Arama sonucu : 754 madde; 1 - 8 arası.

Konu: TH ile Lebalep

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
     Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    JANTS'a uygulayalım bakalım. Formüle geçmeden önce temel rasyolara şöyle bir göz gezdirdiğimde hissenin şu anda defter değerinin hemen hemen 14 katından işlem gördüğünü, elde edilen son 12 aylık net kâr olan 220 milyon TL'ye oranla şirketin piyasa değerinin yıllık kârının tam tamına 27 katı olduğunu görüyorum. Bu durumda formüle bile gerek olmadan bu hissenin ederinin çok üzerinden işlem gördüğünü söyleyebilirim. Hem defter değeri hem de yıllık kâr babından bakarsak şirketin oldukça primli olduğu göze çarpıyor. Şimdi formülü uygulayalım:
    HBYNK=220.5 : 88.245 = 2.5 TL
    DD= 434 MİLYON TL
    HBDD= 434 : 88.245= 4.92 TL
    JANTS hissesinin ederi= Kare kök (9x2.5x4.92)=Kare kök(111)=10.5 TL oluyor.
    JANTS spot fiyat= 67.35 TL. >> 10.5 TL => Hisse borsada aşırı değerlidir, ederinin çok üzerinden işlem görmektedir.
    Jantsa özelinde konuşmuyorum ancak ülkemizde genellikle sanayi firmaları defter değerinde yer alan bazı kalemleri güncellemezler. Mesela binalar, arsalar, halka açık olmayan iştiraklerin defter değerleri vs.
    Bankalar, yo ve gyo ların defter değerleri daha güncel olur.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

2.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Jantsa özelinde konuşmuyorum ancak ülkemizde genellikle sanayi firmaları defter değerinde yer alan bazı kalemleri güncellemezler. Mesela binalar, arsalar, halka açık olmayan iştiraklerin defter değerleri vs.
    Bankalar, yo ve gyo ların defter değerleri daha güncel olur.
    Evet dediğinde haklısın ancak bu ek faktöre rağmen eğer bir hisse BİST'te defter değerinin 14 katından, son 12 aylık net kârının ise 27 katından işlem görüyorsa bu hissenin şişik olduğu ve spot fiyatın bol köpük içerdiği gerçeği değişmiyor. TR'de şu anda risksiz yatırım aracı olan devlet tahvillerinin F/K'sı 5.6 dır. Eğer JANTS gibi riskli bir yatırım aracı "riskli olmasına rağmen" 27 F/K'dan işlem görebiliyorsa bunun bir nedeni olmalı. O neden de bana göre şirketin %16 gibi çok düşük olan bir halka açıklık oranına sahip olması ve bu halka açık olan kısmın bir kaç büyük yatırımcı veya havuz tarafından toplanmış olup hissenin sıkıştırılmasıdır. Burada temel rasyolarla hiç uyuşmayan bir suni durum söz konusudur, öyle gözüküyor ki hisse yukarı yönde ciddi şekilde pompalanmış (şahsi görüşümdür). Bu tür hisseler her türlü hareketi yapabilir, her ne kadar ederinin çok üzerinde işlem görüyor olsa bile serbest lotu çok sınırlı olduğu için sıkıştırma operasyonlarıyla pekala daha da yukarılara sürülebilir. Son derece temkinli olunması gereken bir durumdur bu.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Evet dediğinde haklısın ancak bu ek faktöre rağmen eğer bir hisse BİST'te defter değerinin 14 katından, son 12 aylık net kârının ise 27 katından işlem görüyorsa bu hissenin şişik olduğu ve spot fiyatın bol köpük içerdiği gerçeği değişmiyor. TR'de şu anda risksiz yatırım aracı olan devlet tahvillerinin F/K'sı 5.6 dır. Eğer JANTS gibi riskli bir yatırım aracı "riskli olmasına rağmen" 27 F/K'dan işlem görebiliyorsa bunun bir nedeni olmalı. O neden de bana göre şirketin %16 gibi çok düşük olan bir halka açıklık oranına sahip olması ve bu halka açık olan kısmın bir kaç büyük yatırımcı veya havuz tarafından toplanmış olup hissenin sıkıştırılmasıdır. Burada temel rasyolarla hiç uyuşmayan bir suni durum söz konusudur, öyle gözüküyor ki hisse yukarı yönde ciddi şekilde pompalanmış (şahsi görüşümdür). Bu tür hisseler her türlü hareketi yapabilir, her ne kadar ederinin çok üzerinde işlem görüyor olsa bile serbest lotu çok sınırlı olduğu için sıkıştırma operasyonlarıyla pekala daha da yukarılara sürülebilir. Son derece temkinli olunması gereken bir durumdur bu.
    jantsa özelinde yazmadığımı belirtmiştim (neden jantsa için yazmışım gibi yorumluyorsun halen anlamadım). sanayi şirketleri için demiştim. evet jantsa yı bende pahalı buluyorum ama vurguladığım bu değil. Verdiğin formülün iyi çalışabilmesi için defter değerinin gerçekci olması lazım.
    Formül güzel ve faydalı ama doğru bir yön gösterebilmesi için işin içine tecrübe katmak lazım.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •