Ben hep söylerim hırs yapmaya gerek yoktur. En az 3 fona böl parayı ayrıca risk düzeyi 5,6,7 olan fonları almak hakikaten büyük risk benim arkadaşlarım fon aldı 6 ve 7 riski olanlardan önce çok kazandılar sonra zarar etmediler ama karları gitti. Dikkatli olmak gerek
Aynı şekilde çeşit çok ama yüzdeleri düşük, onun için yüksek artış fazla sevindirmiyor, yüksek düşüş fazla üzmüyor, 10 çeşit değişken, 8 çeşit yabancı hisse, 8 çeşit döviz, kira ve borçlanma var, sayıları azaltıp bir iki yerde toplamak mı daha iyi yoksa böyle çok çeşit mi olması daha iyi onu bilemedim.
Cem Uzan'ı dinleyen oldu mu? Ne kadar doğru bilmiyorum ama dolar yine çılgın atacak gibi=
Benim gözlemim: Riskli fonlar bir şekilde bir yerlerden toplayıp çılgın attıkları bir döneme giriyorlar. Mesela burada sevgi duyulan AED'ye bakalım: Son günlerin en gözde fonlarından; yıllık getirisi de parlak. %56. Azimut'u, Global'ı, Oyak'ı tokatlamış. Bir tek Istanbul'un değişkenlerinin gerisinde kalmış ya da başa baş (bir de Osmanlı var). Ama fonun beş yıllık getirisine bakıyorsunuz -%22. Bu yüzde çok daha yüksekti; ilk Tefas listesini incelemeye başladığımda Ata Yatırımın bu kadar kötü bir performans çizmesine hayret etmiştim. Aylardır süren yükselişe rağmen daha 5 yıllığı hala eritemedi, 3 yıllıkta ise yeni artıya geçti. Şimdi ise en gözde fon.
Demem o ki riskli fonlar bir şekilde bir yerden toparlanabiliyor. Dünyada o kadar çok başıboş manyak para var ki arı kolonisi gibi huuup bir yerden kalkıp başka bir yere saldırıyorlar. Hatırlarsanız bir ara bir fon veya yatırımcı grubu Avustralya'nın gümüş fonlarına mı bir şeyine takmıştı;. o kadar çok aldılar ki gümüş fiyatları roket oldu. Enerji hisseleri yerlerde sürünüyordu bir gün içinde uçmaya başladılar; o düşük zamanlarında bohçaya doldurmuş olsam bir sabah zengin uyanabilirdimHatta burada bir arkadaş Garanti Temiz Enerji fonundan çok yanılıp yakılıyordu ne düşünüyor şimdi acaba
Ama borçlanma, para fonu gibi fonlarda amaaan otuz sene bekleseniz eşek kuyruğu gibi ne uzuyor ne kısalıyor. Ben de Oyak'ın Borçlanma Fonları var 8 aydır fon değeri aynıymış gibi geliyor; ara sıra halüsinasyon mu görüyorum acaba diye mercekle bakıyorum, evet virgül sonrasındaki basamaklardan biri nihayet değişmiş oluyor.
O yüzden ben çeşitlendirmeye devam diyorum. Geçen sene petrol otuz dolarlardayken AkPortföyün petrol fonu tu kaka ediliyordu; benim bir arkadaşım sırıtarak satın alıyordu; sonra petrol şahlanmaya başlayınca yalvarsanız da fon bulamamaya başladınız, bir tane bile boşta kalmıyordu; alabilenler kilolarla aldı ve zengin oldu.
Bu arada herkes IBP'nin değişikliğinden bahsetmiş ama bana sanki doların şahlandığı gecenin ardından %10 -11 kadar arttı diye hatırlıyorum. Düşüş veya uyuşukluk oradan dönmüş gibiydi. Bir de Akbank'ın İkinci Değişken Fonu (AGI Değişkendi). O da kendi halinde takılıp duruyordu, o da o gece %12'leri gördü.
aed tür değişikliği oldu diye biliyorum.
çok geriye gitmek doğru olmaz
Ata Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu olduğu, Borsa İstanbul'da "AED" kodu ile işlem yapan "Ata Portföy Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu" nun unvanı, fonun dönüşümü nedeniyle 09/04/2018 tarihinden itibaren "Ata Portföy Birinci Değişken Fon" olarak değiştirilecektir. Unvan değişikliği nedeniyle kod değişikliği yapılmadığından Borsa İstanbul'da yapılacak işlemlerde "AED" kodunun kullanılmasına devam edilecektir.
25.01.2021 ila 15.10 2021 arası anlamlı bir getiri elde etmiş tüm fonlar benim gözümde başarılıdır.
15.10.2021 'den bugüne kadar elde edilen getiriler ise fon başarısında önemsizdir benim için.
Yer İmleri