Sayfa 523/582 İlkİlk ... 23423473513521522523524525533573 ... SonSon
Arama sonucu : 4655 madde; 4,177 - 4,184 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

Alıntı Originally Posted by zars Yazıyı Oku
    Teşekkür ederim Sn Kaan...şu karbon dengeleme işinden çıkamayacağım galiba...Ereğli 6 aylık enerji gideri 7 milyar civarı...doğalgazda vardır belki içinde ancak sadece elektrik dersek sanayi elektrik fiyatı kW başına 5 liradan 1,4 milyon mw yalklaşık elektrik harcamış...yılda 3 milyon mw civarı elektrik harcayan bir şirketin GES ile bunu karşılaması zor zira son ÇED görüşüne açılan proje 28 mw kapasiteli...bunun gibi 100 bin proje lazım...hata yapıyorum bir yerde ama nerde bulamadım...
    BOF' larda kömür kullanıldığı için fabrikanın kullandığı elektrik miktarını hesaplayarak ile sağlıklı bir veriye ulaşamayabilirsin.
    Diğer taraftan GES elektrik üretim hesaplamanda bir hata olabilir mi. Mesela 1 MW' lık bir GES yatırımı ile yılda 1,5 miyon kw enerji üretilebiliyormuş.

Elektrik hesaplamana katkısı olması açısından (eğer okumadıysan) Erdemir 2022 yılı Entegre Faaliyet raporunun "kw" ibaresini içeren kısımlarını okumanı tavsiye edebilirim. (https://www.erdemir.com.tr/Sites/1/u...22_TR-5041.pdf)
    Örnek olarak aşağıdaki santral kapasite ve birim üretim değerleri bakış açını genişletebilir.

Ereğli için karbon dengeleme hesabını yapmak çok zor. Şirketin biz yatırımcılara sadece söylemesi gereken şey 1 ton çelik için ne kadar karbon salınımı yaptığı. Kalan hesaplamayı biz yaparız zaten.

Erdemir Enerji Üretim A.Ş.
    Şirket, Erdemir' in %100 sermayesiyle,
    yenilenebilir enerji üretimi amacıyla
    kuruldu. Erdemir Enerji bünyesinde hayata
    geçirilen "Kızılcapınar Hidroelektrik
    Santralı" tesisi Zonguldak ili Karadeniz
    Ereğli ilçesi Kızılcapınar Köyünde
    bulunuyor. Bakanlık Kabul Tutanağı
    düzenlenerek yenilenebilir kaynaklı
    hidroelektrik enerji santrali olan
    Kızılcapınar HES 18.06.2021 tarihinde
    işletmeye geçti. Kızılcapınar HES, bir adet
    4,28 MWm /4,13 MWe ve bir adet 1,26
    MWm /1,22 MWe olmak üzere iki adet
    üniteye sahip olup toplam kurulu gücü
    5,54 MWm /5,35 MWe' tir. Hidrolojiye bağlı
    olarak değişmekle birlikte yıllık ortalama
    üretim kapasitesi 18.700.000 kWh' tir.

Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    Ülke bazında bakınca, karbon salınım miktarı olarak kötü bir durumda değiliz. Hatta çok iyi durumdayız.
    Sektörel bakınca, mesela çelikte, üretimimizin %70' i EAF ile. Yani karbon salınımında yine iyiyiz. Ama ereğli BOF ile ürettiği için biraz canı sıkılabilir. Orada da Tosyalı avantajlı, bizim başlıca rakibimiz olacak ve bizden öndeler (karbon konusunda)

Ama her şeyden önemli olan, ülkemizin bir ETS sistemini hala kurmamış olması ve şirketlerimizi denetlemiyor olması. AB' nin ETS sistemi diğer ülkelere diyor ki "Eğer sizin kendi ETS sisteminiz yoksa, gümrük sınırında karbon durumuna ben bakarım ve cezayı keserim. Bana para ödersin. Eğer kendi ETS sisteminiz var ise, raporunu getir, karbon fazlan varsa ülkene cezanı öde ve bana ispatla öyle sınırı geç".

Yani karbon salınımında problem olan şirketlerimiz cezayı ödeyecek olsa bile, en azından ülkemiz kendi ETS sistemini kurmalı ki, o karbon cezası için ödenecek para yurtdışına gitmesin, ülkede kalsın.

Yukarıdaki karbon salınım konusunda az önce önüme Almanya Temmuz çelik üretim verileri düştü.
    Ülkemiz çelik üretirken %70 EAF ve %30 BOF (oksijen) fırınlarını kullandığı için karbon salınımında global duruma göre çok iyiyiz. Almanya ise tam tersi. %25 EAF ile ve %75 BOF ile çelik üretiyor. Karbon konusunda berbat durum. İşte biz ETS sistemimizi kurarsak, hem ihracat yaparken yurtdışına ceza ödemeyiz, hem de bu cayır cayır karbon salan Alman fabrikalardan ithalat yapmak istenirse biz onlara ceza kesmiş oluruz...

With a total of 2.958 million tonnes, July production was only 0.5% lower year-on-year, according to the monthly statistics of steel federation WV Stahl. However, while oxygen-route production rose by 6% to 2.264mt, that of EAF mills dropped by 17% to 694,000t. WV Stahl speaks of a "dangerous downtrend" for EAF mills, especially, involving lower emissions but relatively higher costs amid high national electricity prices.

3.  Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    BOF' larda kömür kullanıldığı için fabrikanın kullandığı elektrik miktarını hesaplayarak ile sağlıklı bir veriye ulaşamayabilirsin.
    Diğer taraftan GES elektrik üretim hesaplamanda bir hata olabilir mi. Mesela 1 MW' lık bir GES yatırımı ile yılda 1,5 miyon kw enerji üretilebiliyormuş.

Elektrik hesaplamana katkısı olması açısından (eğer okumadıysan) Erdemir 2022 yılı Entegre Faaliyet raporunun "kw" ibaresini içeren kısımlarını okumanı tavsiye edebilirim. (https://www.erdemir.com.tr/Sites/1/u...22_TR-5041.pdf)
    Örnek olarak aşağıdaki santral kapasite ve birim üretim değerleri bakış açını genişletebilir.

Ereğli için karbon dengeleme hesabını yapmak çok zor. Şirketin biz yatırımcılara sadece söylemesi gereken şey 1 ton çelik için ne kadar karbon salınımı yaptığı. Kalan hesaplamayı biz yaparız zaten.

Erdemir Enerji Üretim A.Ş.
    Şirket, Erdemir' in %100 sermayesiyle,
    yenilenebilir enerji üretimi amacıyla
    kuruldu. Erdemir Enerji bünyesinde hayata
    geçirilen "Kızılcapınar Hidroelektrik
    Santralı" tesisi Zonguldak ili Karadeniz
    Ereğli ilçesi Kızılcapınar Köyünde
    bulunuyor. Bakanlık Kabul Tutanağı
    düzenlenerek yenilenebilir kaynaklı
    hidroelektrik enerji santrali olan
    Kızılcapınar HES 18.06.2021 tarihinde
    işletmeye geçti. Kızılcapınar HES, bir adet
    4,28 MWm /4,13 MWe ve bir adet 1,26
    MWm /1,22 MWe olmak üzere iki adet
    üniteye sahip olup toplam kurulu gücü
    5,54 MWm /5,35 MWe' tir. Hidrolojiye bağlı
    olarak değişmekle birlikte yıllık ortalama
    üretim kapasitesi 18.700.000 kWh' tir.
    Değerli bilgiler, teşekkür ederim... mwe, mwm ne demek çalışmam lazım biraz, karışıklık oradan çıkıyor anladım...evet karbon salınımı için sadece elektriğe bakmak hata, kömür daha fazla emisyon yayıyor...benim hesabım GES lerden kazandığımız sertifika ile kullandığımız elektrik için nötr olalım, artan varsa kömürden kaynaklı karbon salınımı için kullanırız hesabıydı...

Yurtt dışında dediğiniz gibi BOF oranı yüzde 75 ise salınımı azaltmayı başarır isek bize avantaj bile sağlayabilir bu durum...ayrıca sektörden çekilme ya da iflaslar bile söz konusu olabilir 2026 sonraısı karbon vergisinin miktarına göre...sınırda karbon kontrolü dünya geneline yayıldığında çelik fiyatlarında artış, EAF a geçiş yapan sayısına göre de kömür fiyatlarında düşüş olası sanki..

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Değerli bilgiler, teşekkür ederim... mwe, mwm ne demek çalışmam lazım biraz, karışıklık oradan çıkıyor anladım...evet karbon salınımı için sadece elektriğe bakmak hata, kömür daha fazla emisyon yayıyor...benim hesabım GES lerden kazandığımız sertifika ile kullandığımız elektrik için nötr olalım, artan varsa kömürden kaynaklı karbon salınımı için kullanırız hesabıydı...

Yurtt dışında dediğiniz gibi BOF oranı yüzde 75 ise salınımı azaltmayı başarır isek bize avantaj bile sağlayabilir bu durum...ayrıca sektörden çekilme ya da iflaslar bile söz konusu olabilir 2026 sonraısı karbon vergisinin miktarına göre...sınırda karbon kontrolü dünya geneline yayıldığında çelik fiyatlarında artış, EAF a geçiş yapan sayısına göre de kömür fiyatlarında düşüş olası sanki..
    AB ve ABD' de çelik fiyatları eskisi gibi ucuzlamıyor. Nedeni ise yeşil dönüşüm nedeniyle karbon vergileri ile üreticilerin fabrikalarını yeni nesile dönüştürmeye zorlamak ama aynı zamanda bu yatırımlarında ve global rekabette zarar görmemeleri için çelik ithalatına kotalar koyması.
    Çelik fiyatları eskiden 400-600$ arası dolaşırken, şimdi 600$ sanki dip olacak gibi? https://tr.tradingview.com/chart/8Rm...OMEX%3AHRC1%21

Son mesajını silmişsin ama o konuda benim de kafam karışık. Ülkemizin sorunu az olsa da, Ereğli' nin sorunu büyük, çünkü BOF ile üretiyor. Ama diğer taraftan Almanya' da bile her yer BOF. Adamlar vergi alarak onları cezalandırıyor ama diğer taraftan ithalata kota koyarak kendi üreticisine destek oluyor (enflasyonu yükseltse bile)
    Bir diğer yaptıkları ise, şirketlerine dönüşüm için yardımcı olması. Mesela ThyssenKrupp gibi deve verilen destek;
    https://www.reuters.com/markets/euro...pp-2023-06-05/

Devletimiz tam tersi, çelik sektörümüze desteği bırak ithal mallara ezdiriyor.

Ereğli' de de dönüşüm için bir açıklama/yol planı yok. (GES hariç). İskenderun' da özel endüstri bölgesi verildi ama o bölgede hala bir çivi bile çakılmadı???

Son olarak şunu da söylemeliyim. Ereğli' nin BOF olması ve cevher kullanması beni tedirgin ediyordu. Maden yatırımının da ben de yarattığı etki şu an için büyük değildi aslında. Ama bir Norveç firmasının aşağıda anlatılan cevher/pelet yatırımı beni etkiledi. Ereğli' nin yaptığı maden keşfi de bu bağlamda karbon salınım dostu bir yatırıma dönüşebilir herhalde.

https://tr.steelorbis.com/celik-habe...ak-1281949.htm

5. Son mesajımı iyi analiz etmeden yazıp insanların kafasını karıştırmak istemediğim için sildim...maden konusunda herkes gibi benim de beklentim yüksek çünkü...dediğiniz gibi EAF ta pelet kullanımı yaygınlaşırsa önemi daha da büyük olacak...

Son mesajımı iyi analiz etmeden yazıp insanların kafasını karıştırmak istemediğim için sildim...maden konusunda herkes gibi benim de beklentim yüksek çünkü...dediğiniz gibi EAF ta pelet kullanımı yaygınlaşırsa önemi daha da büyük olacak...
    Erdemir' in enerji yatırımları hakkında sendeki bilgiler neler?
    Bende aşağıdaki notlar var ama bitiş tarihlerine ulaşamadım. Sende var mı?

- Tunceli / 4,9 milyar TL / 235 MW - 388 milyon kWh/yıl

- Van / 340 milyon TL / 18 MW - 30 milyon kWh/yıl

7.  Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    Erdemir' in enerji yatırımları hakkında sendeki bilgiler neler?
    Bende aşağıdaki notlar var ama bitiş tarihlerine ulaşamadım. Sende var mı?

- Tunceli / 4,9 milyar TL / 235 MW - 388 milyon kWh/yıl

- Van / 340 milyon TL / 18 MW - 30 milyon kWh/yıl
    Planlarım arasında bunları araştırmak ancak işler bu aralar yoğun çok ilgilenemiyorum, bu arada sizde yoksa muhtemelen kimsede yoktur dişe dokunur bir şeyler bulduğumda paylaşacağım...

Son düzenleme : zars; 31-08-2023 saat: 10:53.

ArcelorMittal' den gelen aşağıdaki yatırım kararı enterasan.
    Karbon salınımı konusu çelik sektörünü sıkıştıracakken, dünyanın en büyük çelik üreticisi neden BOF' a yatırım yapar dedim. Cevabı ise koyu renkle işaretlediğim yer. Demek ki BOF' a yapılan ilave yatırımlarla emisyon değerleri çok düşürülebiliyor???
    Bu tip yatırımı Ereğli daha önce duyurmuştu, bu yıl devreye girmiştir.

ArcelorMittal Brasil, daha yüksek çelik kalitesi için iki yeni BOF konvertörü sipariş etti
    ArcelorMittal Brezilya, Jõao Monlevade tesisi için iki yeni BOF konvertörü sipariş ederek daha kısa üretim döngüleri ve daha yüksek çelik kalitesi sağlıyor. Yatırım, bakım gerektirmeyen süspansiyon çözümlerini, modern cüruf tutma sistemlerini ve eksiksiz elektrik ve otomasyon paketlerini içeriyor.
    ArcelorMittal Brezilya, Brezilya'daki Jõao Monlevade tesisi için iki yeni BOF konvertörü sipariş etti. Tedarik, bakım gerektirmeyen süspansiyon çözümlerine ve modern cüruf tutma sistemlerine sahip iki adet 135 tonluk konvertörden oluşuyor.
    Yatırım aynı zamanda birincil toz giderme sistemlerinin iyileştirilmesini ve komple elektrik ve otomasyon paketlerinin kurulmasını da içeriyor. İyileştirilmiş ıslak tip birincil toz giderme sistemleri, dönüştürücülerdeki tozu yakalayıp bir su arıtma tesisine göndererek Brezilya hükümetinin yasal sınırının önemli ölçüde altında emisyonlara neden oluyor.
    Ekipman mevcut fırından daha az bakım gerektirecek ve bu da çelikhanenin kullanılabilirliğini artıracak. Tesis, 1,2 milyon ton/yıl üretim kapasitesiyle #çelik yünü ve çelik kord gibi endüstriyel uygulamalara yönelik filmaşin üretiyor.

https://www.steelradar.com/haber/arc...-siparis-etti/

Sayfa 523/582 İlkİlk ... 23423473513521522523524525533573 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •