EREGL-%38, SODA-%21). Bir de 2005'te doldurdugum kasam var. Bilezikler yuzunden ederini bilmiyorum. Kaba tahminle mevcut portfoyumun ustune bir %30 ilave edecek guctedir. ABD yatirimlarim henuz Vanguard-BES fonunda; ama sirket katkisi yuzunden getirisi cok iyi. Ben %7 koyuyorum sirket %10. Tek dezavantaji 3 yil beklemek gerekiyor cekebilmek icin. Bi de tabiki yastan (65) once cikarsaniz sistemden %25 vergi + %10 ceza odemek zorundasiniz.Hisse senedine girmek istersem calistigim sirketin indirimli hisselerini alirim sanirsam. %25 indirimleri var calisana. O ise bulasmak icin kendi gelecegimin netlesmesini ve su anda gundemde olan $60milyarlik satinalmanin gerceklesmesini bekliyorum. Burada su ana kadar aldigim en buyuk risk arabami kredi ile alip ($22bin icin $1600 faiz) o parayi Turkiye'de degerlendirmem. Onu da tam manasi ile karsilastirabilmek icin 3 yilin bitmesi lazim.

    Bir dahaki yazimda ilginc tasarruf ornekleri vermeye calisacagim.

    Rab'bim herkesin gonlune gore versin. Saglik, huzur ve mutluluk dilerim.
    elinize sağlık,zevkle okudum...
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

  5.  Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
    elinize sağlık,zevkle okudum...
    Aynen bende okudum devam...

    yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi olmayıp benim sesli düşüncelerimin eseridir bilakis...

  6. #4446
     Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
    Sayın karmaşık sayı, öncelikle şunu ifade etmem gerekir ki kelin ilacı olsa başına sürer demişler. İkincisi de yatırım tavsiyesi vermemiz sözkonusu olamaz elbette, tecrübelerimizi paylaşıyoruz.

    Bu başlıkta iki çok önemli tespit var bunları atlamayalım. Birincisi beyaz yakalının gelirinin zaman içinde azaldığı ve azalmaya devam edeceği. Aslında bu yuzyıllardır böyle çalışır yeni bir tespit değil. ABD'de ilk kömür madenleri işletilmeye başlandığında Ingiltere'den derin maden işçileri yüksek maaşlarla transfer edilmiş, çünkü o zaman öyle bir yetenek orada yokmuş. Sonradan tahmin edileceği üzere, bu işçilerin yerine yenileri getiriliyor ve maaşları düşüyor, kaçınılmaz son. Ikinci önemli tespit ise tasarruf kültürü. Çocukluktan itibaren tasarruf kültürü ve bilinci ile yetişmek ve birikim yapmak, ne demişler işten artmaz dişten artar. Son adım ise bu birikimi nasıl değerlendireceğimiz. Burada da bileşik faiz öne çıkıyor, düzenli olarak birikime getiri sağlamak onyıllar sonra çok büyük rakamlara ulaşıyor. Tabi burada sihir şu, her yıl birikimin artması gerekiyor, 2 katına çıkarıp sonra yarıya indirirseniz elinize sıfır getiri geçer. Şimdi buraya kadar olan tespitler tamam herkesin henfikir olduğu tespitler.

    Parayı nasıl büyüteceğimiz konusuna atlıyoruz doğal olarak, ama yukarıdaki konuları hep aklımızda tutmamız lazım. Bu noktada da burası borsa forumu olduğundan hep borsa ve senetler öne çıkıyor, bu da gayet anlaşılabilir. Ama sorun şu ki bizim borsa 2000 zirvesinin hala yakınına bile gelemedi. Bu borsaya uzun vadeli para yatıran, kazanmıştır diyen çarpılır, bizim borsa vatandaşın birikimini hiç etmek üzerine dönüyor. Geçmişte almışsındır tüpraş, her yıl belli bir temettü, market cap belli bir seviyede kalmış, kısmen bir kazanç olmuştur. Onun dışında şunu alsan şu olurdu demek bana yılbaşında şu bileti alsan zengin olurdu demeye benziyor. Mesela kimse neden 90'larda apple hissesi alsaydın demiyor şaşırıyorum, çünkü onu alsan şimdi Türkiye'nin sayılı zenginlerinden olurdun, işte kazanç budur. Buyrun birkaç haftada petkimin geldiği yere bakın örnek. Bir beklenti altı bilanço ile, şu anda %70 yükselse ocaktaki değerini ancak yakalayabiliyor.

    Parayı nereye yatıracağımız gelecekte ne olacağını tahmin etmekten geçiyor. ABD gibi 100 yıldır s&p şirketlerinin %10-15 büyüdüğünü bilsen rahatlıkla hisse senedi alıp unutursun, bizde böyle bir öngörü var mı? 2013 yılından beri sürekli değer yitiren bir para birimimiz, sürekli artan enflasyonumuz, sürekli artar cari açığımız var. Zaten bu yüzden borsamız bu kadar düşük fiyatlanıyor. Yarın derseniz ki ekonomi artık rasyonel kararlarla yönetilecek, enflasyon düşecek, herşeyimle borsaya girerim, yok bu trend artarak devam edecek, o zaman da elindeki parayı koruyabiliyorsan çok büyük başarıdır derim. Müneccim değiliz nihayetinde ama herkesin gelecek öngörüsüne göre yatırım yapması gerekir.

    Bir de borsa tek alternatif değil, girişimcilik hiç konuşulmuyor. Madem paramızla ortak olduğumuz şirketler bize saygı gözterip karını paylaşmıyor ya da iyi yönetmiyor şirketi kendimiz girişimde bulunmak da alternatifdir. Böyle alternatifler de konuşulsa çok iyi olurdu.
    İşte budur.Asıl düşünülmesi gerekenler benim bunca yıllık hayat tecrübem de borsa tecrübem de yatırım tecrübem de bu yazıda yazılan ana fikre sonuna kadar katılmamı gerektiriyor.Daha bugün arabasını sıfırlamaktan zorla vazgeçirdiğim bir arkadaşın o zaman halkbank alayım mı demesiyle sonuçlandı.Ya 2 gün sonra halkbank kararı açıklanacak bildiğin zar atmış olursun bildiğin barbut olur dedim.Kaç yıldır düşüyor yarıya düştü ,değerlendirme f/k falan dedi.Ya 2 gün sonra amerikadan bir karar çıkar kağıt 2 taban daha yer ,ya da tam tersi iyi bir karar çıkar tavan tavan gider.E gitmeye gider de bunun zar atmaktan ne farkı var.Borsaya genel yatırım da her zaman mutlu emeklilik finali ile bitmez.Yıllarca sürecek can sıkıntıları ve hayal kırıklıkları da oluşabilir.Bu işi gerçekten bilen insanların bu tarz yorumlarını ben de bir şeyler öğrenerek okuyorum.Elinize sağlık.Daha önce yazdım ,yatırımcısı olduğum ,geleceğinden emin olduğum,geleceğin apple ı olarak bile gördüğüm aksayı bile almaya elim bu ara varmıyor.Şu anda aksaya para yatıran bu forumdaki hiç bir yatırımcı şirket hakkında benim bildiğim araştırdığım donelerin, bilgilerin üçte birine sahip değildir ondan da eminim)))))))

  7. Bazı üstadların borsaya karşı çıkmasının nedeni kendi yönetmediğimiz, işin içini bilmediğimiz bir şirketten iyi niyet temennileriyle hisseler alıyor olmamız. Alım yaparkende hep geçmişi parlak olanları alıp geleceğinde aynı şekilde olmasını temenni ediyoruz. Kaldı ki Amerika dakiler bunu söylüyorsa Türkiye nin durumunu siz düşünün. Erken emekli olabilmenin en kestirme yolu yine kendin yön verenileceğin bir işten geçiyor.

    Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

  8. dolartl 4,4 e dayandı...mb yi erken toplantı ile faize müdahaleye zorluyor piyasa.

    portföyde döviz ve gram altın da olmalı bu yüzden demiştik...her yatırım enstrümanının bir dönemi var..hayat hisseden ibaret değil.

    seçim sonrası seçime kadar 4,4 lere kadar doların yükselebileceğini yazmıştım değişik kereler...bu sabah itibariyle hedefe ulaşılmış görülüyor...ayrıca gram altında da 200 tl demiştik..orada da şu anda 185,5 oluk.

Sayfa 556/637 İlkİlk ... 56456506546554555556557558566606 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •