Vay canına. Kafamın karışık olduğu bir durum.
Milyonlarca üyesi yada satışı olan büyük kurumların yaptığı bir uygulama var.
Alamadığı alacakları satıyorlar. Bunu çoğunuz duymuşsunuzdur.
Bankalar, telefon ve internet hizmeti veren şirketler, otomobil üretip satan fabrikalar.
Örnek verince kolay anlatırım.
Banka 100 milyar kredi vermiş, 10 milyarı alamamış. Vadesi geçtiği halde borç ödenmemiş. Faiz işleyip duruyor.
banka bunları alamayacağına kanaat getirmiş. O zaman bu 10 milyarlık alacağını satıyor.
Kim alıyor.
Hukuk büroları.(sanırım)
Hukuk bürosu neden alıyor.
10 milyar borcu satın alıyor, avukatları aracılığı ile borçlu olan onbinlerce kişiyi bulup baskı oluşturuyor. Kafalarında boza pişiriyor. Alabildiği kadarını alıyor.
10 milyarı bankadan kaça aldı, kaç lirasını tahsil etti bilmiyordum.
Bugün kaça aldıklarını öğrendim. %5 e alıyorlarmış. İnanılmaz.
Bankanın 10 milyar alacağı var. 500 milyona hukuk bürosuna bu alacakları satıyor. Hukuk bürosu 500 milyondan fazla tahsilat yaparsa kazanç sağlıyor.
Kafam neden karışık.?
Bankanın alamadığı bu 10 milyar borçun çoğu faiz. Yıllarca ödenmemiş olan para, tam zaman aşımına uğrayacakken hukuk bürosuna satılıyor. Yıllarca faizi birikmiş oluyor.
Diyelim benim 100bin borcum var bankaya ödememişim, zamanaşımı olmak üzere. Bunun en az 60 bini faizdir.
Banka bana gelse, öde ana parayı borcu sileyim dese. Çoğu kişi öder.
Ama banka bunu yapmıyor, 100 bin TL de 40 bin benden alacağına, 5 bin TL alıp hukuk firmasına satıyor. Firma benden 100 bini almak için kanuni yollar başlatıyor. tehdit, haciz, ipotek. Tabi bulabildiklerine.
Banka neden 40 bin almıyorda 5 bine satıyor.
YOL OLMASIN DİYE olsa gerek. Duyulursa, çoğu kişi borcunu ödemez, bankanın gelip ana parayı öde demesini bekler.
Kafam bu yüzden karışık. Anormal faizlerle ödenemeyecek hale getirilen borç var. Ödenmediği halde haciz çıkarılmayıp, yıllarca yüksek faizle şişmesi bekleniyor. İyice şiştikten sonra hukuk bürosuna bedavaya satılıyor.
Adamın 40binlik borcu olmuş 100bin. banka ödenmediği ilk yıl gelip istese 40-50 bin arası olacak borç Hacizle ipotekle alır. Ama bekleniyorki borç şişsin.
Bana olmuştu. Kapattığımı sandığım bir hattan Haberim olmayan üç beş liralık telefon borcum. Zamanaşımı yılına gelince 384 TL olmuş. Geldiler ödedim. İlk yıl gelse 10 TL ye iş bitecek. zamanaşımı sonunda geliyorlar.
otomobil firmaları ne alaka.?
2017 model yılı üretilen otomobillerden yüzbinlercesi satılamadı. fiat(tofaş) ve hyundaiyi biliyorum satamadılar.
Bu satılamayanları 2018 yılı içinde eski yıl diye 2018 liste fiyatından %10 daha ucuza satışa çıkarıyorlar. Yinede 2017 fiyatından pahalı oluyor, 2018 liste fiyatından ucuz oluyor.
Bu sene 2017 yılı otomobillerden satılamayan yüzbinlercesi vardır. Çoğu gümrüklerde. özellikle FIAT firmasının egeaları duruyordur.
2018 in ilk üç yada altı ayında satışa sundular 2017 diye. Sonra ilanlar yok oldu.
Satamadıklarından eminim çünki 2017 eylül ayından başlayarak, yüzde yüz zam yaptılar.
Peki ne oldu o otomobiller.
Tahminim toptan maliyetine galericilere yada büyük şirketlere yada araba kiralama firmalarına sattılar. 100 binlik liste fiyatı olan arabayı 40 bine sattılar.
Peki o kadar zam yapmasalardı satamazmıydı. Saten USD 7 den 5 e düştü.
Satardı. Ama yapmıyorlar.
YAHUDİ SİSTEMİ BÖYLE. Sömürdükleri ülkelerdeki sömürdükleri vatandaşa acımıyorlar... Öyle alışmışlarki kolay sömürmeye, her türlü mantığa uymayan uygulama var.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri