Bu uzlaşma, 30 Ekim’de yapılacak ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki kritik görüşme öncesinde bir zemin oluşturuyor.

MÜZAKERELER BAŞARIYLA SONUÇLANDI: LİDERLERE SUNULACAK

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'da 25–26 Ekim tarihlerinde gerçekleşen yoğun görüşmelerin ardından iki tarafın temsilcileri anlaşmayı doğruladı.

Reklam
Reklam

Çin Uluslararası Ticaret Temsilcisi Li Çınggang, tarafların tarifeler konusunda "ön mutabakata" vardıklarını ve çerçeve anlaşmanın her iki ülkenin iç onay süreçlerine sunulacağını belirtti.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ise yürütülen yapıcı müzakere süreci sonucunda, liderlerin verimli bir görüşme gerçekleştirebileceği aşamaya geldiklerini ifade etti.

Görüşmelerde, 10 Kasım'da süresi dolacak olan geçici tarife uzlaşmasının yenilenmesi ve Çin’in küresel tedarik zincirinde kritik rol oynayan nadir toprak elementleri ticareti konuları da ele alındı.

PİYASALAR NE TEPKİ VERECEK?

Kuala Lumpur’daki bu toplantı, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 30 Ekim'de Güney Kore'de düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi öncesinde yapacakları görüşmeye hazırlık niteliği taşıyor.

Reklam
Reklam

İki ülke arasındaki ilişkiler, ABD'nin gümrük tarifelerini artırması ve teknoloji kısıtlamaları nedeniyle son aylarda giderek gerilmişti.

Bu "ön çerçeve anlaşması", tarafların ticaret gerilimini kalıcı olarak çözme yolunda atılmış en büyük diplomatik adım olarak değerlendiriliyor ve küresel piyasalarda da olumlu karşılanması bekleniyor.