Açıklamada, dış ticarette ürün güvenliği denetimlerinde etkinliği artıran TAREKS (Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi) sistemine dikkat çekildi.
TAREKS'in devreye girdiği 2011 yılından bu yana, ithalatta denetlenen 49 milyar adet sanayi ürünü arasından 424 milyon adedi güvensiz bulunarak ülkeye girişleri engellendi.
Bu durum, haksız rekabetin ve insan sağlığına yönelik risklerin önüne geçilmesinde önemli bir rol oynadı.
İç piyasada da denetimler aralıksız devam ediyor. 2009 yılından bu yana yapılan denetimlerde, piyasaya arz edilen 708 milyon ürün uygun hale getirildi, piyasadan toplatıldı veya satışı yasaklandı.
E-TİCARET PLATFORMLARINDA DA DENETİMLER BAŞLADI
Bakanlık, ürün güvenliği denetimlerini e-ticaret alanına da taşıdı. Nisan ayından itibaren yürürlüğe giren yönetmelikle, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm e-ticaret platformlarına, ürün listelemelerinde güvenlik ve uyarı işaretlerine, üretici bilgilerine yer verme zorunluluğu getirildi.
Bu sayede, sahte ve güvensiz ürünlerin e-ticaret üzerinden satışının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Bakanlık, bundan sonraki süreçte yapay zeka destekli yeni denetim altyapısıyla denetim kapasitesini artıracağını ve daha hızlı, hedefe odaklı denetimler gerçekleştireceğini duyurdu.
Bu adımlar, Türkiye'deki ürün güvenliği sisteminin Avrupa Birliği standartlarına uyumunu sağlamayı ve haksız rekabeti engellemeyi amaçlıyor.