Merhaba,
Kanunda geçerliliği olan bahsettiğiniz opsiyonlarda toprak üstü paleocoğrafya da fiziksel etki yoktur (varsa da numune alma işlemleri için mesela yok denecek kadar azdır). Bahsi geçen karot ya da kırıntılı numune alma ise "Maden Yönetmeliği Madde 21-(4)" de belirtiliyor. Bunun için evet gerek yok. Onun metrajı 10 metre ile sınırlı. Drone görüntülerindeki makinalar 750-1000 mt derinliğe ulaşabilen makinalar. Valilik izin verebilir belki ama idari mahkemeler kararı durdurur.
Sondajlı maden arama (ki drone ile çekilen görüntülerde maden arama safhası geçilmiş, in-fill e başlanmış) da mutlaka ya ÇED belgesi belirtilmeli. Bu da;
- Muafiyet
- Çed Gerekli Değil
- Çed Olumlu olarak kayıtlara geçmeli.
Bakanlığın ÇED duyuru kısmında o bölgeye ait herhangi bir belge yok. Altın, Bakır, Kurşun, Çinko vb madenlerde arsenik, sulfür ve ağır metaller siz kuyuyu delerken verdiğiniz su ile birlikte serbestleşebilir. Konu derin. Belki bir açık vardır bilemiyorum ama biz maden aramalarında sondaj platformu hazırlamak için bile çed alıyoruz (bunların hepsi bir bütün, platform açma, yol yapımı, kesilecekse ağaç sayısı türü cinsi vs...). Tüm metrajı, kuyu çapını, kullanılacak polimer ya da bentonitlerin MS-DS formlarını bildirmemiz gerekiyor.
Umarım Erdemir bir şekilde muaftır çünkü bu şekilde muhtemel araları 50m olan in-fill yapıyorlarsa gerçekten sağlam bir cevherleşme yakalamışlardır ve bizim beklentimiz olan 4 sene sonraki fizibilite aşamasına geçmişlerdir. Yine de drone ile görünen yerin ruhsat başlangıç tarihi 2023. Bu kadar kısa sürede ben hic bir projenin bu kadar hızlı ilerlediğine şahit olmadım.
Tekrar belirtmekte yarar var, o görüntüler Erdemir'in alacahan sahasına ait olmayabilir.
Yer İmleri