Geçen hafta son günlere doğru BIST de düşüş, USD de yükselişin silkelemeye benzediğini ancak BIST abd andeksine paralel hareket ettiği içinde silkeleme demiyeceğimi söylemiştim. TR için ciddi kötü bişey yokken BIST düştü USD yükseldi. Eğer önümüzdeki günlerde USD düşer BIST yükselirse silkelemişlerdir diyeceğim demiştim.
Ancak yinede şüphede kalmıştım çünki abd endeksleri ve abd haberleri ön plana çıkmıştı. Batıdaki hareketlere paralel gitmişti.
abd faiz sinyaline rağmen bugünde yükseliyoruz. Eğer hala silkelemeye devam etselerdi bugün BISTi kırmızı USD yide 9.0 üzerinde açmışlardı.
Geçen haftaki düşüşlerin silkeleme olduğu ihtimali çok arttı. Aşağıdan kapadığım kontratlarla kaldım. Genelde Temelle hareket eden ben kapadıysam, yüzbinlerce kişide az yada çok kapamıştır. Silkeleme amacına ulaştı demektir. Geçen haftaki olayada silkeleme kararı verdim. Pandemi başından bu yana YERLİ BÜYÜKLERİN silkeleme sayısı 7 oldu.
siyonist kanalda korku yüklemeye devam ediyor. "yellen faiz sinyali verdi, 2013 deki gibi yine çakılırmıyız ayvayı yermiyiz" diye ısrarla konuk diye çıkardıkları şebeleklere soruyorlar. siyonistlerin kadınlarısa sabahleyin ağıt yakıp "2013 de ayvayı yemiştik vah vah vah" diye ağlaşıyorlardı.
Hep ne derim. Olay aynı olsada zemin aynımı.? Şartlar aynımı.? Zemin aynı değilse, aynı olay aynı sonucu doğurmayabilir.
10 gün sürekli yağmur yağmış, toprak derinliğine yumuşamış, üzerine 150 km hızla rüzgar esince dev kavak devrildi.
Sonraki yıl hava kuru toprak kuru, 150 km hızla rüzgar esince dev kavağa hiç bir şey olmadı.
Kavak aynı, rüzgâr aynı ama zemin farklı. Sonuç aynı olmadı.
2013 le 2021 in şartları aynımıki FED faizi aynı etkiyi yaratsın.
İki dönemi karşılaştıralım.
O dönemki TR ve dünya siyasi şartları ile şimdiki aynımı.?
O dönem TR de bulunan sıcak para miktarı ile şimdiki aynımı.?
O dönemki para piyasaları seviyesi ile şimdiki aynımı.? F/K lar aynımıydı.?
O dönemki USD nin önündeki çıkacak yer miktarı ile şimdi ki aynımı.?
O dönemki BIST deki batılı parası ile şimdiki batılı parası aynı miktardamı.?
O dönemki BISTin gelişmekte olan piyasalara oranı ile şimdiki aynımı.?
Buna benzer bir sürü soruyu cevaplamak gerekiyor. Sonra açıklamanı yapmak gerekiyor. İşin yoksa bu soruları cevapla. Bir tek USD ye baktım, 2013 de USD/TL 1,75 civarındaymış. TL normalden çok daha değerliymiş. Üstelik 2013 tamda akp ile aynı yolda yürüdüğü CIA elemanı fetullahın ülkeyi paylaşma kavgasına girdiği dönem.
Karşılaştırma için bayağı vakit ayırmak gerekiyor, uğraşmayayım şimdi.
Son durum: Bir miktar long devam. Geçen hafta tırsıp kapadığım kontratların bir kısmını bugün epey yüksekten yerine koydum. siyonist kanalların korkutması bende biraz işe yaradı.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri