Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım mı.?

Oylayan
145. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir

85 58.62%
  • dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı

18 12.41%
  • Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil

12 8.28%
  • Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı

20 13.79%
  • ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok

18 12.41%
  • Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.

4 2.76%
Multiple Choice Poll.
Sayfa 293/1002 İlkİlk ... 193243283291292293294295303343393793 ... SonSon
Arama sonucu : 8012 madde; 2,337 - 2,344 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1. Bahsi geçen Eurobond konusuna, kısaca katkıda bulunayım.

Eurobond nedir? Bir firmanın yurtdışında (dünya piyasalarında) borçlanmasıdır demektir. Firmalar, Eurobond çıkarırken, haliyle ülke riski + firma riski + kar gibi bir mantıkla bono ihracı yapıyorlar.

Genelde, Min yatırım tutarı 200K USD olarak belirleniyor. İhraç olurken, örnek olarak %5 ile kupon faizi belirleniyor ve vade belirleniyor. Diyelim ki 10 yıllık vade ve %5 belirlendi. Sonra ülke riski, ekonomik döngü v.s. ikincil piyasada faiz artıyor ya da azalıyor. %4 de olabilir, %10 'da. Mesela 2018 Ağustos'da Halk Bankası yıllık %30 veriyordu. (Dolara %30 mevduat vermek gibi). Vakıfbank - İş Bankası %10-20 aralığında idi.

Eğer, vade sonuna kadar bonoyu tutacak iseniz, ilk alımda faiz oranız kaç ise, vade sonuna kadar o oranda faizi alıyorsunuz. Yani %30 Halk Bankası ile alanlar, vade sonuna kadar yıllık %30 getiri alacak.Peki risk nedir? Batma riski. Yani diyelim ki, xxx Holding'in bonosonu aldınız yıllık %10 , 5 sene. Her sene %10 faiz alırken, son sene firma battı. (geçmiş olsun). Paranız yok. Bu nedenle mevduat gibi değil, bir tık riskli ürün. Mevduatta 150 Bn TL'ye kadar devlet garantisi var. Daha sonra ise, diyelim X bank'ı aldınız ve banka battı. Alıcılar arasında da mevduattan sonra oluyorsunuz. Eurobond alırken de , unsecure, secure gibi alt kırınımlara dikkat edin. Bazılarının oranı yüksek ama riski daha fazla.

Bunları çoğu bankacı bilmez. Bankaların yatırım taraflarında bilenler olur. (Ak Yatırım, İş Yatırım gibi).

Al-Sat ile de güzel karlar yakalayabilirsiniz ama orada kur farkı geliri/gideri gibi hesaplar da devreye giriyor. Vergi yükü ağırlaşıyor. Yatırım yaparken, kur etkisini de dikkate alın.

Şu anda libor %1,80-%2,0 seviyesinde. Yurt dışında en iyi mevduatlar %2'yi geçmiyor. Finansal piyasalarda, fon v.s. alırım derseniz %2,5'ları görebilirsiniz. %3-4 ile firma riskini almak istemiyor insanlar. Bu piyasada eurobond alınacaksa, yakın vadeli ve minimum %5 getirili bono yakalamanızı öneririm.

Bu tip detay bilgileri özel bankacılık müşterileri ile de paylaşabiliyor bankalar. Kısacası naktiniz 100-200K TL ise, Eurobond pek efektif değil. Ama min 1-2m TL'niz varsa, güzel bir enstrüman olabilir.

Mesela, LATAM (Güney Amerika) uzak durmak lazım. Arjantin düzenli olarak borcunu ödeyemeyen bir ülke. Geçtiğimiz aylarda seçimler , piyasaların aksine geldi. Bonolar 90'lardan 40'lara düştü. İnsanlar direkt olarak yarı yarıya zarar etti. Eğer vade sonuna kadar beklerseniz, zararınız yok. Ama Arjantin geçmişte, borcumu ödeyemiyorum demişti. Yine derse, parasını yatıranların parası buhar olup uçar. Ya da risk seven bir yapınız var ise, Ekvator'da karışıklık var, bono fiyatlarına baktınız. Baya düşmüş. ben buradan alırım, ortalık düzelince de ciddi kar sağlarım diyebilirsiniz. (mesela 2018 krizinde bizim bankaları (özellikle Halk), alıp satanlar dolar bazında %30-40 kazandılar.

Dağınık yazdım kusura bakmayın. Sorusu olan varsa, buradan ya da özelden yazabilir.

2.  Alıntı Originally Posted by varsayım Yazıyı Oku
    Bahsi geçen Eurobond konusuna, kısaca katkıda bulunayım.

Eurobond nedir? Bir firmanın yurtdışında (dünya piyasalarında) borçlanmasıdır demektir. Firmalar, Eurobond çıkarırken, haliyle ülke riski + firma riski + kar gibi bir mantıkla bono ihracı yapıyorlar.

Genelde, Min yatırım tutarı 200K USD olarak belirleniyor. İhraç olurken, örnek olarak %5 ile kupon faizi belirleniyor ve vade belirleniyor. Diyelim ki 10 yıllık vade ve %5 belirlendi. Sonra ülke riski, ekonomik döngü v.s. ikincil piyasada faiz artıyor ya da azalıyor. %4 de olabilir, %10 'da. Mesela 2018 Ağustos'da Halk Bankası yıllık %30 veriyordu. (Dolara %30 mevduat vermek gibi). Vakıfbank - İş Bankası %10-20 aralığında idi.

Eğer, vade sonuna kadar bonoyu tutacak iseniz, ilk alımda faiz oranız kaç ise, vade sonuna kadar o oranda faizi alıyorsunuz. Yani %30 Halk Bankası ile alanlar, vade sonuna kadar yıllık %30 getiri alacak.Peki risk nedir? Batma riski. Yani diyelim ki, xxx Holding'in bonosonu aldınız yıllık %10 , 5 sene. Her sene %10 faiz alırken, son sene firma battı. (geçmiş olsun). Paranız yok. Bu nedenle mevduat gibi değil, bir tık riskli ürün. Mevduatta 150 Bn TL'ye kadar devlet garantisi var. Daha sonra ise, diyelim X bank'ı aldınız ve banka battı. Alıcılar arasında da mevduattan sonra oluyorsunuz. Eurobond alırken de , unsecure, secure gibi alt kırınımlara dikkat edin. Bazılarının oranı yüksek ama riski daha fazla.

Bunları çoğu bankacı bilmez. Bankaların yatırım taraflarında bilenler olur. (Ak Yatırım, İş Yatırım gibi).

Al-Sat ile de güzel karlar yakalayabilirsiniz ama orada kur farkı geliri/gideri gibi hesaplar da devreye giriyor. Vergi yükü ağırlaşıyor. Yatırım yaparken, kur etkisini de dikkate alın.

Şu anda libor %1,80-%2,0 seviyesinde. Yurt dışında en iyi mevduatlar %2'yi geçmiyor. Finansal piyasalarda, fon v.s. alırım derseniz %2,5'ları görebilirsiniz. %3-4 ile firma riskini almak istemiyor insanlar. Bu piyasada eurobond alınacaksa, yakın vadeli ve minimum %5 getirili bono yakalamanızı öneririm.

Bu tip detay bilgileri özel bankacılık müşterileri ile de paylaşabiliyor bankalar. Kısacası naktiniz 100-200K TL ise, Eurobond pek efektif değil. Ama min 1-2m TL'niz varsa, güzel bir enstrüman olabilir.

Mesela, LATAM (Güney Amerika) uzak durmak lazım. Arjantin düzenli olarak borcunu ödeyemeyen bir ülke. Geçtiğimiz aylarda seçimler , piyasaların aksine geldi. Bonolar 90'lardan 40'lara düştü. İnsanlar direkt olarak yarı yarıya zarar etti. Eğer vade sonuna kadar beklerseniz, zararınız yok. Ama Arjantin geçmişte, borcumu ödeyemiyorum demişti. Yine derse, parasını yatıranların parası buhar olup uçar. Ya da risk seven bir yapınız var ise, Ekvator'da karışıklık var, bono fiyatlarına baktınız. Baya düşmüş. ben buradan alırım, ortalık düzelince de ciddi kar sağlarım diyebilirsiniz. (mesela 2018 krizinde bizim bankaları (özellikle Halk), alıp satanlar dolar bazında %30-40 kazandılar.

Dağınık yazdım kusura bakmayın. Sorusu olan varsa, buradan ya da özelden yazabilir.
    Soru talebi var ise hemen başlayalım

Kupon oranı %5 olan bir eurobondu %7 getiri ile aldığımızda yani 95 fiyattan aldığımızda itfaya kadar tutar isek (100) alım satım kazancından vergi öder miyiz? şeklinde ilk sorumuzla başlayalım.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

3.  Alıntı Originally Posted by djoz Yazıyı Oku
    Aslında varlık vergisinin sadece GM üzerine düşünülmesi de saçma ve adaletsiz.

Diyelim ki üç kardeş var. 15 milyon liralık bir miras üçüne 5'er milyon nakit olarak bölüştürüldü.

1. kardeş dedi ki "ben hisse senedi alacağım, temettüsüyle geçineceğim."

2. kardeş dedi ki "ben birkaç tane daire alacağım, kirasıyla geçineceğim."

3. kardeş dedi ki "ben mevduat yapacağım, faiziyle geçineceğim."

Sonra devlet geldi, gayrimenkulü olan kardeşe bastı varlık vergisini. Diğerleri ise rahat.

Şimdi bu adalet midir?

Ha bana kalsa zaten vergilendirilmiş olan kazançtan yaptığımız birikimin hiç bir şekilde tekrar vergilendirilmemesi gerekir, ama illa vergi alınacaksa o zaman da farklı varlıklar arasında adalet olmalı.
    burada 5 yıldır olacaklar söyleniyordu. öngöremeyenler o vergileri bir zahmet ödeyecek. 2008 krizinde borsalar dip yaptığında evi olanlar ne diyordu biz %300 kazandık evimiz katlandı çok zekiyiz böyle başarılıyız diye. hatta beylikdüzünde evi olanlar gelen teklifleri reddedip evlerinin fiyatını bile arttırmış diyenler var. eee o dönemde en tepede evini satmayanlar şimdi ağlamayacaklar. vergi ödemek istemeyen evini satabilir kimse evini satma demiyor.
    Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir!!

4. Cok boş laf kalabalıgı yapılıyor bu degerli konut vergisi konusunda.

5 milyona kadar bir sey yok . İcinizde kac kişinin konutu 5 milyondan daha değerli ? sanırım cok azdır.

2 milyonluk evi 5 milyon gosteriyorlar gibi seyler donuyor ortalıkta , dogrulugunu bilmiyorum , 3-5 yanlış teblig yapılmıs olabilir ve itiraz sonucuna bakılmalıdır.

5 milyon ile 7,5 milyon arasında ise konutun degeri binde 3 yani. 15 ila 20 bin lira arasında

Şimdi bazıları diyrki evim su kadar kat prim yaptı diyenler aglamasın . adam o evi seneler once evel 2 milyona aldıysa su anda 5 milyonsa . 15 bin lira nedirki kazancının yanında.

5 milyonluk evi , 15 bin liralık vergi icin satanda olmaz sanırım .

Bu vergi işini oyle konusuyorsunuzki sanki evin degerinin %10 u alınacakmış gibi.

Bir kere bu degerli konut vergi işi ulkenin büyük olasılıkla ülkenin %95 ini ilgilendirmiyor .

%5 lik dilimin icinde de evi dededen babadan kalmıs olupta verginin zorlayacagı insanlar olabilir . Onlar icinde sanırım bir cozum bulunur ..

Ben bu vergiyi savunluyorum , yanlış anlaşılmasın . Ama gozunuzde buyuttugunuz kadarda büyük değil . dedgiim gibi ulkenin %95 ini hatta belki dahada fazlasını ilgilendirmiyor.

5.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Soru talebi var ise hemen başlayalım

Kupon oranı %5 olan bir eurobondu %7 getiri ile aldığımızda yani 95 fiyattan aldığımızda itfaya kadar tutar isek (100) alım satım kazancından vergi öder miyiz? şeklinde ilk sorumuzla başlayalım.
    Eurobond konusunda vergilendirme kısmı biraz teferruatlı.
    Vergi kısmı beyana tabi. Her yıl belirlenen tutara kadar vergi yok, o tutarı aşıyorsanız vergi var.
    2 tip vergi var: 1) Kupon ve itfa gelirleri, 2) Alım satım kazançları,
    Sizin sorunuzda, alım satım kazancınızdan vergi ödersiniz. İtfada satarsanız, kur farkından vergi ödemiyorsunuz.

6. Arkadaşlar ilk başta bu vergi değerli konutlara salınacak , daha sonra itirazlar gelecek anayasaya aykırı falan diye. Hattı vatandaşın birine dava açtırılacak. Böylece yargı kararı sonrası adalet sağlanarak vergi tüm konutları kapsayacak şekilde genişletilecek.
    Dolayısıyla 5-6 yıl önce bu forumda konuşulanlar birebir gerçekleşmiş olacak

Mi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

7.  Alıntı Originally Posted by zubizaretta Yazıyı Oku
    Cok boş laf kalabalıgı yapılıyor bu degerli konut vergisi konusunda.

5 milyona kadar bir sey yok . İcinizde kac kişinin konutu 5 milyondan daha değerli ? sanırım cok azdır.

2 milyonluk evi 5 milyon gosteriyorlar gibi seyler donuyor ortalıkta , dogrulugunu bilmiyorum , 3-5 yanlış teblig yapılmıs olabilir ve itiraz sonucuna bakılmalıdır.

5 milyon ile 7,5 milyon arasında ise konutun degeri binde 3 yani. 15 ila 20 bin lira arasında

Şimdi bazıları diyrki evim su kadar kat prim yaptı diyenler aglamasın . adam o evi seneler once evel 2 milyona aldıysa su anda 5 milyonsa . 15 bin lira nedirki kazancının yanında.

Bu vergi işini oyle konusuyorsunuzki sanki evin degerinin %10 u alınacakmış gibi.

Bir kere bu degerli konut vergi işi ulkenin büyük olasılıkla ülkenin %95 ini ilgilendirmiyor .

%5 lik dilimin icinde de evi dededen babadan kalmıs olupta verginin zorlayacagı insanlar olabilir . Onlar icinde sanırım bir cozum bulunur ..

Ben bu vergiyi savunluyorum , yanlış anlaşılmasın . Ama gozunuzde buyuttugunuz kadarda büyük değil . dedgiim gibi ulkenin %95 ini hatta belki dahada fazlasını ilgilendirmiyor.
    Tam tersi herkesi ilgilendiriyor.

İlk olarak bu teknik olarak varlık vergisidir. Ve ülkemizde bir dikili ağacı olan her T.C. vatandaşını ilgilendirir. Zira, önümüzdeki sene 5m TL'yi , 500 Bin TL'ye indirmeyeceklerini nerden biliyorsun? 500K TL yapınca mı? Aaaa bu olmaz diyeceğiz? Ya da 2 araba sahibi olandan, değerli araç vergisi alınırsa ne diyeceğiz?

2. olarak: Bu başka sonuçları da , yanlışları da doğurur. İnsanları kayıt dışılığa ya da paranın yurt dışına kaçmasına neden olur. Para, tedirgindir. Boğaz'da yalısı olan adam bu kararı düşünmez. Bir kaç adım sonrasını düşünmeye çalışır. Bugün vergi isteyen, yarın malıma ortak olur ya da malımı elimden alır diyebilir. TR'deki yatırımlarını satıp, AB'den gayrimenkul alabilir.

3. olarak: Malesef ülkemizde hiçbir konuda adalet olmadığı için (keşke olsa), aynı kural/kanun adamına göre farklı uygulanabilir. Ev fiyatları neye göre belirlenecek? Veya belirlenmeye başladı_ Ekspertiz raporu vs. ise, bu suistimale açık bir durum.

4. olarak: Adamın evini 5m TL olarak belirledin. Bu adam evi (Evin gerçek değeri) 4m TL veya 6m TL'den satarsa ne olacak? Sen 5m TL'lik evi 4m TL'ye sattın, vergi kaçırıyorsun mu diyeceğiz? Ya da 6m TL'ye sattın. 1m TL'nin vergisi olan %40 (400K TL)'yi ver mi diyeceğiz?

Daha çok fazla sorun var.

8. Varlık vergisi çok yanlış bir şey. Fransa yaptı ve sonucu olarak sarı yeleklileri görüyorsunuz. O sarı yelekler Fransa bu vergiyi koyarken bize ne ki canım zenginden alınsın ne olacak diyorlardı emin olun.

Vergi gelirden alınır veya verilen hizmet için alınır. ABD de mesela evin muhitine göre vergiler vardır ama belediye toplar ve hizmet sunar bir mantıyı vardır. Böyle kanka sen çok zengin oldun bize de biraz ateşle diye vergi konmaz çok ağır olur sonucu.
     Alıntı Originally Posted by zubizaretta Yazıyı Oku
    Cok boş laf kalabalıgı yapılıyor bu degerli konut vergisi konusunda.

Sayfa 293/1002 İlkİlk ... 193243283291292293294295303343393793 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •