Artan

12,76 10 18:10
33,02 9.99 18:10
23,12 9.99 18:10
141,00 9.98 18:10
46,08 9.98 18:10
Artan Hisseler

Azalan

17,19 -10 18:10
36,18 -10 18:10
272,25 -10 18:10
12,16 -9.99 18:10
74,00 -9.98 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

14.805.446.028,00 18:10
14.223.544.334,65 18:10
14.085.110.567,02 18:10
9.446.543.575,46 18:10
9.349.972.073,95 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 19/28 İlkİlk ... 91718192021 ... SonSon
Arama sonucu : 222 madde; 145 - 152 arası.

Konu: Borsa Felsefesi, Borsacı Kafası.

1.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    .. Şu tek kağıt stratejisini de tekrar gözden geçir hocam, ülkenin durumuna uygun değil gibi
    Prensip olarak böyle yapıyorum hocam. Tüm yumurtaları ayni sepete koyup sepete göz kulak olmak bana daha cazip geliyor. Tabii sepete koyduğum o tek yumurtanın dandik bir yumurta olmaması ön şart.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

2. Bazı yazılara katılmıyorum. OTKAR da ADEL de Z.S nin tahtasıdır eskiden beri. Keza ADESE A.Ç içeriden çıkmasa bu hareketi yapmazdı.ADESE nin batmalık bir durumu yoktu cillop gibi şirketti ha ben o gurubun hissesine girmem ondan almadım. Zaten alsamda bırak burada topiğinde yazmayı çevreme bile demem zaten o tarz işlemlerimi.

Aynı Z.s nin elinde bir market var onu da yürüttü ama elinde 2 tane o sektörde hisse var yatırımcısı kan ağlıyor. Pisküvette o. Ben Z.s nin en iyi iki brokerını 2000 li yıllarda şahsen tanırdım.

Sonuçta analiz ederken bile saf bilgi her şeyden önemli bizim piyasada, bu her zaman böyleydi.
    "Hayalleriniz için sessiz bir şekilde savaşın. Çünkü onları gerçekleştirirken yaratmış olduğu etki insanların tahammül edemediği bir şeydir."

3. Aslında hisselerin çoğu öyle sığ ki; birkaç milyon $ yatıracam deseniz tahtanın sahibi olursunuz. Canlı örneğini bir bist şirketinde gördüm, halka açıklık oranı %85 lerde olan tahtanın %13 ünü toplayan şimdi şirketi yönetiyor. Trilyon dolarların normal karşılandığı şu günlerde herhangi bir güçlü yabancı kurum kasasındaki birkaç milyar$ ile piyasayı yönlendirir. Bu zayıflık nedeniyle bizim gibi ülkeler tüm varlık piyasalarına yabancı girişlerini sınırlar ama biz tersini yapanlardanız. Bilgi gerçekten çok önemli, katılıyorum, öte yandan sabırla birleşmediğinde pek işe yaramıyor.

4. Çok önemli bir konuyu tartışmak istiyorum.
    Trendhound ve çoğumuz piyasanın rasyonel olmadığı, EMH nin geçersiz olduğu, katılımcıların duygularıyla hareket ettiği kanaatine sahibiz. Manik depresiflik burada sürücü koltuğunda, mantık ise devre dışı diyor TH hocam. Finansallaşmanın reel ekonomiyle yarıştığı, çok fazla kağıt paranın arz edildiği bir dünyada olduğumuzu da biliyoruz. Öte yandan bu çılgın kağıttan veya dijital piyasaların aşırılığını tehdit eden yeni jeopolitik ve politik gerçekler de denklemin içine dahil oldu...

Burada hatırlatma ihtiyacı duyduğum noktalar var. Duygusallık, coşku, açgözlülük, manik-depresiflik hali, gereksiz korku gibi insani zayıflıklara bağlı kavramların hepsi çok kısa süreli, kolayca değişebilen ve çabuk unutulan, gene insani özelliklere sahipler. Üstelik artık kamuoyunun tek bir cihazla, birkaç noktadan yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla bay piyasanın ruh hali konusuna gereğinden fazla anlam yüklememek gerekiyor. Piyasayı yönlendiren ana güçlerden olmamakla birlikte, psikolojik tepkilerle alınan kısa vadeli kararların toplam kümülatif sonucu ekranda gerçekten çılgınca gözükebilir.

Dünyanın en yüksek noktası yaklaşık 9 kilometreyle Everest ve en derin yer yaklaşık 11 kilometreyle Mariana çukuru. Mariana çukuru karasal kabuğa göre daha ince olan okyanus tabanında oluştuğundan Everest ile eşit kabul edilebilir. Bu iki noktayı oluşturan temel güçler tektonik hareketler, manyetizma, yerçekimi vs. Zaman ise az önce saydıklarımdan çok daha zayıf, rüzgar, su gibi aşındırıcı güçlerin son rötuşları yapmasına süre tanıyor.

Borsada veya genel anlamda ekonomide, ana güçlerin ayrımını iyi yapmak lazım. Bizler bazı şeyleri sonuçlarıyla değerlendirme eğilimindeyiz zira medya da böyle çalışıyor ama derinde yatan sebepler önemli çünkü ana trendleri bunlar belirliyor. Biz günlük takiplerimizle piyasanın zikzakları arasında boğuşurken 5 yılın sonunda, geriye baktığımızda aslında belli bir süreç olduğunu idrak edebiliyoruz ve ilginçtir ki; kulak kabarttığımız söylemler-yorumlar genelde bu trendlerin ters yönüne işaret ederler.

5. Hocam EMH MPT RBT out, George Soros'un Refleksivite teorisi in. Temel ve doğru varsayım ise menkul kıymet piyasalarının bilim değil, birer sanat alanı olduğu varsayımıdır.

6. Soros refleksivite teorisini boom-bost sequence ler ile sonuca bağlar değerli hocam.
    Yıllardır sadece boom lamalar görüyoruz; altın- bitcoin, nikkei endeksi, ABD borsaları, muhteşem 7 li, şirketlerin mergering süreci...
    Belki GS'nin teorisi de out olmuştur?
    Ayrıca Soros'un bu felsefesini açıkladığı kitap türkçeye çevrilmedi, sen nereden bilecen ki?

7. S&P500 de sert bir düzeltme senaryosu halinde (olur demiyorum), 5400 civarını gözlemlerim.
    Teknoloji sektöründe Roket Lab ara ara gözüme takılıp duruyor. Hiç bir tavsiye verecek seviyede değilim bu arada.

8. Hocam Soros'un yatırım felsefesine ve bugüne kadarki icraatlarına çok aşina biriyim. Kendisiyle 2 ayrı ortamda bir araya gelmişliğim ve sohbet etmişliğim bile var. Bana imzalayıp verdiği "TH ye sevgilerimle, başarılar diliyorum" plaketi ofisimde baş köşede duruyor. Undervalued / overvalued varlıklarla alakalı operasyonları çok meşhurdur. 1960 larda Almanya'daki finansal şirketlerin çok ucuz olduğunu hesaplayıp oradan ilk vurgununu vurdu. GBP nin aşırı değerli olduğunu ilk farkında olanlardandır, GBP yi şortlayıp oradan da milyar dolarlar kaldırdı. Olaya sadece boım/bust perspektifinden bakmak büyük hata olur.

Sayfa 19/28 İlkİlk ... 91718192021 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •