Sayın TH. fevkalade tecrübeye rağmen belki bir konuyu gözardı ediyorsunuz. Soru şu bankalar neden düşüyor ? Garantideki sert satışların sebebi ne ? Sadece Telekom mu? Bir şey oldu . Son satış bir sel gibi indi ve savunmasız Halk Banksını da önüne katıp sürükledi. Uzun yıllar hisse senedi ile ilgilendiğim zamanlarda hep Kordsa, Erdemir gibi sanayişirketleri ile ilgilenmiştim. Bilançolarını fevkalade anlıyor ve gelecek karları ve yapılarını adeta ezberlemiştim. İlk defa bankacılık endeksine Halk Bankası alarak (fiat ve F/K ve D/D ine aldanarak ) girdim. Yani hamama girmiş gibi oldum. Bankalar ilerde gelecek bilançoları fiatlıyor . İlerdeki bilançolarda ki sıkıntı ne ? Karlılıklar neden düşecek ? Epeydir araştırıyordum. Garanti Bankası karşılık ayırdığı 2. seviyede ki alacakları için bunu da yeni finansal bilanço hazırlama tekniği ile yapmış. Bu oran 16.6 lara çıkmış. Halk bankası ve diğer kamu bankalarıında dünya standartlarının altında oluşan 3-3.5 rakamları çok düşük olmasına rağmen eski sistem olarak hazırlandığını okudum. Yani sürprizlerle karşılaşabiliriz. Garanti Bankası , İş Bankası ve Yapı Kredide yoğunlaşan bu yeniden yapılandırılan borçlar nedir ? Çok büyük çoğunluğu enerji şirketleri. Peki enerji şirketleri (Ak enerjiyi Yapı kredide yazmıştım) . Bereket enerji gibi ismi duyulmamış, henüz ilk kez 500 sanayi şirketine girdiği gün gelen 4 milyar dolarlık yeniden yapılandırma isteği olmuş! Bu nasıl iş ? Dedim; araştırdım. Denizliden daha birkaç sene küçük çaplı enerji işi ile uğraşırken birden bankalardan çektiği 4 milyar dolar kredi ile dağıtım ihalesine giren bir şirket. Yani bu şirketler kendi öz sermayeleri ile girmemiş bu işlere. Bankaları ortak etmişler adeta. Bu şekilde 45 milyar dolarlık yapılandırmadan bahsediliyor. Biz hep sonradan öğrenen oluyoruz ve yukardan maliyetlenen bizler rüzgarın önünde yaprak gibi savruluyoruz.
Peki neden zararla karşılaştı bu şirketler; dövizle borçlan TL. ile tahsilat yap. elektrik tavan fiat uygula ve yükselen doğalgaz ve petrol ile artan döviz bazlı maliyetlenme ! Bu belirsizlik bankacılık endeksini baskılıyor. En kötüler fiatlanırken dibin dibi geçmiş krizlerde olmayan bir durumla karşılaşıyoruz. Bahsettiğin krizlerin çoğu dış kaynaklı idi . Hele ki 2008 . QE ile uçtu piyasalar. İşte biz tam o dönemde yüksek cari açıkla hak etmediğimiz bir zenginliğe , evlere arabalara kredilere boğulduk. Dış tasarrufu kullandık. AB ile görüşmeler devam ediyor. İçte ve dış konjüktür lehimize gidiyordu. Irak, Suriye ihracat kapımızdı. İhracat çeşitli ülkelere yapılıyordu. Biz o tasarrufları verimli kullanmadık. İki markamız hariç. Aselsan ve THY. Hele ki Aselsanın defter değerine bakın 5-6-7 lerde. Gelecekleri parlak . Beklenti yüksek. Yeni Hava limanı açılana kadar mallar taşınır ; şatafatlı törendenden ekimden sonra yeni sahiplerine teslim edilir. Cemil Ertemin açıklamaları şimdi yabancı yatırımcıların masasının önünde yok mu ? Neden sermaye getirsinler ve şimdi çok ucuz olan ve dolar bazında karları düşen Halk Bankamıza ortak olsunlar. Selamlar.
Yer İmleri