Originally Posted by
snkleyp
15.yy'dan itibaren İspanya'dan zulümden kaçan yahudiler (sefarad deniyor sanırım bunlara) Osmanlı İmparatorluğu'na sığınıyor. İstanbul, İzmir ve Selanik dolaylarına yerleşiyor.
Sebatay Sevi döneminde yahudi sosyal dokusu bir tür siyasi harekete dönüşünce devletin sert tedbirleri ile karsılaşıyor.
Bu tedbirler karşısında topluluk üyeleri Müslüman kimliğinin arkasına gizleniyor. Bunlara "dönmeler" deniyor ve yoğun olarak da Selanik şehrini mesken tutuyor.
Bugün bu tür tartışmalarda kastedilen şey bizden görünüp aslında bizim aleyhimize iş tutanlar.
Ben yine de etnik ve dini kökenlerin siyasi tartışmalara konu edilmesini tatsız bulurum. Medeni insanlar adabınca tartışabilse de cahil kitlelerin nasıl manüpile oldukları ve sonunun ne tür felaketler getirdiği 2.dünya savaşında görüldü.
Şimdiden herkese iyi bayramlar dilerim.
Evet İspanya dan gelenleri biliyorum. Onlarla ilgili epey notum var. O dönemki İspanya yıda araştırmaya çalıştım. O dönem çok önemli bir dönem çünki Amerikayı katletmeye başlayıp altın dolu gemileri İspanyaya taşımaya başladıkları dönem. Hâlâ da bağ araştırıyorum. Altınlarla Avrupada kim güçlendi, kimin cebine girdi, Amerika katliamını yaptıranlar kimlerdi. ibranilerin çıkacağını düşünüyorum.
Tamam Çiller Selanikten gelmiş, orasının sabetaycılarını da biraz biliyorum. Gericilerinde Atatürk'ü kötüleme amaçlı kötü niyetle kullandıkları bir durum. Atatürk dede Kuzey asya tipi var ama melez. Renkli göz, seyrek saç melezliğe işaret ediyor. Ama yuvarlak hatlar, asya tipi vücut da Asya ya işaret ediyor. Baskın geni Asya. İbrani kesin değil, yahudide kesin değil çünki yaptıkları ortada. Her neyse siyasete girmemek için konuyu uzatmayayım.
Söylediğim gibi ben tipe bakarak söyledim. Mutlaka Selanikten başka bir sürü kişi ile beraber sefarad larda gelmiştir ama tipe bakınca Çillerde %100 olmasada Türkmen tipi var. Yahudi olmak başka konu dediğim gibi. Tipin, kendin Moğol sundur ama yahudisindir. Tipden dinini anlayamam.
Çillerde baskın gen Asya geni. Tip kuzey Asya tipini andırıyor. Kesin doğru ancak genetik kontrol ile anlaşılır. Onada gerek yok, çiller ülkeye zarar veren milyonlarca kişiden sadece biri. Önemli biri ama diğer binlerce önemliden sadece biri.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri