Sayfa 132/359 İlkİlk ... 3282122130131132133134142182232 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 1,049 - 1,056 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Borfin'de bu konuyla ilgili bir bilgi bulamazsınız. Bu tip bilgiler genellikle faaliyet raporlarında olur. Ben bir kaç dönemlik faaliyet raporlarını taradım, üretim kapasitesi ile ilgili net bir cevap bulamadım. Bu sebeple doğrudan şirkete (Işık Plastik'e) cuma günü email gönderdim. Gönderdiğim e-mailde şu soruları sordum, ancak bana henüz dönmediler.

"KAP'a bildirilen son açıklamanızda UG Plast Inc Hisselerinin tamamının alındığı ve yeni müşteri kazanımlarına ilaveten üretim kapasitesinin 11,500 ton artması beklendiği belirtilmiştir.

1) Bu ilave üretim kapasitesi bundan önce mevcut olan üretim kapasitesinin ne kadarına tekabül etmektedir? Yani üretim kapasiteniz % kaç arttı bu alımla?

2) Bu yeni alımın ciroya %, esas faaliyetlere % kaç artış sağlaması beklenmektedir?

3) Yeni alınan bu fabrika için herhangi bir yatırım öngörülmekte midir?"

Cevap geldiğinde burada paylaşırım.

AVOD ile ilgili sorunuza gelince.. Evet fiili dolaşım oranı önemli bir oran ve yüksek halka açıklık durumu bir problem teşkil edebilir. 952 nolu mesajımda bu konuya zaten değinmiştim, onunla ilgili niçin bir istisna uyguladığıma dair de şunları tekrar yazayım:

1) AVOD zaten çok ufak bir firma, 1 milyar TL civarında Piyasa Değeri. 2 Milyar TL değerli ve % 47'si halka açık bir şirketin lotlarını toplamak ile 1 milyar Piyasa Değerli % 94'ü halka açık AVOD gibi bir şirketin lotlarını toplamak arasında çok büyük bir fark yok aslında tahta yapıcılar açısından (birisinin fiyatı çok aşırı değerlenmemişse).

2) Ayrıca İhracaat Oranı çok yüksek (% 92,52) ve Net Döviz Pozisyonundan döviz kuru artışı sebebiyle gelmesi muhtemel kambiyo kârı 1 yıllık net karının % 23'ün e yakın.. Yani döviz kurları artışından 2 yönlü bir faydası olacak.

3) % 16,85 Finansal Borç Oranı, % 12,76 Net Finansal Borç Oranı ve 1,15 Net Finansal Borç /FAVÖK oranı ile finansal yapısı oldukça defansif.

4) Ayrıca 1 yıl içerisinde teslim edilmek şartıyla ABD kaynaklı yeni tek bir siparişi 8.770.000 USD (mevcut kurla 236 Milyon TL) 649 Milyonluk yıllıklandırılmış satışlarının 1/3'ünden fazla ağırlık teşkil ediyor. Tek bir iş siparişinin (mevcut müşteriden bile olsa) yıllık satışlarının 1/3'ü gibi bir rakam olması bence işlerinin de dönemsel olarak iyi gitme potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Ya da belki ben öyle inanmak istiyorum.

Benim için şimdilik bu sebepler almak için kafi nedenlerdi. Aldığım tarihten bu yana da (20-22 gün içerisinde) de % 20'nin biraz üzerinde prim yaptı. Yani aldığıma şimdilik pişman da etmedi. Sonrasını elbette garanti edecek bir süreç değil. Bundan sonraki adım gelecek bilanço ve sonuçlarına ve sonraki beklentilerime göre şekillenecek. Belki tutmaya devam eder, belki bilanço sonrası çıkarım. Son alımlarım zaten nerdeyse tamamen konjonktürel idi.

Doğru ya da yanlış karar verdiğimi ölçecek bir done henüz yok. Belki onu alacağıma daha fazla BRLSM alsam belki daha mutlu olurdum. Ancak bunu alıp, yaşayıp gördükten sonra ölçebiliyoruz ancak. Elimde çok iyi performans göstermeyen hisseler de oldu. Mesela geçen çıktığım EGGUB gibi. Şimdilik beni rahatsız edecek olumsuz bir durum yok. Sonrasına sonra bakarız. YTD.

Selam ve saygılar.
    Işık Plastik'e göndermiş olduğum e-maile henüz bir cevap verilmemiştir. Hissedarların bilgi edinme haklarını kısıtladıkları gerekçesiyle SPK'ya şikayette bulundum.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Hadi bana geçmiş olsun, BRLSM ve VBTYZ yine tavana bağlıyorlar..

Hadi SAYAS VBTS kapsamına alındı. Diğerlerine niye kıydın be adam?

