Rossiya-1 televizyon kanalına konuşan Uşakov, ABD’nin Ukrayna krizinin çözümü için hazırladığı iddia edilen planla ilgili görüşmelerin Abu Dabi’de gerçekleşip gerçekleşmediği yönündeki soruları yanıtladı.
ÖZEL SERVİSLER ARASINDA HASSAS KONULAR ELE ALINDI
Uşakov, Abu Dabi'deki buluşmaların, ağırlıklı olarak esir asker takası gibi hassas konuları ele alan Ukrayna ve Rusya özel servis temsilcileri arasında gerçekleştiğini doğruladı.
Bu görüşmeler sırasında, Ukrayna ile ilgilenen ABD'nin yeni temsilcisinin de "beklenmedik şekilde" Rus temsilcilerle bir araya geldiğini, ancak asıl görüşmenin Ukrayna temsilcileriyle olduğunu bildirdi.
Kremlin Danışmanı, "Abu Dabi'de barış planı istişare edilmedi. Bu plan, kimseyle detaylı şekilde ele alınmadı" diyerek resmi müzakere iddialarını kesin bir dille yalanladı.
PLAN RESMİ OLMAYAN KANALLARDAN İLETİLDİ
ABD'nin söz konusu planı Rusya'ya resmi olmayan kanallar üzerinden ilettiğini aktaran Uşakov, Rus tarafının planın bazı maddelerini "olumlu karşılayabileceğini" ancak detaylı bir analiz ve uzmanlar arasında özel istişareler gerektiren çok sayıda nokta bulunduğunu belirtti.
Uşakov, ellerinde planın birkaç versiyonu olmasına rağmen, iki ülkenin temsilcileri arasında henüz "ciddi bir istişare yapılmadığını" vurgulayarak durumu "Temaslar sürüyor ancak masaya oturulmadı" sözleriyle özetledi.
Son olarak Uşakov, ABD'nin bu barış planı ile ilgili hem Ukrayna hem de Avrupa ülkeleri ile müzakereler yaptığını ancak kendilerine göre "Avrupalılara Ukrayna’daki barış sürecinde ihtiyaç olmadığını" ifade etti.
(AA)
