Sayfa 74/157 İlkİlk ... 2464727374757684124 ... SonSon
Arama sonucu : 1249 madde; 585 - 592 arası.

Konu: Uzun Vadeli Yatırım

1. Paylarınızı spot piyasadan alarak bir fabrikaya ortak oluyorsunuz. Fabrika duzenli kar eden ve karinin bir kisminida ortaklarina dagitan bir işletme. Siz her sene kar payini alip hatta bir kismi ile de lot sayinizi artiriyorsunuz. Temmetu yatirimciligi budur bence. Her sene kar edenfirmanin degeri de articaktir zaten

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2. -ben hissedar olarak 1 makineye ortak iken , temettü parası ile 2ci makineye ortak olayım , ancak şirket büyümesin(zaten piyasa şirketin büyümesine müsait değil) .....

-şirket makine parkurunu 100 den 200 e çıkarsın ( piyasa şirketin büyümesine müsait) ...............

hangi senaryoyu seçersiniz ?
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

3. Drzim hocam hesaplaman güzel ama faize her yıl %10 sabitlerken aldıgın temettüde her geçen yıl temettü verimlilik oranını düşürerek hesap yapmıssın.

Ancak yınede dogru bır hesaplama ben sadece kıyaslamayı düzeltmek için söyledim.

Neyse anlattıgın hesaplamaya bakınca şu yargıya varmamız gerekmezmi senin hesaplama üzerine.

Demekki hisse değer artışı kadar para kazanıyoruz.

Tmettünün buradaki görevi nedir ?

Hisse senedi değer artışından ileri gelen kazancı DİKKAT!!!!!!!!

Hisse senedi değer artışından gelen kazancın bir kısmını realize etmemize yarıyor.

Şimdi soruyorum hisse senedi değer artışından ileri gelen kazanç kaç şekilde realize edilebilir ?

2 şekilde realize edilir.

1-hisse senedi değeri artışından ileri gelen kazanç şirket temettü dağıtıgında temettü verim oranı kadar miktarı realize etmenizi sağlar cebe atmanızı sağlar.

2-hisse senedi değer artışından ileri gelen kazanç lotlarınızın bir kısmını sattıgınızda realize etmenizi sağlanır.

iki yöntemde aynı işe yarar dolayısıyla yatırımcı temettü ile hisse senedi değer artışından elde edeceği karın bir kısmını reallize eder.

Hal böyle ise bir yatırımcının bir uzun vadecinin bir birikimcinin bir emeklilik yatırımı yapanın emekliliğinde iyi bir gelir elde etmesi için. Aldıgı hissesin değer artışından ileri gelen kazancı ne kadar yüksekse refah düzeyi karı emekliliğinde elde edeceği para okadar yükselir.

O halde bizler yatırımcılar olarak hisse senedi seçerken en yüksek temettü vereni veya istisnasıs her yıl temettü dağıtanı veya hiç temettü dağıtmayanı seçmek yerine. Değer artışı yaratma potansiyeli yüksek olan hisse senetlerini seçmemiz gerekiyor öyle değil mi ?

Dolayısıyla eğer aselsan değer artışından ileri gelen kazancç potansıyelının yüksek olacağını düşünüyorsak aselsan %1 temettü dağıtıyorsa dahi Bu hisseye emeklilik yatırımını yapmamız biriktirmemiz lazım.

Yok Eğer EREGLinin değer artışından ileri gelen kazanç potansıyelı daha yüksek olacağını düşünüyorsan ve EREGL %20 temettü dağıtıyorsa dahi EREGLye emeklilik yatırımı yapmamız lazım.

Demek istediğimi anlatabildimmi ? Ters birşey söyledimmi %20 temettü dağıtan eregliyi sizlere nasıl önerebildim. İşte bu gerekçelerle

dolayısıyla ben temettü tanımaz sevmez birisine benziyormuyum ? Ben tek amacım doğru işi yatırımı yapmanızı sağlamak. BU yazıda bir karşıtlık görüyormusunuz.

varmı aklınıza takılan birşey
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    camekanın dışında
    Gönderi
    1,797
    zaten düzenli temettü ödeyen şirket hisseleri belli seviyelerde artık, örnekle henüz 3 yıldır düzenli temettü ödeyen lidfa hemen keşfedildi ve fiyatı 1.60 lardan 5 liralara geldi

bu ttrak 10 liralardaydı yüzüne bakan yoktu şimdi 80 liralalra geldi ve düzenli temettü ödeyerek tahta değerine de değer kattı, yani yatırımcı zaten teveccüh gösterir farkeder temettü ödeyen şirketleri

bunun dışında brsaya kote olmayan bir aş. nin ortağı olduğunuzu düşünün, borsa mecrasında alınıp satılan arz talebe göre fiyatlanan bir hisseniz olmayacak sadece kurucu ortaksınız ortaklıkta hisse temsiliniz var, her yıl düzenli bir biçimde ortaklığınızın karşılığı olarak kar payı almanızla borsaya kote işlem gören bir kurumun hissesini biriktirerek ortaklık payınızı çoğaltma mukabili kar payı lamanız aynı şeydir beyler, tek farkı kurucu imtiyazlı olmayan bu dolaşımdaki hisselerin borsaya kote oldukları için arza talebe göre işlem görmeleridir, başa dönersek şirket karlı olduğu sürece sıkıntı yok

şirket kar ettiği müddetçe makine parkurunuda artırır ve düzgün a kalite kurumsal bir kimliğe sahipse karın dağıtılabilir kısmınıda pekala dağıtır, zaten bu düstura uyan şirketleri salık veriyoruz

sabancı
    koç
    oyak

bu düstura sahip kurumsal yapılar, bu kurumsal yapıların küçük yatırımcıyla kar paylaşan bu şirketlerin borsadaki sayılarının artmasını diliyoruz, henüz bist olarak batıya göre bu temettü paylaşımında çok cılızız

makine parkurunu yenile ok.
    yatırım yap ok.
    argeye önem ver ok.
    global marka yarat ok.

ama dağıtılabilir karlarını dolaşımdaki paylarla da paylaş,tahta değerin bu şekilde artıyorsa bu dayanağı çok güçlü bir artıştır çünkü kurumsal paylaşım düsturu olan temettü dağıtan bir şirkettir işte bu şirketin hissesi alınır arkadaş

nakit temettü dağıtmamak için fellik fellik kaçan göstermelik bedelsizlerle yatırımcıyı kekleyen patron şirketlerinden bıktık, şimdi bunları saymaya kalksam liste uzar

iyi geceler saygılar
    “Kalbimizde Tanrı'nın ışığı vardır, onun adı da vicdandır." Lev Nikolayeviç Tolstoy

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    camekanın dışında
    Gönderi
    1,797
     Alıntı Originally Posted by hayrii Yazıyı Oku
    Paylarınızı spot piyasadan alarak bir fabrikaya ortak oluyorsunuz. Fabrika duzenli kar eden ve karinin bir kisminida ortaklarina dagitan bir işletme. Siz her sene kar payini alip hatta bir kismi ile de lot sayinizi artiriyorsunuz. Temmetu yatirimciligi budur bence. Her sene kar edenfirmanin degeri de articaktir zaten

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    yani budur işte tamda yukarıda bunu anlattım az önce, tebrikler sn.üye, aylardır bunu işliyoruz mantığı çok basit , al sat eylemi ile temettü ortaklığını kıyaslamak siyah ile beyaz kadar ayrıdır. bunu kabul etmek neden bu kadar zor ?
    “Kalbimizde Tanrı'nın ışığı vardır, onun adı da vicdandır." Lev Nikolayeviç Tolstoy

6. al-sat tan bahseden mi var ?
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

7. Gunaydin hocam iste bende yazdiklarini soruyorum.

Ezbere yazmayalim diyorum temettu odeyen sirketin artisi ne de yatirimci bunu farketmek gibi bir eyleme giriyor?

Temettunun artisi bize sirkete avantaj ve dezavantajlari neler de yatirimci yaa bak buda temettu oduyormus alalim diyecek.

Siralama bana temettunun sirkete avantajlari dde basla yatirimciya avantajlari de maddele birde aklina.gelen dezavantajlardan bahset sonra ikisini karsilastiralim.

Ezbere is yapmayalim bir yatirimci neden temettu odeyen sirketi tercih eder.

Sirket tmettu dagittiginda karini paylasmis olmuyor sizin deger artisindan ileri gelen kazancinizin bir kismini cebinize atmaniza yariyor. Kendi elde ettigi kari paylassa faiz gibi ek bir gelir cikardi ortaya ama cikmiyor.

Ayrica sirketler tum ortaklara dagitilir bu para yani sirket latronu temettu sayesinde kasada olmasi gereken bir parayi kendi kisisel ihtiyaclari icin disari cikartmis olur. Sadece yatirimcilara dagitilmiyir herkese dagitiliyor.

Kurumsal sirket tanimi temettuyle ilgili degildir. Bir sirket surekli temettu dagitip son 2 yil temettu dagitmayip yatirim yapmak isteyebilir.

Bu durum bu sirketi siradan sirket yapmaz bu sirket hala kurumsal bir sirkettir tek yapmak istedigi daha fazla yatirimdir.

Ancak malesef senin gibi temettu kurumsalliktir diyenler oldugu surece yatirimci temettu dagitmadi bu sene sere...sizler artik kurumsal degil bunlar deyip hisse satiyorlar.

Temettu dagitilip dagitilmamasi sirketin projeleri ile ilgilidir. Kurumsalmi degilmi sorusunun cevabi olamaz.

En alt paragrafinida inceleyelim temettu dagitmamak icin kacanlar demissin oncelikle temettu senin portfoyumden veriliyor sana yani aslen sirketin cebinden herhangibir para cikmiyor biraz onceki gonderilerde sana odenen paranin nerden geldigini hesapladik dolayisiyla sirketin sana para odemeyeyim diye temettu dagitmamasi gibi bir durum.yok cunku hesapladik sirketin cebinden cikipta sana giren bir para olmadigini gordun.

Aksine bu sirket temettu dagitirsa kasadan legal bir yolla para cikarmis olur.

Bir yorum yapiyorken sizlerden ricam kendinizi temettu odemeyen durst bir sirket yerine koyarak empati yaparak yazin

Burada yaptiginiz yorumda temettu dagitmayan cok durust bazi sirketleri karaliyorsunuz ustelik haksiz yere temettu dagitmaktan kacmak ne demektir ya

Bir kac gonderi oncesinde hesaplamadin mi senin temettu paranin nereden geldigini gormedin mi ?
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

8.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Varsayalım ki BORSA YOK…..

Benim 100 altınım var. Servetimi değerlendirmek için 2 seçeneğim var :

1- Bankanın teklifi şöyle : “ parana 1 yıl sonra 10 altın veririm, 110 altının olur.”

2- X şirketi size şu teklifi yaptı : “ 100 altınını alır sana 100 adet hisse veririm. Her yıl 10 altın temettü veririm ama hissenin değeri %10 düşer, toplamda yıl sonunda 90 altın değerinde 90 hisse + 10 altının olur.”

Bu durumda yatırımcı hemen bir hesap yapar :

1- Bankanın teklifini değerlendirirse 5 yıl sonra toplam altın sayısı 100+50 =150 olacak.

2- Şirketin teklifine göre ise..............

1. Yıl…..90 + 10 = 100 altın

2. Yıl…..81 + 9 = 90 altın (+10 altın önceki yıldan = 100 altın)

3. Yıl…..72,9 + 8,1 = 81 altın (+19 altın önceki yıllardan = 100 altın)

4. Yıl…..65,61 +7,29 = 72,9 altın (+27,1 altın önceki yıllardan = 100 altın)

5. Yıl…..59,05 + 6,56 = 65,61altın (+ 33,66 altın önceki yıllar toplamı = 100 altın)

(hisse fiyatı hiç değişmemiş, hiç değer artışı olmadığını farzediyoruz)

Parasını bankaya veren 50 altınını harcasa da halen 100 altını vardır.

Ama şirketi temettüsü için tercih eden hem toplamda DAHA AZ GETİRİ SAĞLAMIŞ (50 altına karşılık 33,66 altın) hem de eğer getirisini harcamışsa BAŞLANGIÇTAKİ 100 ALTINI ARTIK 59,05 ALTINDIR.……

Eğer dediğiniz gibi hisse fiyatı 5 yıl boyunca sabit kalacaksa KİMSE TEMETTÜ İÇİN YATIRIM YAPMAMALIDIR…….

Kıssadan hisse….. Temettü yatırımı + uzun vadede borsa değer artışı BİRLİKTE OLURSA ANCAK TEMETTÜ YATIRIMI YAPILABİLİR BİR ALTERNATİF OLUŞTURUR….

…………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………
    Bildiğimiz şeylerin %50’si yanlıştır, fakat sorun hangi % 50’nin yanlış olduğunu bilmememizdir…
     Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Drzim hocam hesaplaman güzel ama faize her yıl %10 sabitlerken aldıgın temettüde her geçen yıl temettü verimlilik oranını düşürerek hesap yapmıssın.

Ancak yınede dogru bır hesaplama ben sadece kıyaslamayı düzeltmek için söyledim.

Neyse anlattıgın hesaplamaya bakınca şu yargıya varmamız gerekmezmi senin hesaplama üzerine.

Demekki hisse değer artışı kadar para kazanıyoruz.

Tmettünün buradaki görevi nedir ?

Hisse senedi değer artışından ileri gelen kazancı DİKKAT!!!!!!!!

Hisse senedi değer artışından gelen kazancın bir kısmını realize etmemize yarıyor.

Şimdi soruyorum hisse senedi değer artışından ileri gelen kazanç kaç şekilde realize edilebilir ?

2 şekilde realize edilir.

1-hisse senedi değeri artışından ileri gelen kazanç şirket temettü dağıtıgında temettü verim oranı kadar miktarı realize etmenizi sağlar cebe atmanızı sağlar.

2-hisse senedi değer artışından ileri gelen kazanç lotlarınızın bir kısmını sattıgınızda realize etmenizi sağlanır.

iki yöntemde aynı işe yarar dolayısıyla yatırımcı temettü ile hisse senedi değer artışından elde edeceği karın bir kısmını reallize eder.

Hal böyle ise bir yatırımcının bir uzun vadecinin bir birikimcinin bir emeklilik yatırımı yapanın emekliliğinde iyi bir gelir elde etmesi için. Aldıgı hissesin değer artışından ileri gelen kazancı ne kadar yüksekse refah düzeyi karı emekliliğinde elde edeceği para okadar yükselir.

O halde bizler yatırımcılar olarak hisse senedi seçerken en yüksek temettü vereni veya istisnasıs her yıl temettü dağıtanı veya hiç temettü dağıtmayanı seçmek yerine. Değer artışı yaratma potansiyeli yüksek olan hisse senetlerini seçmemiz gerekiyor öyle değil mi ?

Dolayısıyla eğer aselsan değer artışından ileri gelen kazancç potansıyelının yüksek olacağını düşünüyorsak aselsan %1 temettü dağıtıyorsa dahi Bu hisseye emeklilik yatırımını yapmamız biriktirmemiz lazım.

Yok Eğer EREGLinin değer artışından ileri gelen kazanç potansıyelı daha yüksek olacağını düşünüyorsan ve EREGL %20 temettü dağıtıyorsa dahi EREGLye emeklilik yatırımı yapmamız lazım.

Demek istediğimi anlatabildimmi ? Ters birşey söyledimmi %20 temettü dağıtan eregliyi sizlere nasıl önerebildim. İşte bu gerekçelerle

dolayısıyla ben temettü tanımaz sevmez birisine benziyormuyum ? Ben tek amacım doğru işi yatırımı yapmanızı sağlamak. BU yazıda bir karşıtlık görüyormusunuz.

varmı aklınıza takılan birşey

Takdir edersin ki BORSA OLMASAYDI yukarıdaki hesapladığım temettü şekliyle şirkete yatırımcı bulunamazdı.

Eğer gerçekten BORSA OLMASAYDI yatırımcı parasını ya bankaya verecekti, ya da banka faizi + risk primi karşılığında X şirketine……kazancı ya faiz ya da kar payı olacaktı. Zaten tarihte hisse değer artışı yokken temettü (ya da kar payı) vardı…..

HİSSE DEĞER ARTIŞINDAN GELEN KAZANÇ sadece temettücülere mi var? Mesela NET KAR ARTIŞI na bakarak hisse seçenler hisse değer artışından para kazanmıyorlar mı ?

Eğer bir şirket temettü vermeyeceğini açıklarsa nedenlerine bakarsın : yatırım yapacaksa tamam tutalım ama parayı yönetim kuruluna uçak , yat almakta kullanacaksa ? satmayalım mı?

Şirket temettü vermeyeceğini açıkladığında ben satmayacaksam, mesela net karı arttığı için hisse alan da şirketi zarar açıkladığında satmasın o zaman….

Peki önümüzdeki 10 yılda en çok DEĞER ARTIŞI SAĞLAYACAK hisseleri nasıl bulacağız? LİDFA? KRONT? Ya da BAŞKA BİRİ? Değer analizi mi yoksa büyüme analizi mi geleceğin aselsanını bulmamızı sağlayacak? Ya da sağlayacak mı? Yoksa NET KAR ARTIŞINA mı bakmalıyız? Geçmişte net kar artışına baksaydık aselsanın getirisine ortak olurmuyduk?

GURU mu takip edelim? Tamam takip edelim, ama hangisini?

PEKİ YA BİR TEMETTÜ YATIRIMCISI HİSSENİN DEĞER ARTIŞINDAN GELEN KAZANCI ÖNEMSEMİYORSA? ALDIĞI TEMETTÜ DAHA ÖNEMLİ İSE? DEĞER ARTIŞI 2. PLANDA İSE…..

ANLAMAK GEREKMEZ, AMA EN AZINDAN SAYGI DUYMAK GEREKİR.....diye düşünüyorum.....

Homemade temettü olayını temettücü arkadaşlara ayrıca anlatmak gerektiğini düşünüyorum, ama bilmeyenlerine ve ilgilenenlere tabii ki…

Sayfa 74/157 İlkİlk ... 2464727374757684124 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •