Topigin eskilerinden sn. syilmaz bir kac tane hisse alip London stock exchange'den mesela IBM gibi orada da islem goren deneyip gormek lazim stopaj kesiliyor mu diye diyor..
Obur yol ise temettu vermeyen buyume hisselerinden satin alip beklemek ve satinca alis-satis vergisini (capital gains tax) burada enflasyon endekslemesi sonrasi (o peryotta enf %10 uzeri olmussa) odemek.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Şöyle bir örnek vereyim;
blogda da bahsetmiştim. Herhangi bir borsada işlem görmesi önemli olmadan, Hangi ülke menşeili ise şirket o ülkenin temettü vergisine tabi.
https://dividendexpert.blogspot.com/...yatirim-2.html
Örnek ; Avusturyalı DOCO, İstanbul'da işlem görüyor.Ülkemizdeki tek yabancı hisse senedidir.
%27,5 temettüden vergi kesilmişti. Bundan 2 sene önce portfoyumda vardı.Ekstrelerden baktım.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...spx?hisse=DOCO
Yani ABD borsasındaki BP,Unilever ve vb. ingiliz şirketlerinden vergi kesilmemesi gerekiyor.
Son düzenleme : Trade Shark; 30-03-2019 saat: 12:42.
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Bun annamanin tek yolu BP ve IBM'i birer tane NYSE'den ve LSE'den (Londra) alip temettu verene kadar beklemek...
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yukarıdaki mesajıma ek olarak, aşağıdaki hesapta bir yanlışlık veya eksiklik var mı?
İade, gelir vergisi dilimi, sağlık sigortası indirim vs. hariç kaba bir hesap yaptım. Kabaca hesap doğru mu onu öğrenmek istiyorum.
BIST'ten yıllık 100.000 TL brüt temettü alırsak;
100.000 TL brüt temettü
85.000 TL hesabımıza yatan net temettü (%15 kesinti)
Gelir vergisi dilimi %20 diyelim, 100.000 TL'nin yarısı istisna, 50.000 TL'nin %20'si 10.000 TL vergi ödenecek.
Net elimizde kalan para: 85.000-10.000= 75 bin TL.
ABD'den yıllık 100.000 TL brüt temettü alırsak,
100.000 TL brüt temettü
70.000 TL hesabımıza yatan net temettü (%30 kesinti)(Gedik'te %20 ancak ben %30 olarak hesaplıyorum.)
Gelir vergisi dilimi %20 diyelim, istisna yok, 100.000 TL'nin %20'si 20.000 TL vergi ödenecek.
Net elimizde kalan para: 70.000-20.000= 50 bin TL.
Yatırım tavsiyesi değildir...
Kusura bakmayın arka arkaya yazmış oldum.
"Amerikan vergi dairesi IRS'den alınacak belgenin Türkiye'de konsolosluktan onaylatılması gerekmekteymiş."
Yani bu belgeyi Türkiye'de sunamazsam, hem ABD'ye %30 vergi ödemiş olacağım, hem de Türkiye benden gelir vergisi mi almış olacak?
Umarım yanlış anlamışımdır yoksa durum vahim
100.000 TL brüt temettünün 50.000 TL'si vergiye gitmiş olur o zaman. 1 milyon tl değerindeki portföyümün 500 bin tl'sine el konulmuş gibiEğer durum böyleyse, 20 yıl boyunca binbir emekle ABD hissesi biriktirmenin hiç anlamı yok.
Yatırım tavsiyesi değildir...
100bin brüt temettüde yarısı istisna, 50 bin brüte %20 vergi çıktı= 10 bin tl
15 bin tl stopaj ödedik..10binden eksi 15 bin indirirsek = 5 bin tl iade çıktı
ABD 'de durum kötü
100 bin brüte %35 vergi.. 35.000 tl çıktı
vergi indirimi yapmamız çok zor.
Elimize geçen temettü 70 bin tl diyelim - 35 vergi dersek = 35 bin tl net cebe giren para...
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer İmleri