Çok gitti ise, daha çok gitsinler.. Sana giren çıkan ne ki??
    Clausewitz

3. Lugatımızda pişman olmak yoktu.. İntikam duygusuyla hareket de yoktu.. Şimdi bu BRLSM ve VBTYZ'den önümüzdeki 1 ayda daha çok kazandırabilecek ne olabilir üzerinde yoğunlaşalım diye düşünüyordum, sonunda portföy paylarını eşitlemeye karar verdim, herkesi eşitledim, ALCTL biraz daha eşit kaldı, OZRDN biraz daha az eşit

Çok kazandıranların payını görece geride kalan diğerlere aktarmış olduk. Daha önce de uyguladığım taktik. Ama sürekli tekrar edince 15 ile başladığın porföy 5'e filan düşebiliyor. Şimdilik 12 ile devam. Hayırlısı bakalım.
    Clausewitz

4. Sidik zoruyla tur atlıyoruz.. Şimdi diyecekler ki, kadro tam değildi blah blah.. Sanki rakibin kadrosu Manchester City kadrosu..
    Son düzenleme : deva-i dert; 03-08-2023 saat: 00:22.
    Clausewitz

5. Portföye 1-2 motor taşıyıcı adayı lazım..
    Clausewitz

6. Aslında bilinçaltımda olup da, ikrar edemediğim bir şey vardı: "SAYAS'a VBTS kapsamı gelmişse BRLSM ve VBTYZ'ye de gelir" beklentisi. Ama gelene kadar bekle be adam! Bugün KAP'ları incelerken farkettim ki, BRLSM'yi de aynı kapsama almışlar. KAP haberi şöyle:

"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BRLSM.E payları 03/08/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 01/09/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır."

Ama işin tuhaf tarafı SAYAS'a gelen tedbir sonrası 8-10 şirketi inceledim, hemen hemen hepsi ertesi gün ya da sonraları çakılmışlardı. SAYAS'ta da ertesi gün yukarı yönlü % 8'e yakın açılabileceği görüntüsünü fırsat bilip seans öncesi TE'de sattım. Gün içi sert hareketler yaptı, hatta devre bile kesti. Ancak kararımı haklı çıkaracak bir gün sonu kapanışı olmadı. Şu anki fiyatı bile benim sattığım fiyatın % 2 küsür üstünde. Sonraki günler ne olur bilemem ancak şimdilik kararımda isabet sağladığım söylenemez. BRLSM'nin VBTS kapsamına alınması nasıl sonuçlanacak bilmiyorum, ama ona da VBTS gelecektir beklentisi ile dün satmış olmamdan ötürü şu an itibariyle dünkü satışım sonrası fazladan kazandığı değer ve bugünkü artışı da hesaba katarsam % 8 civarı bir değer artışını kaçırmış oldum. Bu konuda da isabetsizlik söz konusu.

Gelelim VBTYZ şirketine, onda henüz VBTS kapsamına alınma gibi bir durum yok ve yeni bir iş sözleşmesi daha yapmışlar, yıllık satışlarının % 19 civarına tekabül eden. Bu da muhtemelen olumlu etki yapabilecek.

Sadede gelirsek, hamleyi erken yapmış olduk. Sağlık olsun. Bakalım oluşan fazla nakiti görece daha az gidenlere, her birinin portföy payını eşit olacak şekilde, ekleme tercihimiz nasıl sonuç verecek?

Kıyas unsuru olarak kullandığım ve beni görece mutlu eden şey ise benim portföyün aynı miktarınca hanıma teslim ettiğim ve onun fonda tuttuğu miktarın artış yüzdesine göre benim portföyün çok daha iyi seyretmesi.

Her ne kadar portföydeki tüm hisseleri eş zamanlı portföye dahil etmemiş olsam da, portföyü oluşturmaya başladığım tarih olan 3 Temmuz'u baz alırsam, bendeki portföy dün kapanış itibariyle % 37,22 kazanç sağladı. Fon ise aynı tarihler arasında % 26,81 artış sağladı. Bugün itibariyle fiyat karşılaştırması yapamıyorum, çünkü fonlar anlık fiyat vermiyor, gün sonu kapanış fiyatını oluşturuyorlar ve ertesi gün görünen fiyat aslında o günkü kapanış fiyatı. Ama şunun da hakkını teslim etmem gerek, dün kendilerine kıydığım SAYAS, BRLSM ve VBTYS bu güzel performansın motor gücüydüler. Portföy bundan sonrası için aynı güzel performansı devam ettiremeyebilir belki.

Nasip ve hayırlısı.
    Clausewitz

7. Yatırımda almış olduğumuz kararlarla ilgili öz eleştiri yapmak, muhasebe yapmak niçin bu kadar zor, yaptığımız yanlışları itiraf etmek neden bu kadar ayıp? Bunları anlamakta güçlük çekiyorum. İnsanlar o sebeple ya da bu sebeple hisse ya da başka bir yatırım enstrümanı seçip kendince bir spekülasyon yapıyor. Alırken de satarken de. Sonuçları doğru olunca beceri ve seçimlerdeki üstün keşif kabiliyeti bize ait oluyor, sonuçları yanlış olunca piyasa bizim gördüğümüz doğruları görememiş oluyor. Öyle ya tüm piyasa kör, bir tek biz görünmeyen gizli hazineyi keşfetmiş durumdayız. Alemin tek akıllısı biziz.
    Clausewitz

8. Dünyada tek başına bir şey ifade etmeyen, ama memlekette çok şey ifade eden bir şey var: Net Kârı Ödenmiş Sermayeye oranlamak. Bunda Borsacı Dede'nin de ve ona bunu öğretenlerin de muhakkak ki payı var. Net Kârın Ödenmiş Sermayeye oranına Hisse Başı Kâr (Earnings Per Share) da deniyor. Yani her 1 TL'lik ödenmiş sermaye için ne kadarlık Net Kâr üretilmiş sorusunun cevabı bu aslında.

HBK'sı yüksek bir firma iyi midir? Bu soru tek başına anlamsız. Ödenmiş Sermayesi ve Öz Kaynaklarının durumuna bakmadan buna doğrudan cevap vermek mantıklı değil. Neden? Hemen izah edeyim:

Mesela bir şirket düşünün ki, Ödenmiş Sermayesi 20 Milyon TL olsun. Aynı şirket epeyce bir süre, diyelim 15 sene hiç sermayesini artırmamış olsun ve elde ettiği kârlar bilançoda Geçmiş Yıllar Kârları kaleminde öylece bekliyor olsun. İçinde ödenmiş sermayesi, yeniden değerleme farkları, dönem kârı ve geçmiş yıllar kârlarının da olduğu Öz Kaynakları da diyelim 500 milyon TL olsun. Şimdi bu şirket 100 milyon TL Net Kâr etti diyelim. Şirketin HBK'sı 5 oluyor. Gayet çekici bir rakam. Sermayesinin 5 katı kâr etmiş.. Peki aynı kârı Öz Kaynaklarına oranlarsak durum ne olur: 0,20, yani % 20. Buna Öz Kaynak Kârlılığı da diyoruz. Durum öyle çok da parlak görünmedi birden ha?

Diyelim ki aynı şirket geçmiş yıl kârlarını ve yeniden değerleme farklarını ödenmiş sermayeye ekleme kararı almış olsun, yani sermaye artırmış olsun. Hatta bunların tamamını da aktarmasın sermayeye, 280 milyon TL'lik kısmını aktarsın. Bu durumda Ödenmiş Sermaye kısmı 20 milyon TL yerine 300 Milyon TL olacak. Öz Kaynaklar değişmiyor, sadece Öz Kaynaklar içerisindeki kalemlerin değerleri birbirine aktarıldığı için onlar değişiyor. Durum ne oldu şimdi?

Ödenmiş Sermaye 300 milyon, Öz Kaynaklar yine 500 Milyon TL. Şimdi aynı Net Kârı yani 100 milyon TL Net Kârı yaptığını düşünelim. Bu sefer HBK 0,33 olacak, Öz Kaynak Kârlılığı yine aynı 0,20 ya da % 20 olacak. Aslında şirketin yaptığı şey aynı. Değişen hiç bir şey yok, kârlılık da aynı, elde edilen kâr da aynı. Ama birinde HBK 5 iken, sadece Öz Kaynaklardaki kalemlerin yerini değiştirince HBK 0,33 oluyor.

Burada sanal bir yanılsamadan ibaret olan yüksek HBK görüntüsü bizim memlekette matah bir şeymiş gibi alıcı buluyor maalesef. Piyasa yapıcıları da bunu kullanıyor mu? Evet kullanıyor. Diyeceksiniz ki alan memnun, satan memnun. Evet, orası öyle. Ama buna göre şirket değerlemesi yapılmaz. Sıkıntı burada.

Hele kalkıp da HBK'sı şu kadar olan bir şirketin fiyatı bilmem ne, bunun HBK'sı da şu, o zaman bu hayli hayli şu kadar olmalı gibi hesaplar makul olmamayı bir tarafa bırakın mantık dışı.

Takdir ve yorum sizin.
    Clausewitz

Sayfa 132/359 İlkİlk ... 3282122130131132133134142182232 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •