Sayfa 72/106 İlkİlk ... 2262707172737482 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 569 - 576 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. ayrıca bakınız:yanlışlanabilirlik ilkesi

popper`ın mantıkçı pozitivistlerin doğrulamacı anlam kuramına bir karşı çıkış olarak ortaya koyduğu kuramdır. buna göre, bilimsel önermeler, yanlışlanabilirliğe açık olmalıdır. doğrular ise, henüz yanlışlanamamış olanlardır.

karl popper'a göre herhangi bir teorinin bilimsel olması için gerekli koşullardan biri. popper'a göre bir teoriyi deneysel olarak ispatlamak mümkün değildir, çünkü tümevarım ilkesi ispat için geçersiz kalmaktadır. ancak popper, eğer bir teorinin yanlış olduğu gösterilebilirse(yani belki sınanabilirse), o zaman bu teoriyi "bilimsel" olarak nitelendirir.

neyin bilim olduğu, neyin ise bilimin sınırları dışında kaldığı sorunlarıyla çok uğraşan popper, kafayı yememiştir; çığır açmıştır bilim felsefesinde.

geliştirilen bir teori için yüzlerce destekleyici olay ya da örnek bulabilirsiniz. bunun bir sonu yoktur. "doğru", "bu da doğru", "bak gene doğru" der durur, sonsuz sayıda dogrulama yapmamız gerekmesine rağmen, en sonunda bu teoriyi "mutlak doğru" kabul ederiz. bu hatalıdır.

fakat teorinin yanlışlandığı bir örnek tesbit edildiğinde, bu teori terkedilir ya da düzeltilir. bu şekilde doğruya ulaşma şansımız artar. her yanlışla birlikte yeni bir doğruya ulaşılır. çember daralır, doğruluk yüzdesi artar.

bir teorinin bilimsel ve dolayısıyla da rasyonel olması için;

1- sunulan tezin (hipotezin, teorinin) yanlışlanmaya, yani denemeye tabi tutulabilir olmasıdır. denenemeyen hiçbir tez geçerli değildir.
    2- bu denemeler her kişi tarafından her ortam ve durumda yapılabilir olmalıdır. yani öznel verilerin geçerliliği sıfırdır.
    3- bir tezin geçerliği doğrulamaya çalışmakla anlaşılmaz. kanıt arandığı zaman her şeye bir kanıt bulunabilir.
    4- tez doğrulanmaya çalışılmadığı için yanlışlanmaya çalışılmalıdır. ortaya atılan iddia çürütülene dek yanlışlanma devam edilir.
    5- eldeki verilerle ve bilgilerimizle yanlışlayamadığımız yerde bu tezi (teoriyi demek daha doğru olacaktır burada) doğru kabul ederiz.
    6- hiçbir teori sonsuza kadar doğru olacaktır diyemeyiz zira eldeki veriler her an değişebilir (kuhn'ın paradigma kaymasına sebep olan olaylar gibi).
    7- yasa diye bir şeyden bahsetmek doğru olmayacaktır. güneşin yarın sabah doğacağını, matematiksel olarak ispat edebiliriz. bunu bir doğru olarak alırız. ta ki güneş bir gün doğmayana dek. güneş doğmadığında eldeki teoriyi değiştirme vakti gelmiş demektir.

Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Evrimsel ve moleküler biyolojiye gönül vermiş biri olarak diyebilirim ki, bilimin özü yanlışlanabilir olmasıdır..

Yukarda erhan açıklamış bilimsel olarak ama net bir örnek vereyim:

Tüm kediler beyaz renklidir diye bir hipotez kurduğunuzu varsayın. Kanıt olarak ta bulduğunuz tüm beyaz kedileri gösterin. Hipotez doğruymuş gibi algılanır ama tek bir siyah kedi dahi hipotezi çökertir. Yani hipotez yanlışlandı...

Konumuz değil ama örneğin evrim teorisi 150 yıldan bu yana defalarca sınandı ve yanlışlanamadı. Aksine teori bilim dünyasının geliştirdiği en büyük teori haline geldi. Bunu neden okutmazlar çocuklara anlaşılır gibi değil

3.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Yeni bir web sayfasi actim yakinda bu konulari tepeden tirnaga aciklayan yazilari koyacagim.

Bu yazilarla yatirim yapan suruler var sorgulama arastirma yok

Guven veriyor hangi gerekceyle guven veriyor
    Erhan, temettü ile ilgili söylediğin herşey doğru ama piyasada olmak açısından yanlış..

Doğru söylerken nasıl yanlış yapıyorum dersen; piyasada kalmak ve vade konusundaki psikolojik faktörleri atlıyorsun.

4.  Alıntı Originally Posted by TomBombadillo Yazıyı Oku
    Erhan, temettü ile ilgili söylediğin herşey doğru ama piyasada olmak açısından yanlış..

Doğru söylerken nasıl yanlış yapıyorum dersen; piyasada kalmak ve vade konusundaki psikolojik faktörleri atlıyorsun.
    nihayet bilime önem veren bir arkadaşımız gelmiş hoşgelmiş. :D

konuyu biraz daha genişletebilirmisin. piyasada kalmak ve vade konusuyla neyi kastetin.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

5. Ben uzun süredir piyasadayım. İlk büyük yatırımcı yok oluşunu 1. Körfez savaşında gördüm. Sonra tabi 5 nisan kararları var.. o dönem aracı kurum işletiyorduk. 1999 kurumun da sonu oldu. Kısa vadede zengin olacağını düşünen çok ahmak gördüm. Yok olup gitti hepsi. Biz de ağır yaralı kurtulduk. O dönemde hisse senedinden zengin olan adamlar da oldu. Şaka gibi ama öyle..

Kim zengin oldu, doğru hissede bekleyen. Zaten kaç tane vardı ki..? Çukel kepez haricinde zaten bir ereğli vardı, bir netaş, deva..vs

Şimdi yatırımcının önünde çok büyük bir bilgi kirliliği var. Ben de yapıyorum bazen.. şu hisseye gireyim ve 1 yılda 5-10 kat alayım. Yani elimizde öyle bir koz var ki, giriyorsun matrikse, sana hissenin tarihinden itibaren en verimli mav değerlerini veriyor. Şaka gibi. Geçmişle kıyaslıyorum da.. peki kim kazanıyor..? Hisse başlıklarını gezmeni tavsiye ederim.. çok çok az..Bununla ilgili bir grafik gönderecem başlığına iznin olursa...

Temettü demek sıradan insanın yıllarca piyasada kalması demek. Bilgi bombardımanına maruz kalmaması demek. Ekran izlememesi demek. Her ay-yıl biriktirdiği ile piyasa motivasyonunu sağlaması demek.. hisseyi uzun süre taşıması demek.. yani kazanması demek..

Net bir iddaa koyalım ortaya.. ben 5 tane temettü endeksinden hisse seçeceğim. Babayiğit bir arkadaş da kendi kriterlerine göre 5 tane hisse seçsin.. ben ağırlık azaltma ve arttırma yöntemi kullanacam sadece.. o arkadaşın sınırsız işlem yapma yetkisi olsun...

Var mısınız...?

6.  Alıntı Originally Posted by TomBombadillo Yazıyı Oku
    Ben uzun süredir piyasadayım. İlk büyük yatırımcı yok oluşunu 1. Körfez savaşında gördüm. Sonra tabi 5 nisan kararları var.. o dönem aracı kurum işletiyorduk. 1999 kurumun da sonu oldu. Kısa vadede zengin olacağını düşünen çok ahmak gördüm. Yok olup gitti hepsi. Biz de ağır yaralı kurtulduk. O dönemde hisse senedinden zengin olan adamlar da oldu. Şaka gibi ama öyle..

Kim zengin oldu, doğru hissede bekleyen. Zaten kaç tane vardı ki..? Çukel kepez haricinde zaten bir ereğli vardı, bir netaş, deva..vs

Şimdi yatırımcının önünde çok büyük bir bilgi kirliliği var. Ben de yapıyorum bazen.. şu hisseye gireyim ve 1 yılda 5-10 kat alayım. Yani elimizde öyle bir koz var ki, giriyorsun matrikse, sana hissenin tarihinden itibaren en verimli mav değerlerini veriyor. Şaka gibi. Geçmişle kıyaslıyorum da.. peki kim kazanıyor..? Hisse başlıklarını gezmeni tavsiye ederim.. çok çok az..Bununla ilgili bir grafik gönderecem başlığına iznin olursa...

Temettü demek sıradan insanın yıllarca piyasada kalması demek. Bilgi bombardımanına maruz kalmaması demek. Ekran izlememesi demek. Her ay-yıl biriktirdiği ile piyasa motivasyonunu sağlaması demek.. hisseyi uzun süre taşıması demek.. yani kazanması demek..

Net bir iddaa koyalım ortaya.. ben 5 tane temettü endeksinden hisse seçeceğim. Babayiğit bir arkadaş da kendi kriterlerine göre 5 tane hisse seçsin.. ben ağırlık azaltma ve arttırma yöntemi kullanacam sadece.. o arkadaşın sınırsız işlem yapma yetkisi olsun...

Var mısınız...?
    Çok iddialı bi teklif. Sonucu merak ediyorum

7. her türlü paylaşımı yapabhilirsiniz sıkıntı yok.

önerini deneyebiliriz. kuralları koymaya başlayalım.

2. olarak bu konunun temettü veren hisse ile alakasını anlayamadım.
    Öncelikle temettü veren hisseler bulundugun dönemin temettü endeksine bakılarak mı seçilir bunu seçerken bir kriterin varmı nasıl seçiyorsun

temettü endeksi okey
    ikinci filitre ne ? ve diğer filitreler.

birde seçtiğin bu hisselerin gelecek yıllarda temettü vereceğinin garantisi varmı dağıtmazsa ne yapıyorsun ?

8. bu arada katılmak isteyen varsa belirlnen kurallar çerçevesinde.

hepimizin alım ve satımlarını eğer çok sık olmayakca excelde tutabilirim.

BABAYİĞİT YARIŞMACILAR :D

1-TomBombadillo
    2-Erhanacikgoz1

varmı katılan

Sayfa 72/106 İlkİlk ... 2262707172737482 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •