2. Çeyrek kapanışında dolar 4.55 TL, avro 5.30 TL idi.
Bugünkü rakamlar dolar için 6.60, euro için 7.70 seviyelerinde.
Artışlar neredeyse %50'ye yakın. Büyük ihtimal 3.çeyrek bilanço kapanışında da buna yakın değerler görülebilir.
Satışların %85'ini yurtdışına yapan bir şirket için iyi kabul edilebilir rakamlar bana göre. Döviz kurlarındaki artış senelik bazda ekstra 1.5 milyon liralık bir katkı yapabilir bilançoya.
2.Çeyrek tablolarında dikkatimi çeken bir diğer nokta; stoklar.Önceki seneye ait rakamlarla karşılaştırıldığında satışa hazır halde duran mamüllerde ciddi artış var. Aynı şekilde hammadde alımı için önceki seneye oranla ciddi bir ödeme yapılmış. Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum; şirket dövizdeki artıştan hammadde tarafında en az şekilde etkilenip satış tarafında ise en fazla getiriyi sağlayabilmek için pozisyon almış. Tabi ki bu sadece rakamlara bakarsak söylediğim bir varsayım, hatalı olabilir, şirketten bu konuda bilgi alınması daha doğru olacaktır.
Bir türlü çözülemeyen arsa konusuyla ilgili de sürecin devam ettiğine dair bir açıklama yapıldı. Umarım bir an once sonuçlanır. 171 bin metrekare bir arsadan bahsediliyor, Acıpayam bölgesinde sanayi arsası şeklinde imarı olan arsaların metrekare fiyatları 500 TL'den başlıyor, ilanlardan görebildiğim kadarıyla. Piyasa değeri 25 milyon lira olan bir şirket için ciddi rakamlar.
Şu an için Acıselsan'daki en büyük risk kasada duran nakitin Verusa'ya borç olarak verilmiş olması bence. Piyasa oranlarına yakın bir faizden işleme tabi tutuluyor, iyi bir faiz geliri kaydediliyor. Aslında şirket hammaddeyi dövizle alıp satışı da dövizle yapıyor,
dolayısıyla parayı döviz olarak değerlendirse çok daha faydalı olabilirmiş, fakat TL olarak tutup onu da Verusa'ya borç vermeyi tercih etmişler. Verusa çatı şirkettir, dolayısıyla bu durum gayet normal. Borcun geri dönüşünde problem olmadığı sürece sorun yok
Yer İmleri