
Originally Posted by
Achiles
Sn T/A,
Bu benim de yıllar önce düşündüğüm bir şeydi. Şu an uygulanışını, gerçekleştiğini görmek güzel. Evet fikir veriyor, güzel olmuş.
Ben eskisi gibi forumda bilgi paylaşımı yapılmadığından çokça yakınan biri olarak, şu an yazacaklarımı yazmasam olmazdı. Bu işlere çokça kafa yormuş birisi olarak bence; -diye başlayayım. Konu uzun derin madde başlıkları halinde,
1. Evvela, takasların ne kadar açık olması gerektiği, gizliliği uzun zamandır tartışma konusu, bu dünyada bile böyle. Derinlik kavramı da kısmen öyle. 91 krizinde ihtiyaç ortaya çıktı, öncesinde aracı kurumlar, aynı foreks şirketlerine kısıt getirilmeden önceki gibi, kendi adlarına işlem yapıyorlardı, müşteri hesaplarını sanal tutuyorlardı. Kriz patlayınca, takas, teminat, risk gibi kavramlar ortaya çıktı takasbank icat edildi. İlk çıktığında birebir idi takas ama sonradan -galiba, 2000 ortalarından itibaren bütün borsalar birleşince, VİOP da işin işine girince, daha da çetrefilleşti. (Bu mevzuları iyice öğrenmek lazım, esnetildi diye biliyorum, aracı kurumda o hisseden çokça varsa, müşteri varlığı-aracı kurum varlık/teminat riski oranında bizzat alım yapılmaya da biliyor galiba, ilk çıktığı gibi basit değil yani.)
Uzatmadan aracı kurum dağılımı ile takas verileri farklı, siz aracı kurum verisinden yürüyeceksiniz ama bu veriye bir de takas verisi eklerseniz çifte su vermiş olursunuz.
2. Kademe analizi ile takas değişimini bütünleştirme fikri çok doğru bir yaklaşım, o yol doğru öncelikle.
3. Volume Based indikatörler içinde Trade Profil, Time Price Opportunity, DOM Power, DOM History, Volume Weigted Average Price gibi indikatörler var. Bunlar klasik anlamda borsalarda tick datadan volume'dan türetilse de, foreks piyasadaki farklı, tam aradığınız şey, kademe analizinden derinlikten türetiliyor. Tabi veriyi tick datadan üretip, multi time olarak, kullanışlı olması açısından saatlik periyotlara aktarıp, belli bir zaman aralığında, belli bir fiyat aralığında oluşan hacmin analizi. Grafik üzerinde dikey olarak derinlik Y ekseninde oluşan yatay hacim barları, bu barlar alım/satım diye ikiye bölünmüş halde. Siz onu aracı kurum renklerinde böleceksiniz.
Günlük en yüksek en düşük değer 5-6 arası oluşan yatay volume sütunları mesela olsun, en uzun destek fiyat çizgisinden oluşan tek yatay sütun mesela 5.50 de, %30 u alıcı, %70 i satıcı, alıcı ve satıcılar da kendi içinde renklendirilmiş şekilde. (Gözle bakarak, günlük periyotta da bunu yaparak, daha kolay olur, bunu da otomatize etmek hem çok zor hem tehlikeli olur.)
Aşağıda da şu an yaptığınız takas grafiği, aynı renklerde. Ya bu haliyle bırakacaksınız, üstte trade profile altta takas grafiği, bu görünüm analiz edilecek, ya da bir tık daha ileriye taşıyıp, peki durum/görünüm bu ise, yeni seçtiğim zaman aralığında şimdi sadece şu aracı kurumun işlemlerini trade profilde göster diyeceksiniz. Zaten destek dirençler de eklendiğinde klasik anlamda, tablo netleşecektir.
4. Bu yaptığınız şey muhtemelen paylaşılmayan şeyler kapsamında yapılmıştır bu arada, yaygınlaşırsa işe yaramaz hale getirilir, tedbir alınır, konsept/antikonsept ikilisi hep çalışır.
Topiğin evveliyatını, sizin teknik analiz yaklaşımlarınızı bilmiyorum bu arada, zaten ifade edilmiş ya da etmiş olduğunuz şeyleri yazmışsam şimdiden özür. Takas analizi bu forumda icat edildi bu arada. İlk platodata (eski, matriksdata nüvesi burasıydı) verileri ve programı sunduğunda ilk beş, on aracı kurum farkları diye başladı çalışmalar. Bakarsınız yine yeni birşeylerin başlangıcı olur. Çalışmalarınızı merakla takip ediyor olacağım, başarılar, saygılar.
Yer İmleri