Sayfa 68/106 İlkİlk ... 1858666768697078 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 537 - 544 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alıntı Originally Posted by Börsianer Yazıyı Oku
    Erhan çimento sektörü konusunda da haklı çıktın. 1. Çeyrek sonuçları açıklanmadan bu konudaki düşünceni belirtmiştin, ben de bilançoyu görmeden inanmamıştım. Ancak açıklandığı gün direkt Adana'yı çıkarttım. Kaldı ki Adana yine kötünün en iyisi idi. Nasıl bir anda bütün sektör bu kadar darbe yedi halen çözebilmiş değilim. Belki sektöre yakın olan inşaat firmasında çalışanların bir fikri vardır.

Syg.
    selam üstad çimento sektöründe değilim olanında ekonmi açısından yorumu çok ta borsaya etki edeceğini sanmıyorum bende goltş hissesi taşıyorum zaman zaman akcns vs çimento şirketlerinde dolandığım zaman zaman çok olur çimento şirketleri en çok kazanan lar listesinde zaman zaman boy gösterir veya göstercektir yine lakin 1995 te 0.10 usd verisi olan adana a 2007 de 238 usd yi görmüş 23 kat usd bazı ciddi rakam krizde 0.46 usd ye düşmüş oradan tekrar 2016 da 246 usd yi görmüş 5 kat yani bistte bu oranları yakalayan şirket 20 tane çıkmaz o yüzden çimento şirketleri 5 yıldır 10 yıldır yatması doğaldır ha ben artık ufaktan yavaş yavaş ivmelenmeye başlayacağını düşünüyorum tavsiye değil bakış açısın olarak dikkate alman için yorumladım selamlar
    bilmeden yazma düşünmeden konuşma.......

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    1,515
     Alıntı Originally Posted by mojetbit34 Yazıyı Oku
    selam üstad çimento sektöründe değilim olanında ekonmi açısından yorumu çok ta borsaya etki edeceğini sanmıyorum bende goltş hissesi taşıyorum zaman zaman akcns vs çimento şirketlerinde dolandığım zaman zaman çok olur çimento şirketleri en çok kazanan lar listesinde zaman zaman boy gösterir veya göstercektir yine lakin 1995 te 0.10 usd verisi olan adana a 2007 de 238 usd yi görmüş 23 kat usd bazı ciddi rakam krizde 0.46 usd ye düşmüş oradan tekrar 2016 da 246 usd yi görmüş 5 kat yani bistte bu oranları yakalayan şirket 20 tane çıkmaz o yüzden çimento şirketleri 5 yıldır 10 yıldır yatması doğaldır ha ben artık ufaktan yavaş yavaş ivmelenmeye başlayacağını düşünüyorum tavsiye değil bakış açısın olarak dikkate alman için yorumladım selamlar
    Estağfirullah üstad demeyiniz altı üstü 4 yıllık tecrübesi olan bir gencim

Geçmiş dönemde Adana iyi bir getiri yakalamış ancak o getiri temettü ile lot alınmış (reinvested) getiridir. Öyle olmasaydı çok daha düşük çıkardı.

Ben çimento şirketlerinin bundan sonra şirket değerlerinin artması yönünde fazla bir potansiyeli olmadığını düşünüyorum. İyi çimentolar 8-9 F/K civarında. Diyelim ki zamanla F/K'ları 15'lere kadar çıkabilir borsa iyi giderse. Ancak öte yandan Türkiye'nin önemli miktarda betonlaştığını ve yeterli arz yapıldığını düşünüyorum. Bunu ABD'deki altına hücuma benzetebiliriz. Herkes inşaatçı, herkes çimentocu, herkes betoncu oldu.

Çimento yerinde ağır bir ürün olduğundan çok kaliteli beyaz çimento olmadığı müddetçe ihracata da pek gelmeyen bir ürün. Türkiye'nin de kapasitesi sektöre yeni girenlerle beraber çok arttı bence.

Şöyle iddialı bir laf edeyim. Gelecek 10 yılda -yeni yatırım yapılmayacağını düşünüyorum- Oyak Çimentolarından hiçbirinin getirisi dolar bazında %300'ü bulmayacaktır bence. Yani dolar olarak 4'e katlayacak bir şirket görmüyorum.

Azıcık aşım kaygısız başım kar etmeye devam ederler ancak, ola ki karlar düşerse piyasa da hisse fiyatlarını aşağı çekmekten imtina etmeyecektir. Bunun vaka halini Mrdin'den gayet iyi biliyoruz.

Hem arz hem de talep yönlü korkuttu beni açıkcası.

Syg.
    Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

3.  Alıntı Originally Posted by Börsianer Yazıyı Oku
    Erhan çimento sektörü konusunda da haklı çıktın. 1. Çeyrek sonuçları açıklanmadan bu konudaki düşünceni belirtmiştin, ben de bilançoyu görmeden inanmamıştım. Ancak açıklandığı gün direkt Adana'yı çıkarttım. Kaldı ki Adana yine kötünün en iyisi idi. Nasıl bir anda bütün sektör bu kadar darbe yedi halen çözebilmiş değilim. Belki sektöre yakın olan inşaat firmasında çalışanların bir fikri vardır.

Syg.
    Sen dogru olani yapmissin gormeden inanmamakla.

Valla cimento ve insaat isleriyle ugrasanlarada soyledim hicbiri inanmadi takir takir bina yapioz biz dedi bilmem ne projeleri var bir suru cimento gidecek oraya vesaire dediler.

İsin maloyet boyutunu takan yok herkes vahy efendim su yapilacak bu yapilacak nasil karlar dusecek diyor.

İste mesele zaten proje yakalamakta degil butun sirketlerin bir projesi var gelecekle ilgili isin maliyeti yapilabilirligi karliligi kimse goz onune almiyor.

Ee o ihaleyi almis atla al olmazzz.

Tavsiyem herzaman oldugu gibi bilancolari takip edecen karli bilancolari bulacan yatacan

Simdi sira cam sektorunde gerci coktan basladida

Cimento out cam in dedigimi hatirliyorsundur taa ozmanlar.

Ben tiyo miyo ile is yapmiyorum duyummus filanmis bunlar hep hikaye rakamlara gerceklere yani bilancoya yatirim yapiyorum
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Başlığı kim açmışsa tebrik ederim. Yıllardır benim savunduğum bir konu.
    Az buçuk yazılanları okudum. Dilim döndüğünce örnekler ile anlatayım. 2 farklı yönü var bu temettü işinin.
    Temettü reel olarak şirketin özsermayesini azaltır, özsermaye azalır ise defter değeri düşer. Bu da hisse değeri / defter değeri oranını arttırır. Bu oran artar ise hissenin yükselme marjı azalır. Özetle; temettü veren hissenin borsada yükselme marjı takozlanır. Basitçe örnek vereyim. Otokar her sene düzenli temettü verir. Özsermayesi 210 milyon, sermayesi 24 milyon, bölümünden defter değeri çıkar o da yaklaşık 9 TL. Hisse değeri kaç Tl 108. Hisse değeri/ defter değeri yaklaşık 12 çarpan. Yani defter değeri 9 tl olan bir hissenin 108 tl hisse değeri olması aslında borsa için göreceli kabul edilemez bir durum. Özel nedeni ile çıkan bir hisse lakin anlaşılır olması için bu örneği verdim, 12 çarpan çok aşırı yüksek ,
    Logo da bu çarpan 9,
    normalde bu çarpanın 1.2 ile maksimum 2.5 olması kabul edilebilir değer sayılır.
    Bu hisse fiyatlarında şirketin temettü yerine özsermaye artışı yapıp, defter değerini hisse değerine yaklaştırması beklenmelidir. Peki buna rağmen şirket niye temettü veriyor?
    Bu da temettünün diğer yönü:
    Uluslararası büyük fonlar ile benim gibi yerli borsacı mantık ve algısı çok farklı. Yabancı büyük fonlar hisse değeri artsın parayı voleyi vurayım diye hisse almıyor. Milyon milyon ya da yüzbin yüzbin hisse alıp az artan hisse değerine tekabül çok lota tekabül eden büyük nakit temettü alırlar. Nüans burda. Onlar sermayeye ortak olup hisseyi yıllarca taşırlar, hissenin artmasından çok , yıllara sari alacakları temettüye bakarlar. Hisseleri o kalın lotları alırken de gizli ya da açık şirketlerden bunun garantisini alır, hisseleri toplamaya başlarlar.
    Yıllık misal hissenin yüzde 15 artması onlar için normal durum bir de üstüne temettü onlar için ballı kaymak.
    Benim mantığım nedir ? Misal ben büyük fonlar gibi milyon ya da yüzbinlik kalın lot alamıyorum. Yıllık hisse değeri yüzde 50 100 200 artsında yemişim temettüsünü, aldığım lota gelen temettü çorba bile içirtmez.
    Burada ne yapmak lazım: Froto sabancı soda ttrak gibi vs... lotun çoğu yabancıda olan büyük kalın hisselerde ekstrem haber vs yoksa , bu hisseleri alırsanız, sadece temettü için almış olursunuz, yani kabullenilmiş çaresizlik yaşarsınız, bu hisseleri alıp, kront logo vs gibi 10 kat 20 kat niye çıkmadı, niye voleyi çakamadım demek, uydu kanallarından 5 kg balı artı 2 botu 100 tl ye almaktan farksızdır. Yani zaten yabancının düşükten toplayıp fiyatının zirveye ulaştığı yerlerden bu tip hisseler alırsanız, artan borsa hisse değeri makul, temettü normaldir, borsacı volesi için aldıysanız, otobüs durapına uğramayan hattın otobüsünü bekliyorsunuz demektir.
    Benim Borsacı mantığımda temettü : civciv yumurta üzüm vs gereksiz, şirketi yavaşlatan bir argüman. Temettü yerine yatırım , özsermaye artışı hissenin değerlenmesi daha verimlidir. Kuruş tl temettü alacağıma hissenin değerinin 2-3 kat artması daha borsacı yaklaşımıdır.
    Hisseye ortak olucam, hisse değeri artmış çokta tın, gelen temettü ile tekrar hisse alırım, ben de şirketin ortağıyıyım, düzenli temettü alayım, düzenli temettü veren şirket iyidir, aidiyet duygum ile on yıllarca hisseyi taşırım, defter değeri düşmüş bana ne diyenler için de benim mantığım, boş beleş deli saçmasıdır.
    Kısaca olay mevzuya nereden baktığınıza bağlı)))
    Yatırım tavsiyesi değildir.

SM-G532F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5. temelreisim konuya ne kadar vakıfsınız tam anlayamadım.

"temettüden gelen parayla corba bile içilmez"
    "hissenin artmasından çok , yıllara sari alacakları temettüye bakarlar."
    "hissenin yüzde 15 artması onlar için normal durum bir de üstüne temettü onlar için ballı kaymak. "

gibi cümleler kurmuşsunuz. Ben bu cümlelerden şunu anlıyorum.

Temettü extra kazançtır birde hisse yükselişi parası var hani hiç hisse yükselmese bile temttü parası alsan da çorba parası cıkar anca mansına geliyorsa söyledikleriniz.

Bir hata var. Hisse senedi ne kadar yükselirse tüm ortaklar fonlar dahil %99 verimlilikle temettü dağıtsada hisse senedi aldıkları yerden % kaç yukarı gidebilmişse onu kazanırlar fazlasını kazanamazlar.

Örnegın fonlar 10 lıradan bir hisse aldıysa ve bu hisse 1 sene sonunda temettü dağıtacağı gun hala 10 lıraysa temettü aldıklarında kazanç 0 TL dir. Konuya vakıfsanız bunu böyle biliyor olmalısınız.

Fakat kurdugunuz cumlelerle sanki temettüden extra hisse senedi yükselişi haricinde de para kazanılırmış gibi yansıtmışsınız yada ben öyle anlamışım.

Diğer söylediklerinize bende katılabilirim temettü yerine yatırım yapılması konusuna katılıyorum bu daha değerli yapacaktır şirketi.

Fonların temettü veren hisse seçmesi yaklaşımının oldugunu sanmıyorum. Ancak miktarları büyük oldugu için bır kısım hisse satışı yapmak yerine otomatık olarak temettü ile hisse satışının muadilinin yapılmış olması fonlar için daha cazip görünebilir.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

6. Sevgili arkadaşlar, 12/7 itibarı ile stopaj iademi aldım.

Sn aunsalg82 ye verdiği bilgiler için teşekkürler.

Yardım talebi olan var ise sorulara açığım.

Syg
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

7. Sayın British,
    Bilgi için çok teşekkürler. Nihayet bu konunun söylediğimiz gibi olduğunu gösterir bir örnek.

Böylece, sürekli hesaplamalarda kesiken stopajın geri gelmeyeceği üzerine yapılan sayfalarca hesaplamalarda boşa düşmüş oluyor.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

8. Stopaj iadesini hangi hisseler için almıştınız Sayın British?

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 68/106 İlkİlk ... 1858666768697078 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •