Sayfa 327/637 İlkİlk ... 227277317325326327328329337377427 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 2,609 - 2,616 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by berk06 Yazıyı Oku
    Hocam borsa 120 bin belki biraz daha yokuş çıkar .bu esnada 6,7 yıldır yatan ...kar getiren hisseler grubu gitmez mi....sizce

Cmbtn

Aslan

İzocam

Mrshll
    Merhaba hocam
    Daha önce bahsetmiştim ben katılım endeksi ve temettü endeksinin kesişimindeki hisselerle ilgileniyorum. Bu hisselerin temettü verimleri çok düşük olduğu için listeme almadım.

2.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Hocam çok masumane isteklerin var...yakanın beyazlığına veriyorum

Tüm dünyada sgk benzeri kamu yapılanmaları zarar eder. Ve hemen hepsinde aktif pasif uyumsuzluğu vardır..Bizdeki sgk da kısa vadede batık durumda, orta ve uzun vadede düzlüğe çıkabilir gibi..kar edecek demiyorum, zararı makul bir düzeye iner diyorum.

Senin bahsettiğin öneri, devlet ileri vadedeki borcunu, bugüne indirgeyip ödesin şeklinde...uzun vade borcu azalt, kısa vade ödemeyi arttır...yani içinde bulunduğu durumun tam tersi. Bu nedenle günü tamamlama ihtimalin kalmadığında, yani yaş sınırına geldiğinde ancak alabilirsin belli bir miktarı.

o da yukarıda yapıştırıldığı gibi, üçün biri ancak...devlet şu anda senden benden çakal, bir hak veriyorsa, kendisi için illa ki daha karlıdır...şu an insanlar nispeten dah aerken yaşlarda emekli olduğu ve gerekli gün sayısı daha az olduğu için bu hak pek bilinmiyor ve günü tamamlayamam durumu hemen hiç yok...3-4 bin günle emekli oluyor zaten eski doğumlular...yeni nesi, yeni yasalarla birlikte en az 6-7 bin gün ile emekli olacağı için...bu hak bile 5-10 sene sonra kalkabilir...çünkü 3-5 bin günü olup, yaş haddine ulaşan çok sigortalı olacak...devlet bunlara da para ödemek istemez.

zaten 5-10 sene içinde muhtemelen emeklilik yaşı yeni girişler için 70 yaşa çıkarılır...ömür uzadı ayağına...bizler de mesela 55 yaşında emekli olacakken, 57 de vs oluruz...nasılsa yargı kararı da var..."emeklilik hakkı vaadedilen haktır, hak edilmiş hak değildir"...bu kararı baz alıp, önceki emeklilik düzenlemelerinde davalardan yırtmıştı devlet.

konuyu başlığın çerçevesi içine taşırsak...sgk emekliliği 10-15 sene sonra hem ücret olarak, hem de şu an 65 olan emeklilik yaşı açısından daha kötüye gidecek...bu nedenle yaş 50 yi geçince sgk olmadan da ayakta kalabilmeyi hesap etmek gerekiyor.
    Hocam bizim gibi genç nüfusu yüksek ülkelerde sgk benzeri kurumlar kar eder. Nüfus yaşlanmaya başladığında zarar etmeye başlar ama bizimki gibi değil tabi. O zamanda devlet bütçesinden sübvanse eder. Mevcut sgk geçmiş hatalardan dolayı çok kötü durumda. Nüfus gittikçe yaşlandığı için daha iyiye gideceğini sanmıyorum. 2050 de 96 milyon görüp düşüşe geçeceğini okumuştum nüfusun.

3.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Geçmiş sayfalarda Sn Ctuğrul'un tepkisini okudum ve birşeyler yazmak istedim.

Kendisi teoride haklı olsa da Sn Cautionary'nin eleştirilerini pratikte daha haklı buluyorum.

