Gazeteci Alican Uludağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AVM’lerin pazar günü kapatılması yönündeki CİMER başvurusuna gelen yanıtı aktardı.
Bakanlık, yasal mevzuata göre bu tür bir düzenleme yetkisinin doğrudan valiliklerde olduğunu ifade etti. Ancak Bakanlık, Uludağ’ın bu talebini "mevzuat değişikliği çalışmalarında değerlendirmek üzere kayıt altına aldığını" da ekledi.
Uludağ, paylaşımında, yerel esnafın korunması gerektiğini vurgulayarak AVM’lere karşı sert tedbirler alınması çağrısında bulundu:
"Devlet görevini yapmalı; AVM'ler küçük esnafı korumak için pazar günleri mutlaka kapatılmalı. Kentleri kimliksizleştiren, tüketim kültürünü yaygınlaştıran, trafik ve güvenlik sorunlarına neden olan, yerli üretimi ve küçük esnafı olumsuz etkileyen, ithalatı artıran AVM'lere karşı bir an önce sert tedbirler alınmalı."
TALEBİN ARKASINDAKİ GEREKÇELER
Bu talep, uzun süredir yerel esnaf birlikleri tarafından da dile getiriliyor. AVM’lerin pazar günleri de açık kalmasının, küçük ve geleneksel esnafın rekabet gücünü kırdığı, ticaretin dengesini bozduğu ve şehir merkezlerindeki sosyal hayatı olumsuz etkilediği savunuluyor.
Ticaret Bakanlığı’nın bu konuyu mevzuat değişikliği kapsamına alması, AVM’lerin çalışma saatlerine ilişkin yeni bir düzenlemenin önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğine dair bir sinyal olarak yorumlanıyor. Valiliklerin ise bu yetkiyi kullanarak yerel düzenleme yapıp yapmayacağı merak konusu.