Hocam çok masumane isteklerin var...yakanın beyazlığına veriyorum
Tüm dünyada sgk benzeri kamu yapılanmaları zarar eder. Ve hemen hepsinde aktif pasif uyumsuzluğu vardır..Bizdeki sgk da kısa vadede batık durumda, orta ve uzun vadede düzlüğe çıkabilir gibi..kar edecek demiyorum, zararı makul bir düzeye iner diyorum.
Senin bahsettiğin öneri, devlet ileri vadedeki borcunu, bugüne indirgeyip ödesin şeklinde...uzun vade borcu azalt, kısa vade ödemeyi arttır...yani içinde bulunduğu durumun tam tersi. Bu nedenle günü tamamlama ihtimalin kalmadığında, yani yaş sınırına geldiğinde ancak alabilirsin belli bir miktarı.
o da yukarıda yapıştırıldığı gibi, üçün biri ancak...devlet şu anda senden benden çakal, bir hak veriyorsa, kendisi için illa ki daha karlıdır...şu an insanlar nispeten dah aerken yaşlarda emekli olduğu ve gerekli gün sayısı daha az olduğu için bu hak pek bilinmiyor ve günü tamamlayamam durumu hemen hiç yok...3-4 bin günle emekli oluyor zaten eski doğumlular...yeni nesi, yeni yasalarla birlikte en az 6-7 bin gün ile emekli olacağı için...bu hak bile 5-10 sene sonra kalkabilir...çünkü 3-5 bin günü olup, yaş haddine ulaşan çok sigortalı olacak...devlet bunlara da para ödemek istemez.
zaten 5-10 sene içinde muhtemelen emeklilik yaşı yeni girişler için 70 yaşa çıkarılır...ömür uzadı ayağına...bizler de mesela 55 yaşında emekli olacakken, 57 de vs oluruz...nasılsa yargı kararı da var..."emeklilik hakkı vaadedilen haktır, hak edilmiş hak değildir"...bu kararı baz alıp, önceki emeklilik düzenlemelerinde davalardan yırtmıştı devlet.
konuyu başlığın çerçevesi içine taşırsak...sgk emekliliği 10-15 sene sonra hem ücret olarak, hem de şu an 65 olan emeklilik yaşı açısından daha kötüye gidecek...bu nedenle yaş 50 yi geçince sgk olmadan da ayakta kalabilmeyi hesap etmek gerekiyor.
Yer İmleri