Kendi yaşadığım olay, 50 yaşında inşaat mühendisinin şantiyede ilkokul mezunu müteahhit tarafından hakaretle kovulduğunu ve yürüye yürüye şehir merkezine gittiğini biliyorum. Yaşayan için hayatta ki varlığını sorgulatabilecek, ömür boyu travma yaşatabilecek bir durumdur.

Bende bizzat sözde meslektaşım olan kamu görevlisi ya da kendi şirketimde ki amirlerimin/patronlarımın baskısına, tacizine, küçük düşürme çabalarına maruz kaldım. Karşınızda ki kamu görevlisi olunca fazla yapabilecek birşeyiniz yok, dişinizi sıkmak zorundasınız ileriye götürürseniz sadece işinizi kaybetmekle kalmaz geleceğinizide kaybedebilirsiniz çünkü başka yerde çalışma şansıda bırakmazlar size ama kendi işyerimde ki amirime yada bizzat patronuma sınırı aştığını farkettiğim an yumruğumu göstermekten çekinmedim. (fiziksel kavgaya girmedim ama girmekten çekinmeyeceğimi gösterdiğim için karşı tarafa geri adım attırdığım sayamayacağım kadar çok oldu, olmaya da devam ediyor)

Kısacası Türkiye'de özel sektör şartları rezildir, sadece özel sektör de değil aslında kamu her ne kadar yatış yeri gibi gözükse de kritik alanlarda (yargı, emniyet, ordu, her türlü rantın döndüğü inşaat işleri ile ile ilgili daireler) çok aşırı psikolojik baskı vardır ve küçük düşürülme/pasifize edilme/dışlanma gibi psikolojik travma yaşatabilecek hadiselerle karşılaşma olasılığı özel sektöre göre daha yüksektir.

Yine kendi sektörüm için söyleyeyim, sigortam 12.5 yıllık iş hayatımda ki 3 ay hariç hep düşükten hatta bazen asgari ücretten yattı. Pazar tatili diye birşey son 2 yıl hariç hiç bilmedim. Haftanın 7 günü çalıştık, sadece dini bayramlar tatildi ve kışın yağışlı günlerde olanaksız olduğu için çalışmadığımız zamanlar oluyordu. Yıllık izin diye birşey de son 2 yılım hariç bilmedim.

Ve ben inanın tüm bu olanlara rağmen Türkiye standartlarında şanslı küçük bir kısmın içindeyim. 40 yaşından sonra da iş anlamında en verimli çağımda topluma faydam olmuş olmamış zerre umurumda değil artık kendi özgürlüğümü düşünmek istiyorum.

Bu yüzden finansal özgürlüğünüzü sağlamak, ailenizin mutluluğu sonrasında hayatta ki ikinci amacınız olsun. Ve şu an henüz 2 yaşında ki oğlumun gelecekte bu kısır döngüye girmesini nasıl engellerim diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum.
    inan yazıyı okurken içim sızladı...bu başlığı açmamdaki en büyük etken, genç beyaz yaka arkadaşlar ileride işten kovulan mühendis abimizin durumuna düşmesin diye.

Belki farkındalığı yüksek, tasarruf ve yatırım bilinci üst düzeyde %20-30 luk bir kitle var...Bunlar için yazdıklarım çok kritik gözükmeyebilir. Ama neyazık ki, etrafımda gördüğüm örnekler genelde gelir-gider dengesini tututramamış, yaşaması gerektiğinden daha iyi yaşamaya çalışan, bu nedenle harcaması gerektiğinden çok daha fazla harcayan...tasarruf yapmayan, dolayısıyla da zamanında yatırım yapamayan örneklerle dolu.

Benim hedef kitlem, %60-70 i bulan bu kesim. Siz bir beyaz yaka olarak yukarıda anlattığım gruba girmiyorsanız, sadece tebriği hak ediyorsunuz demektir. Bu nedenle yazdıklarım, önerilerim vs size anlamsız gelebilir.

4. Estağfurullah, hangi gruba girersek girelim burada yazılanları okumak, üzerine düşünmek, kendi stratejilerimizi gözden geçirmek gayet faydalı.

5. Konuyu ilgiyle takip ediyordum. Ama konu dağılmaya başladı. 36 yaşındayım. 13 yıldır beyaz yakalıyım. 7 senedir üst düzey yöneticiyim. TR ortalamasının üstünde gelire ve kariyere sahibim. Ama bunun karşılığını da fazlası ile verdim. 13 yıldır balayı dışında tatilim yok. Tabiri caizse eşek gibi çalışıyoruz. Konumuza gelirsek, burada 40+'da finansal özgürlüğe kavuşmanın hayalini kuruyorsak, ona göre yazışmalar ve tartışmalar olmalı diye düşünüyorum. İş dünyasının rezilliğ, zorluğu , mobbing v.s. konuşmaya gerek yok herhalde. O başka bir tartışmanını konusu.

Benim amacım elimdeki nakti bu sene min %30 arttırmak. Nasıl yapmalıyım? Bunu düşünüyorum.

2018 fırsatlar yılı olacak gibi geliyor bana.

*izmir'de yaşıyorum.

6.  Alıntı Originally Posted by varsayım Yazıyı Oku
    Konuyu ilgiyle takip ediyordum. Ama konu dağılmaya başladı. 36 yaşındayım. 13 yıldır beyaz yakalıyım. 7 senedir üst düzey yöneticiyim. TR ortalamasının üstünde gelire ve kariyere sahibim. Ama bunun karşılığını da fazlası ile verdim. 13 yıldır balayı dışında tatilim yok. Tabiri caizse eşek gibi çalışıyoruz. Konumuza gelirsek, burada 40+'da finansal özgürlüğe kavuşmanın hayalini kuruyorsak, ona göre yazışmalar ve tartışmalar olmalı diye düşünüyorum. İş dünyasının rezilliğ, zorluğu , mobbing v.s. konuşmaya gerek yok herhalde. O başka bir tartışmanını konusu.

Benim amacım elimdeki nakti bu sene min %30 arttırmak. Nasıl yapmalıyım? Bunu düşünüyorum.

2018 fırsatlar yılı olacak gibi geliyor bana.

*izmir'de yaşıyorum.
    13 yıldır balayı dışında tatiliniz yok mu ? Kusura bakmayın ama böyle gelir de böyle kariyer de bana çok sağlıklı gelmiyor.

7.  Alıntı Originally Posted by taysan Yazıyı Oku
    13 yıldır balayı dışında tatiliniz yok mu ? Kusura bakmayın ama böyle gelir de böyle kariyer de bana çok sağlıklı gelmiyor.
    Aynı fikirdeyim. Zaten bu yüzden buraya geldim

İzmir'de olduğum için deniz kum güneş özlemimiz zaten yok. Hafta içi , gün içinde bile denize girebiliyordum zamanında. Fakat, malesef calıştıgım yerlerde, izin sıkıntılarım oldu. Son 1-2 senedir izin durumum rahat. Ona da ben alışamadım. 1-2 defa 2'şer gün izin yaptım v.s. Ama bu yıldan itibaren rahatım. Kendimi de alıştırdım.

Neyse, konuyu yine dağıtmış oluyoruz.

Şimdi napıyoruz

8. Finansal özgürlük sürecinde en sık yapılan hatalardan biri ilk yıllardaki düşük rakamlardan morali bozup parayı araba tatil gibi saçma kalemlere harcamak oluyor
    İlk 5 yıl tohum atma yolu meyveler biraz geç gelecek maalesef

Maalesef yakın zamanda ben bu hatayı yaptım ikinci el diye çıktım sıfır araba aldım

Sayfa 327/637 İlkİlk ... 227277317325326327328329337377427 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •