Sayfa 542/853 İlkİlk ... 42442492532540541542543544552592642 ... SonSon
Arama sonucu : 6821 madde; 4,329 - 4,336 arası.

Konu: Bana kalırsa.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Öğle sonrası alışveriş furyasına katılan sürü nün içine girdim, para piyasalarını takip etmedim. İstanbul Ankara ahalisi arabalarla buralarda konvoy oluşturmuşlar, trafik allak bullak oldu. Yazlıkçılar doluştular. Arabalı Alış veriş yerleri kalabalık. Buzdolapları dolacak.

---

BIST de bugün iyi görüntü oluşmuş. Dün işleme açılan BIOEN, dünü %3 küsür eksi kapadı diye hatırlıyorum, bugün %2 artıda. 2 gündür tavan yok.
    Bugün işleme açılan AYDEM ise ilk günü %7 ekside kapamış.

Normalde bu kağıtları halka arz eden aracı kurumlar, patrona garanti veriyorlar. Şunun altına inmesine izin vermeyeceğim diye. Bu kağıtlarla öyle bir anlaşma yapıldımı bilmiyorum.

Sonuçta halka arzlarda durum değişiyor gibi. Tavanları unutmak gerekiyormu bir kaç güne kesinleştiririz.

Bugün hem yerlinin, hemde yabancının endeksleri yükselmiş. Umarım bir müddet böyle gider. yabancıya hala güvenmiyorum.

Alıntı Originally Posted by alicemal Yazıyı Oku
    Öğle sonrası alışveriş furyasına katılan sürü nün içine girdim, para piyasalarını takip etmedim. İstanbul Ankara ahalisi arabalarla buralarda konvoy oluşturmuşlar, trafik allak bullak oldu. Yazlıkçılar doluştular. Arabalı Alış veriş yerleri kalabalık. Buzdolapları dolacak.

---
    cem yılmaz bugün bodruma yarım saat önce gelenler yoldakileri eleştiriyor demiş sende istanbulda değilmiydin
    bir halt olacağı yok.

3.  Alıntı Originally Posted by alicemal Yazıyı Oku
    Listeye baktım bosh bana oy vermiş. O sebeple 14 ayar bu espriye ses çıkarmadım.
    Böylede seçmenimi itinayla koruyorum. Şu an duygulandım. Çevre belediye başganları, bana boşa "efsane keçi" demiyorlar.
    Sahip çıktığın için teşekkür ederim.

Sahip çıkmasaydın ya zurnacıya ya davulcuya kaçacaktım.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
     Alıntı Originally Posted by ayhan53 Yazıyı Oku
    cem yılmaz bugün bodruma yarım saat önce gelenler yoldakileri eleştiriyor demiş sende istanbulda değilmiydin
    Yok yaw, İstanbul'dan kaçalı çok oldu. Güney Ege'de sahil kasabasındayım. Sessiz sakin diye geldim, yıllar geçtikçe İstanbul'a benzemeye başladı.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    TV ekonomist labunyaları hep aynı nakaratı tekrarlarlar. "faizlerin arttığı dönemde banka kârları düşer"

"Bu sebeplede bankalar faiz artsın istemezler." diye devam ederler. Bu konu neden açılır, TV de sürekli faiz artsın isteyen ekonomistler ve bankalar vardır o sebeple bu konu açılır ve aynı nakarat tekrarlanır.

Ben bu konuyu yıllardır dinlerim ama hiç yorum yazmadım. Siyonistler faiz artsın istiyor derim çünki faiz ne kadar yüksek olursa, TR ye girip de üretim yatırımına dönmeyen para için yüksek faiz süperdir. kendi ülkelerinde %1 faiz alırlar, o parayı TR ye getirirlerse %17 filan faiz alırlar. Onlar için ballı börek.

Bizim bankalar için hiç yorum yazmadım, neden faiz artsın istiyorlar.?

Enflasyon oranında faize bir şey demem, doğaldır. Paranın satın alım gücü ne kadar azalmışsa(enflasyon), o kadar faiz almak istemen doğal. Yoksa paran durduğu yerde zamanla sıfırlanır. Sen o parayı çalışarak üretmişsin ama değeri sıfırlanmış, o parayla 100 ekmek alabiliyorken 20 yıl sonra 10 ekmek alabilir hale gelmişsin. Faiz alırsan yine 100 ekmek alabilirsin. Paranın değeri(alım gücü) aynı kalmış olur. Enflasyon oranındaki faiz BENCE haram değildir. 100 ekmeklik çalışmış ve karşılığı para almışsın. O para ile 20 yıl sonrada 100 ekmek alabilmelisin. 10 ekmek alıyorsan 90 ekmeklik paran(emeğin) çalınmış demektir.

Bankalar faiz yükselince nasıl para kaybeder onuda mantıklı şekilde açıklıyorlar. Verdikleri kredi ortalaması 1 yıllıkken(sanırım), aldıkları mevduatın süre ortalaması 3 aylıkmış(sanırım) Yani, artan faiz döneminde, verdikleri kredi faizi 1 yıl hiç artmazken, aldıkları mevduat faizi 3 ayda bir artar. Hali ile gideri 3 ayda bir artarken geliri 1 yıl sabit kalır. Açıklama mantıklı.

Bir ara bu savın bankaları ne kadar etkilediğini araştırdım. Bir şey bulamadım. Aracı kurumda çalışsam verileri bulurdum. O veriler bende yok.
    Bankaların verdikleri kredi faizlerinden aldığı gelir, banka toplam gelirlerinin ne kadarı.? Yani bu kredi-mevduat süre farklarından doğan zarar-kâr ne kadar onu aşağı yukarı anlamaya çalıştım. Veri bulamadığımdan bir sonuca ulaşamadım.

Girdi elimizde yoksa, çıktıdan bir yere varmaya çalışalım.

AKBANK ve GARANTİ bankasının ilk üç aylık bilançoları açıklandı. İki bankada %50 üzerinde kâr artırmış.
    Peki ilk üç aylık faiz ne durumdaydı. 24 aralıkta %15 di, Mart sonunda %19. Faiz %4 arttı. 3 ayda yüksek faiz artış dönemi yaşanmış.

Bu kadar yüksek faiz artmışken bankalar nasıl bu kadar kârını artırır.? Hani faiz yükselince bankaların kârı düşüyordu.?

Peki bu 3 ayda acaip yükselen faize rağmen banka kârlarını çok çok artıracak istisnai bir olay gerçekleştimi.?

HAYIR. Konut ve araba satışlarından bu bankalar büyük iş yapıyor, konut satışları düştü, araba satışları arttı. Birbirlerini dengelemiştir. Üstelik araba ve konut satışları çok uzun vadeli. Yani artan faiz ortamında bankaya zarar vermesi gereken bir durum. akbank cirosu %20 düşmüş, garanti cirosu %17 artmış. Yani kâr artışını karşılayan bir ciro artışı da yok.

Sonuçtan yola çıktık ve TV labunyalarının söylediği nakaratın BOŞ olduğunu ortaya koyduk.

Böyle bir dönem yaşamasaydık, ortaya çıkaramazdım.

Yükselen faiz bankaya zarar vermezmi.? Teoride vermesi gerekir. Demekki faiz artışından ciddiye alınacak zarar yazmıyorlar. Buradan yaptıkları AZ zararı başka taraflardan fazlaca çıkardıkları açık.

Demekki faiz artışı, olumsuz yönde karlarını çok az etkiliyor. Başka yerden kazandıkları ile malı götürüyorlar.

Peki bu kadar açık bilgi ortada iken, TV labunyaları aynı nakaratı söylemeye devam edeceklermi.?
    Edecekler, kaçarı yok. Yerine yeni ezber koymadan, eskisini bırakamazlar.

Bu arada gerçekçi olayım. Bu analiz yüzeysel verilere dayalı bir analiz. Bu 3 ayda banka kazançlarını çok artıracak bir gelişme olmuş olabilir. Eğer böyle bir gelişme varsa bankalar birliği başganı beni arasın ve hawai de ejder meyveli smootie lerimizi yudumlarken bu konuyu 15 gün konuşalım. Twin Özlemler de beyin hortumumuza katılabilir. Esmer Özlem karnını iyice doyurduktan sonra gelse iyi olur, sürekli butlarımızı koruma endişesi yaşamayalım.

.
    Son düzenleme : alicemal; 30-04-2021 saat: 11:16.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    Ezber beyin sürülerinin ezberlediği bir yanlışı daha tarihe gömdüm.

Beş on yılda bir, genel bir yanlışı düzelttiğim oluyor.

Bir ara yabancılar için yerli faizi referans alıyorlardı. Benim yazıdan sonra o kunuyu konuşmayı kestiler.

"Bizde enflasyon %10, faiz %7 iken, yabancılar %7 lik faizi ne yapsın. %3 negatif faiz var. Yabancılar negatif faize gelirlermi.? Gelmezler." diye şarkı söylüyorlardı siyonist TV de akademisyenler ve aracı kurum ezber beyinlileri.
    TV deki siyonist marabaları da gözyaşları içinde bu nakaratı söyleyenleri alkışlıyorlardı. Resmen TR düşmanı bunlar.

Bu ezberi bozmuştum.

"Lang" demiştim. "Adam Almanya dan parasını getirmiş, Almanya'da faiz %2, bizde %7. Yüzde 7 faizi 10 yıl aldıktan sonra çıkıp gidecek. Alman için yıllık %5 net faiz var. %3 negatif faiz yerliye.". Tabi kur farkı riski ve içeriye üretim yatırımı için girenleri ayırdım.

Vur kaç için gelen para için yapman gereken hesap, bizim faizimizle bizim enflasyonu kıyaslamak değil, gelen paranın ülkesi faizi ile bizim faizimizi karşılaştırmak. "Bizdeki enflasyondan Alman parasına ne.? Kızdırmayın beni." demiştim.

Bizede çoğunluk vur kaça geliyor. Faiz aldığı müddetçe kalıyor, sonra çıkıp gidiyor. Siyonist TV kanallarındaki marabalar, bu durumu normalleştirmeye çalışıyorlar.

.
    Son düzenleme : alicemal; 30-04-2021 saat: 11:21.

Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    USD'nin yükselişini gördüm, aklıma dün açıklanan son pandemi paketi geldi.

Yine küçük iş yerlerine(KOBİ) 30bin ile 75bin TL arasında 3 yıl ödemesiz kredi vereceklermiş.

Geçen yılı hatırlarsak, ne zaman KOBİ lere pandemi kredi dağıtılsa doviz fiyatları fırlıyordu. KOBİ lerin bu paranın önemli kısmını dovize soktukları açıktı. Devletin yapması gereken KOBİ lere iş yerini kurtarsın diye belli amaçla verdiği paranın nerelerde kullanıldığını takipti. Yapmadı. Kredilerin önemli kısmıda, dovize, Altına, BIST ve mevduat faizlerine gitti.

Şimdi dahada uygun kredi veriyorlar. 3 yıl ödemesiz. Al parayı yıllık %18 faize koy(yoksa %20 miydi). BIST e koy. Ama milletin para bulunca dovize hücum ettiğini biliyoruz. Bu parayı, alma hakkı olan herkes alacaktır. Almaması için haberi olmaması gerekir.

Parayı alanlarda ilk dovize hücum edeceklerdir. tayyip bey hiç ders almıyor.

Para verilmesin demiyorum, dahada fazla verilsin. Ama zor duruma düşen işyeri için kullanılsın. Maaşlar ödensin, kira ödensin, borçlar ödensin, hammadde alınsın filan. Dovize gitmesin. BISTe gelebilir izin veriyorum.

İsviçre geçen yıl şirketlere pandemi kredileri dağıttı. Her kuruşunu kontrol etti. Verilen amaca uygun kullanmayanların azına ettiler, parayı geri alıp suratlarına tükürdüler. Parayı başka amaçla kullananlar yazdığına göre İsviçreli çıkmamış. İsviçredeki Türklerden amaç dışı kullananda varmış.

---

Bugün ziraat GYO nun talep toplama son günü. Pazartesi başka firmaya ait talep toplama varmı bilmiyorum. 2 küçük şirketi daha halka arz için onaylamışlar.

Cuma günleri bazen hafta sonu riski almamak için satıyorlar.
    İşleme açılan BIOEN 3 gündür yükselmedi toplamda düştü. AYDEM bu gün işleme açıldı yerinde sayıyor. tavan tavanlar artık görünmüyor.

.

8.  Alıntı Originally Posted by alicemal Yazıyı Oku
    Yükselen faiz bankaya zarar vermezmi.? Teoride vermesi gerekir. Demekki faiz artışından ciddiye alınacak zarar yazmıyorlar. Buradan yaptıkları AZ zararı başka taraflardan fazlaca çıkardıkları açık.

Demekki faiz artışı, olumsuz yönde karlarını çok az etkiliyor. Başka yerden kazandıkları ile malı götürüyorlar.

Peki bu kadar açık bilgi ortada iken, TV labunyaları aynı nakaratı söylemeye devam edeceklermi.?
    Edecekler, kaçarı yok. Yerine yeni ezber koymadan, eskisini bırakamazlar.

Bu arada gerçekçi olayım. Bu analiz yüzeysel verilere dayalı bir analiz. Bu 3 ayda banka kazançlarını çok artıracak bir gelişme olmuş olabilir. Eğer böyle bir gelişme varsa bankalar birliği başganı beni arasın ve hawai de ejder meyveli smootie lerimizi yudumlarken bu konuyu 15 gün konuşalım. Twin Özlemler de beyin hortumumuza katılabilir. Esmer Özlem karnını iyice doyurduktan sonra gelse iyi olur, sürekli butlarımızı koruma endişesi yaşamayalım.

.
    O hesap şöyle olmuyor mu? Tüpçü sana 100 liralık tüpü 140 a satıyor. Tuikçi sana enflasyon yüzde 20 diyor. Banka senden 20 lira maliyetle 100 liranı satın alıyor. 120 lira maliyetli parayı tüpçüye 130 a satıyor ve 10 TL temiz kar kalıyor. Tüpçü de 130 dan aldığı para karşılığı malı sana 140'a satmış zaten, tüpçüye de 10 TL temiz kar.
    Eskiden enflasyon düzgün açıklanıyordu, faizler de ona göreydi,bankalar da bu şekilde kar yapamıyordu.Şimdiki sistemle vatandaş daha rahat söğüşlenebiliyor. Böyle güzel söğüş olmasa onca yabancı banka burada durur muydu?

Sayfa 542/853 İlkİlk ... 42442492532540541542543544552592642 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •