Bakan Bolat, yaptığı açıklamada, "Eylül ayı mal ihracatı rekoru kırdık. 2025 yılının 9 ayının 7'sinde mal ihracatında aylık başarı elde edildi. İhracatımız, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artarak 22,6 milyar dolarla en yüksek eylül ayı rakamına ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

MAL VE HİZMET İHRACATI HEDEFİNE ULAŞILDI

Yıllıklandırılmış ihracatın yüzde 3,2 artışla 269 milyar 750 milyon dolarla rekor rakama ulaştığını kaydeden Bakan Bolat, eylül ayında yıllıklandırılmış olarak hizmetler ihracatının yüzde 6,1 artışla 120,4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Ticaret Bakanı, “390 milyar dolarlık 2025 yılı sonu mal ve hizmet ihracatı hedefimize eylül ayı itibariyle ulaşmış olduk” dedi.

İHRACAT 200 MİLYAR DOLARI AŞTI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin ihracat performansında önemli bir eşiğin aşıldığını, yılın ilk dokuz ayında ihracatın yüzde 4,1 artışla 200,6 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bolat, bu temponun sürdürülmesiyle yıl sonu ihracat hedefinin yakalanacağını belirtirken, ithalat ve dış ticaret açığı rakamlarındaki artışa da dikkat çekti.

İTHALAT VE DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜKSELDİ

Eylül ayı verileri, ithalat ve dış ticaret açığı tarafında artış sinyalleri verdi.

Reklam
Reklam

Eylül ayı ithalatı yüzde 8,8 artışla 29,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bakan Bolat, ithalat rakamlarının 30 milyar doların altında kalmasını olumlu bir gelişme olarak kabul ettiklerini ifade etti.

Dış ticaret açığı eylül ayında dış ticaret açığı, yüzde 33,4 artışla 6,9 milyar dolara çıktı. Ocak-Eylül 2025 dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 11,8 artarak 67 milyar dolar seviyesine ulaştı.