Sayfa 316/708 İlkİlk ... 216266306314315316317318326366416 ... SonSon
Arama sonucu : 5661 madde; 2,521 - 2,528 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

  1.  Alıntı Originally Posted by value investor Yazıyı Oku
    Normal düşündüğümüzde haklısınız . Şimdiye kadar bunu yaparak haklı çıktılar . 9 aylık stok bulundurma ,bunun Bk ya etkisi , kkm den elde edilen getirinin ödedikleri finansman giderininin çok üzerinde olması . Ama o şartlarda kullandıkları kredilerin ortalama maliyeti %20 nin altındaydı . Şimdi bu oran bono ihracıyla minimum %46 ya çıktı .. Yani borçlanmak için doğru zaman olmayabilir diye düşünüyorum.

    Bu arada burada hiç spekülasyon tarzı bir şey yazmadım .. Ama son günlerde bu hisse özelinde manipülatif hareketler yapanlar var malesef. Yeni varyant manipülasyonu ile bu şirketin manipüle edilmesi gerçekten komik .. Endeks mühendisliği yapan sabah garanti den alıp akşam Bofa dan satan çete olduğu gibi, burada da güne %7-8 açılışla başlayıp eksi kapatan , dün %3 yukarı atıp %7 ye düşüren bir çete var .. Bu çete bugünde yukarı çekip akşam basacaktır.

    Sevgilerimle .

    Sevgilerimle
    Şimdi sizde sabah aldılar akşam basacaklardır diyerek süpakulatif harekette bulundunuz borsanın doğası o o işler olmasa yaprak kıpırdamaz kağıtlarda bunları zamanında çok kovalamış bir yatırımcı olarak yoruldum artık yatırım yapıp şirket gelişmesini takip etmeye karar verdim onun için devadayım hisse fiyatlarına göz ucuyla bakıp şirket gelişmelerini takip ediyorum.

    Konumuza dönersek ilk 3 aylık bilançoda finansman gideri 220 milyon tl 6 aylıkta 440 milyon tl.
    şirketin geçen sene 6 aylık dönemde finansal yatırımı 400 milyon tl iken bu sene 1.4 milyar tl

    ilk üç ay dönen varlıkları 6.6 milyar tl 6 aylık dönemde 7.5 milyar tl dönen varlığını 800 milyon tl arttırmış yani

    Bardağın dolu tarafına bakmaya calışıyorum finansman gideri dediğiniz gibi eastpharmaya belki para aktarıyordur kredi şeklinde bilemiyorum.

    Piyasanın bu kağıda olumsuz olduğu aşikar bunuda kabul ediyorum öyle olmasa zaten bu fiyatlarda olmazdı. Şansımızı deniyoruz bundan sonraki gelişmeleriyle piyasayı kendine cekebilirse diye . Benim görüşüm bu şekilde saygılarımla

  2.  Alıntı Originally Posted by value investor Yazıyı Oku
    Normal düşündüğümüzde haklısınız . Şimdiye kadar bunu yaparak haklı çıktılar . 9 aylık stok bulundurma ,bunun Bk ya etkisi , kkm den elde edilen getirinin ödedikleri finansman giderininin çok üzerinde olması . Ama o şartlarda kullandıkları kredilerin ortalama maliyeti %20 nin altındaydı . Şimdi bu oran bono ihracıyla minimum %46 ya çıktı .. Yani borçlanmak için doğru zaman olmayabilir diye düşünüyorum.

    Bu arada burada hiç spekülasyon tarzı bir şey yazmadım .. Ama son günlerde bu hisse özelinde manipülatif hareketler yapanlar var malesef. Yeni varyant manipülasyonu ile bu şirketin manipüle edilmesi gerçekten komik .. Endeks mühendisliği yapan sabah garanti den alıp akşam Bofa dan satan çete olduğu gibi, burada da güne %7-8 açılışla başlayıp eksi kapatan , dün %3 yukarı atıp %7 ye düşüren bir çete var .. Bu çete bugünde yukarı çekip akşam basacaktır.

    Sevgilerimle .

    Sevgilerimle
    son bilançoda kabaca 3,5 milyar finasal kredisi 2 milyar nakit varlığı olan bir şirket kabaca 1,5 milyar nakit açığı var finans gideri ve finans geliri kafa kafaya geldi başarılı bir finans yönetim diyebiliriz sonuç olarak. ayrıca artık bankalar 250 milyon nakite % 50-55 mevduat faizi veriyoru neden bunu yapsın götürür bankadan % 55 i alır bunu almayıp neden gelip % 46 alsın günümüz mevdua faizi rakamlarında pek mantıklı değil. Diğer husus stok konusu 2 milyarın üzerinde bir stok bulundurulması hem kurdaki dalgalanmalardan korunmak ve hem de geçen yıl yaşanan ilaç hammadesi krizi gibi bir kriz yaşanması durumunda olumsuz etkilenmemesini sağlamak amaçlı olduğunu düşünüyorum.

  3. Bu enflasyonist ortamda stogu fazla tutana teşekkür etmek lazim vatandas bile eve tuvalet kağıdı stokluyor
    2.5 milyar stok var herhalde %30 ilac zammindan hoop stok karı yazdi bile kafadan

  4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Peki şöyle bir durum var mı? Mesela tr de satış fiyatı 10 usd olan bir ilaç, navlun hariç ihraç edilirken %50 den pahalı satılamaz. Buna benzer bir şey okumuştum, burada mı, başka bir yerde mi hatırlamıyorum, sen de yazmış olabilirsin.

    Ara ara yurt içinde bulunurluğu azalan ürünlerde ihracat kısıtlaması olabiliyor, bu da ayrı bir mevzu. Ama benim esas merak ettiğim ihraç pazarladındaki ilaç fiyatlarını bizim iç pazar fiyatlarımız etkileyebiliyor mu? Ya da ülke bazlı değişiyor mu? Mesela yeni zellanda ihale yaparken, katılımcıların teklifleri iç pazar satış fiyatından %50 pahalı olamaz gibi bir şey talep edebiliyor mu?

    Böyle bir durum varsa, ihracat avantajı da azalmış olur, hatta ihracatı arttırmak çok anlamlı olmayabilir.
    değerli ortak, şöyledir:

    TRden yurtdışına ihraç fiyatı: İlaç fiyatları iç piyasa fiyatları bakımından dünyanın bir çok yerinde genelilkle regüledir. istisnalar: örn ABD (işi, adam smithin görülmeyen eline bırakır ve ayrıca ister ki ilaççılar çok para kazansın ve kazandığı para ile yeni ilaç keşfine kaynak ayırsın.. ilaççıların brüt kar hasılasının belki de %60-70i abd'de hasıl oluyordur.. hasıl olan bu karın önemli kısmı ar-geye yatırılır.. kabaca; cironun %15-20si ar-geye harcanır. jenerikçilerde küresel altın std %7 civarıdır). ya da az sayıda ülkede henüz jeneriği olmayan ürünlere serbest fiyat tarifesi vardır.. bunların dışında ezici çoğunlukla ilaç fiyatları devlet kontolündedir. Buna göre, TRden ilaç ihraç eden biri ihraç edilen ülkedeki regüle fiyat tavanını geçmemek üzere ve müşterisinin kabul ettiği her fiyata satabilir. TRden devletçe konan bir limit yoktur. ihraç fiyatları, TR iç piyasa satış fiyatlarının açık ara üstündedir (istisnalar hariç). marjlar yüksektir.

    aklında kalan şu olmuş olabilir: ilaç fiyatlarının regüle etmek için devletlerin kullandıklaır en önemli araç; referans fiyat sistemidir. özetle, refenrans fiyat sistemi: 3-5-10 ülke (referans ülkeler) fiyatına bak, belli bir algoritmaya ülke kendi ülkendeki ilaç fiyatını belirle. örn: "hepsinin ortalamasını al" gibi.. TRnin algoritması şudur:

    https://www.ieis.org.tr/tr/fiyatlandirma

    sistem küreselde böyle işlerken, firma şunu yapar: fiyatı yönetir. örnek; rochenin TRden çıkardığı ürünü çıkarma sebebi belki de şu olabilir: ilaç TRde 100 usd ve yılda 10.000 kutu satıyor. Rusyada ise 500 usd ve 50.000 kutu satıyor. Rusya referans fiyat algoritması TRyi de referans alıyor olabilir (senaryodur). Bu durumda, roche için doğru strateji, ürünü TRde piyasadan çekmek olur (ki Rusyada refenrastan dolayı fiyat düşmesin). çünkü, aksi durumda; TRdeki ucuz fiyat Rusyadaki pahalı fiyatın düşmesine yol açacağı için roche bu işten zarar görür (senaryodur).

    refenrans fiyatı ve bu şekilde "fiyatın yönetilmesi" dışında aklıma gelen bir pazar kısıtı yoktur.

    ihale: genellikle; aynı ülkedeki ihale fiyatı, aynı ülkedeki perakende fiyatındna yüksek olamaz (pazar dinamiği dolayısıyla). kısıt böyle çalışır.. buna göre de örneğin Yeni Zelanda fiyatı TRdeki iç fiyata kıyasla belirlenmez.. sadece; YZ, perakende fiyatta TRYi referans almış olsaydı etkileyebilirdi.

    özetle: ihraç piyasasındaki marjlar yüksektir ve deva portföyünde bizi, geri dönüp bumerang gibi vuracak bir mekanizma (roche senaryosu gibi) çıkması çok çok uzak ihtimaldir.. o durum ancak, roche gibi küresel orijinla ürün satanların karşısına çıkar.. zaman zaman da dev global jenerik fiyaları da ilgilendiren benzer senaryolar olur ama deva o fazdan çok uzaktır.

    deva yönetiminin bundan sonraki 2 tutkusu şu olacaktır:
    1-küresel satışları artırmak,
    2-biyoteknoloji

  5.  Alıntı Originally Posted by rodrigo44 Yazıyı Oku
    Okuduğum makalelerde (kaynak belirtemeyecegim şuanda eskiden okuduklarimdan biri) ihraç edilen ilaclarin ruhsat cikarilan ilk ülke fiyati baz alinarak yapıldığı bu konudada sektörün sıkıntısı oldugundan bahsediyordu abdye sattigimiz ilaca istediğimiz fiyati verebiliyormuyuz yoksa tr fiyatimi ?
    az önceki entrymde belirtitğim gibi, sadece ve eğer ihraç ülkesi TR fiyatını iç piyasası için refenras alıyorsa (referans ülkelerinndne bir TR ise) etki edebilir. özetle, deva tipi jenerik iş yapan firmalar için ihraç fiyatını belirlerlen TR iç piyasa fiyatı karşına çok nadiren kısıt olarak çıkarbilir. uzak ihtimalli senaryodur.. roche olsaydık; farklı olurdu..

    özetle: ihracat TR firmaları için oldukça karlıdır.

  6.  Alıntı Originally Posted by işçi74 Yazıyı Oku
    3,Türkiye pazarından çıkan ilac şirketler
    doğrudur. burda 2 kategori oluyor:
    1-TRde dükkanını tamamen kapatanlar, dükkanın bir kısmını kapatanlar
    2-kimi ürünlerini YTRde piyasadan çekenler

  7.  Alıntı Originally Posted by rodrigo44 Yazıyı Oku
    %70i 80i halka açık bir şirket olsa dediğinize katılırdım ama %83ü kendisinin olan bir şirket niye böyle bir şey yapsın bilemiyorum. TLye hiç güvenmeyip doviz pozisyonlarını bozmak istemediklerini düşünerek tl kredi kullandıklarını düşünüyorum.
    katılıyorum; bizim payımız hakim ortağın yanında epeycene küçük olduğu için, hakim ortağın küçük ortaktan hak kaçırmaya yönelik motivasyonu güdüleyen bir durum çok da fazla değildir (oransal olarak). bizim küçük paya bakarak iş ve tercihlerini (temettü dağıtmak, saba ile ilişkiler, bono ihracında kendisinin saklı nitelikli alıcı olması vb) etkileyecek bir zemin pek yoktur.

    bize ilişkin en önemli motivasyonu belki şu olur: piyasaya iş ve gidişat hakkında yeterli bilgi vermemek bilinçli bir tercih olabilir. bu kısıtlı bilgi akışı, hisse fiyatında pasif baskı aracı haline gelmiş durumdadır.. firmanın, yatırımcı nezdinde bilinirliği çok düşük.. bundan belki şöyle bir fayda bekliyor olabilirler: olur da firmayı satarsa ve hisseye çağrı yaparlarsa, çağrı fiyatı ile bist fiyatı arasındaki fark ne kadar çok olursa,KYnin çağrıya iştirak etmek iştahı o kadar yüksek olur. diğer pasif baskı aracı, temettü konusu olmuştur (piyasa ortalaması konu hk eksik bilgiye sahiptir.. firma da değiştirmek için pek bir aksiyon yapmıyor).. bir başka ortağımızın dediği gibi; "bizi korkutmak için minik miktarda, temettü dağıtmaya devam ederse, kendisini de minik miktarda temettüye mahkum etmiş olur".. çok temettü almak istiyorsa ki zamanı da gelecek, kar dağıtım oranını artırmak zorundadır.. kaçarı yoktur.

    bunun dışında; %18lik ortağın küçük payı için entrika yapayım derken, yanlış işlere bulaşma, yanlış finansal kararlar alma gibi sorunlara bulaşma riski doğar.. karaları sub-optimal olmaya başlar.. bizim görmediğimiz başka bir çok öncelikleri olabilir (vardır) bir de bizi araya sokmaları işlerini iyice karıştırır..

    işletme finansı bakımından şirketin tercihlerini beğeniyorum.. eski yazılarımda belirtmiştim.

  8.  Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
    katılıyorum; bizim payımız hakim ortağın yanında epeycene küçük olduğu için, hakim ortağın küçük ortaktan hak kaçırmaya yönelik motivasyonu güdüleyen bir durum çok da fazla değildir (oransal olarak). bizim küçük paya bakarak iş ve tercihlerini (temettü dağıtmak, saba ile ilişkiler, bono ihracında kendisinin saklı nitelikli alıcı olması vb) etkileyecek bir zemin pek yoktur.

    bize ilişkin en önemli motivasyonu belki şu olur: piyasaya iş ve gidişat hakkında yeterli bilgi vermemek bilinçli bir tercih olabilir. bu kısıtlı bilgi akışı, hisse fiyatında pasif baskı aracı haline gelmiş durumdadır.. firmanın, yatırımcı nezdinde bilinirliği çok düşük.. bundan belki şöyle bir fayda bekliyor olabilirler: olur da firmayı satarsa ve hisseye çağrı yaparlarsa, çağrı fiyatı ile bist fiyatı arasındaki fark ne kadar çok olursa,KYnin çağrıya iştirak etmek iştahı o kadar yüksek olur. diğer pasif baskı aracı, temettü konusu olmuştur (piyasa ortalaması konu hk eksik bilgiye sahiptir.. firma da değiştirmek için pek bir aksiyon yapmıyor).. bir başka ortağımızın dediği gibi; "bizi korkutmak için minik miktarda, temettü dağıtmaya devam ederse, kendisini de minik miktarda temettüye mahkum etmiş olur".. çok temettü almak istiyorsa ki zamanı da gelecek, kar dağıtım oranını artırmak zorundadır.. kaçarı yoktur.

    bunun dışında; %18lik ortağın küçük payı için entrika yapayım derken, yanlış işlere bulaşma, yanlış finansal kararlar alma gibi sorunlara bulaşma riski doğar.. karaları sub-optimal olmaya başlar.. bizim görmediğimiz başka bir çok öncelikleri olabilir (vardır) bir de bizi araya sokmaları işlerini iyice karıştırır..

    işletme finansı bakımından şirketin tercihlerini beğeniyorum.. eski yazılarımda belirtmiştim.
    Sevgili maslak1,

    benim 1.nolu yatırım düsturum patrona güvendir. Yani patrona güvenmiyorsam, bunlar fırsatını bulduğunda bizi soymaya çalışır diyorsam, o hisse ağzıyla kuş tutsa, uzaya füze atsa yine de almam..portföyüme sokmam.

    Naçizane tavsiyem de budur, eğer her hamleden huylanıyorsan, çakallık arıyorsan, sat gitsin...uğraşıp durma.

    Göbeğinden devlete, onun sağladığı arge desteğine muhtaçsan; üstüne üretiminin hemen hepsini devlete satıyorsan...ufak tefek çakallık yapmazsın..yasal zeminin sana sağladığı yan yollara sapabbilirsin...ama öyle kayda değer bir usulsüzlük vs yapmazsın..bunu yapmak için deli ya da geri zekalı olman gerekir...ph nin ve ekibinin geri zekalı ya da deli olduğunu düşünmüyorum.

    Ha, küçük yatımcıya yeterli bilgi vermeme, şirketin faaliyetleri konusunda ketum davranma, tenemttü politikası vs bunlar tali konulardır...bu konularda eleştirebiliriz, ama bunlar patronu ve üst yönetimi güvensiz yapmaz, hırsız hiç yapmaz.

    benim nezdimde deva yönetimi, yatırımcının toz konıdrmadığı, durmadan güzellme yaptığı sasa nın, hektaş ın, kontrol matiğin, kimpur un, tukaşş ın patronundan/yönetiminden daha dürüst/daha güvenilirdir.

    Güven sorunu olanlara sadece şunu hatırlatayım. 2006 da şirket imtiyazlı olarak devralındğında...her yıl temettü alarak şirketin kanını emebilirlerdi...büyümez, edebildiği kar da bu temettüye giderdi...ama yönetim 15 yıl, şirket kendi ayakları üzerinde rahatça durabilip, finanasal açıdan çok sağam hale gelene dek bu yola başvurmadı.

    unutmayın, devletin ortak olduğu, tr nin en büyük şiretlerinden türk telekom bu temettü politikası ile az daha batırılıyordu..herkesin gözü önünde yaşandı bunlar..yani isteseler devanın da çok rahatlıkla bu şekilde içi boşaltılabilirdi.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Sayfa 316/708 İlkİlk ... 216266306314315316317318326366416 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •