
Originally Posted by
Salih Karakaya
Şu anda rafineri faaliyetlerine odaklansak daha iyi olur. Dönüşüm işi vadesi oldukça uzun ve neması ne zaman alınır belirsiz. Ama stratejik hedef olarak karbon nötür olma hedefinin gerçekleşmesi uzun vadede getirisinin çok olacağı kesin.
Beni heyecanlandıran koşullar şunlar;
1) 2,8 milyar dolar elde nakit var. Ki eğer enflasyon mücadelesinde istikrar olursa (henüz durgunluk yok bence. Para hala bol. Piyasa çok az yavaşladı) zora düşen firma artar. Bu durum nakit gücü yüksek firmalara fırsat yaratır. Özellikle Entek tarafında.
2) Temettü oranı yüksek. Ama büyümeye de devam ediyor. Bu Bist'teki şu zoraki tutunma sürecinde güvenli liman sağlıyor.
3) KKM'den zoraki çıkışlar eninde sonunda Bist'e bulaşır. 1/4 gelse ortalık çoşar. Ki yerli fonlar girmeseydi endeks destek filan tanımayacaktı.
4) Tüpraş'ın konumu çok iyi. her zaman malını satacak pazar bulabilir. Yani durgunluktan en az etkilenecek sektör. Yurt içi talebe yetişemiyor. Artı zorda kaldığında ihracat şansı büyük. Dünyada Petrol kullanımı satratejik planda belirtildiği gibi 2037’den sonra düşüşe geçecek öngördüklerine göre, yeni rafineri yatırımları yapılmaz. Bu da arz fazlasını dengeler. Pandemi gibi bir durum tekrar oluşmazsa.
5) Nelson kompleksitesi yüksek. Verimli bir rafineri yani.
6) Marjlar normalin altına inmez bence. Hatta tekrar yükselme durumları bile oluşabilir.
7) Hidrojen üretimine yönelim bence en isabetli hedef. Gelecek elektrikliden daha çok hidrojene dönüşecek bence. En azdan hibrit modellere. Bu durum görünmeye başladı. (Yamaha Motor ile birlikte 455 beygir güç ve 398 tork üretebilen hidrojen yakıtlı bir V-8 motor üretmeye başlayan Toyota, yalnızca su yayan ve sadece 5 kilogram hidrojenle 485 km yol alabilen hidrojen motorları üretmek için çalışmalarına devam ediyor.)
Kaygılarım ise;
1) Biz yabancı gelecek derken, 2020'den bu yana en düşük yabancı oranına düştü. Deutsche deli gibi satıyor. Citi %24,7'lerde. Söylenenleri bu yabancı göremiyor mu?
2) Ülkede ekonomi öyle bir darmadağın edildi ki, bu batıktan çıkacağını da bir türlü inanamıyorum. Dağılmayan kurum, çürümeyen toplumsal katman kalmadı. Piyasayı ne kadar etkiler onu bilemem. Bazı üstatlar; piyasa bunları iplemez diyor.
3) Bölgemizde sorunlar bundan sonra diplomasi ile yürümeyecek. Güçlü olan istediği gibi dizayn ediyor. Ne kadar direnç görür. Ülkemiz ne kadar doğru hamle ile en az zararla atlatılır, bilinmez.
4) Enflasyon muhasebesi ortalığı karıştırdı. Özellikle halka arzlarda açıkça ortaya dökülen yeniden değerleme ve denetim kuruluşlarının ilkesizliği, ahlaksızlığı bilançolarda enflasyon giderini duran varlıklarla destekleyecekken, desteklemedi. Bilançolar tepe taklak oldu. Kafa karışıklığı yarattı. Benim gibi amatör yatırımcılarda özellikle.
Yer İmleri