PBOC'nin Salı günü açıkladığı verilere göre, Çin'in altın rezervi artışı resmileşti:

Ağustos sonunda 74.02 milyon ons olan ülkenin altın rezervi, Eylül sonunda 74.06 milyon onsa yükseldi.

Bu alımlar, sadece ons miktarını değil, rezervlerin dolar değerini de önemli ölçüde artırdı. Ağustos sonunda 253.84 milyar dolar olan altın rezervlerinin değeri, Eylül sonunda 283.29 milyar dolara ulaştı.

Reklam
Reklam

"DE-DOLARİZASYON" ÇABALARI HIZLANIYOR

Merkez bankalarının rekor düzeyde altın alımları, enflasyon ve jeopolitik risklere karşı bir güvence arayışını yansıtıyor.

Bağımsız piyasa analisti Ross Norman, Çin'in art arda yaptığı bu güçlü alımları "dikkat çekici" olarak nitelendirdi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu güçlü veriler, Çin'in dolar bağımlılığını azaltma (de-dolarizasyon) çabalarını hızlandırmak istediği fikrini güçlendiriyor."

Çin'in bu istikrarlı alım politikası, küresel merkez bankacılığı trendlerinin en belirgin örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Sözcü