Haberler.com stüdyosunda açıklamalarda bulunan Ali Babacan, asgari ücretin belirlenmesinde geçmiş kayıpların, güncel enflasyonun ve refah payının dikkate alınması gerektiğini belirtti. Cep telefonunu çıkararak hesap yapan Babacan, mevcut tabloyu şöyle özetledi:

Reklam
Reklam

"Geçen seneden gasbedilen yüzde 15 hak var. Ona bu senenin enflasyonu da eklenmesi gerekir. Ne ediyor? Yüzde 45. Bir de refah payını ekleyince yüzde 50. Yani kabaca esnaf hesabı asgari ücretin en az 33 bin TL olması gerekir."

TÜİK VERİLERİYLE YILLARDIR SÜREN MAĞDURİYET

Babacan, asgari ücret ve emekli maaşlarının belirlenmesinde TÜİK verilerinin esas alınmasını eleştirerek, vatandaşların yıllardır büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi: "Gerçek enflasyon çok yüksekken vatandaşlarımızın maaşı düşük TÜİK enflasyonuna göre arttırılıyor. Yıllardır büyük bir mağduriyet yaşanıyor."

Geçen yıl asgari ücrete "beklenen enflasyon" kadar zam yapılmasını da sert dille eleştiren Babacan, bu durumu "çalmak" olarak nitelendirdi:

"Türkiye'de böyle bir şey daha önce yapılmamıştı. Bu insanların maaşı yüzde 45 erimişken, yüzde 45'i telafi etmek zorundasınız. Yok, biz yüzde 30 vereceğiz dediler. Bu çalmaktır. Asgari ücretin cebinden çalmaktır."

Reklam
Reklam

Babacan, açlık sınırının asgari ücreti geçtiğini rakamlarla ortaya koyarak, yapılması gerekenlerin belli olduğunu vurguladı.