Konsey tarafından yapılan açıklamada, İran Dışişleri Bakanlığı'nın UAEA ile yürüttüğü temaslara ve sunduğu çözüm önerilerine rağmen E3 ülkelerinin olumsuz tavrının bu karara yol açtığı belirtildi. İran'ın barış ve istikrar için işbirliği politikasını sürdüreceği vurgulanırken, Dışişleri Bakanlığı'na diplomatik temasları sürdürme talimatı verildi.

Reklam
Reklam

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI TEKLİFİ REDDEDİLMİŞTİ

Bu gelişme, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) İran'a yönelik yaptırımların kalıcı olarak kaldırılmasını öngören karar tasarısının reddedilmesinin hemen ardından geldi. BMGK'daki oylamada, Çin, Rusya, Pakistan ve Cezayir tasarıya destek verirken, İngiltere, Fransa ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 9 ülke karşı oy kullanmıştı.

Daha önce, İran İslami Şura Meclisi 25 Haziran'da, nükleer ve bilim insanlarının güvenliği sağlanana kadar UAEA ile işbirliğinin askıya alınmasını onaylamıştı. Ancak İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve UAEA Başkanı Rafael Grossi, 9 Eylül'de yaptıkları görüşmede denetimlerin yeniden başlaması konusunda bir anlaşmaya varmıştı.

İran'ın son kararı, nükleer programı etrafındaki gerilimi yeniden tırmandırırken, diplomatik çözüm arayışlarının önündeki engelleri bir kez daha gözler önüne seriyor.

Reklam
Reklam