Sayfa 14/106 İlkİlk ... 412131415162464 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 105 - 112 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Piyasa değeri kavramını çok çok iyi anlamalısınız. Piyasa dğeri demek şirketin değeri demek.

Piyasa değerini dolaşımdaki lota bölerseniz şirketin borsada işlem gören fiyatını görürsünüz.

Borsada fiyat dediğimiz olgu aslında piyasa değerinin kısaltılmış bir versiyonu milyonlarca rakamla ugrasmak yerine lot denen birşey uretelım bunu rakamı bozuk para gibi bölelim 2 lıra 5 lıra gibi piyasa değerinin mılyonlarca bölünmüş halini alıp bir tanesi üzerinden fiyat belirleyelim böylece mıllet gereksiz uzun rakamlardan ugrasmasın kolaylık olsun ıstemışler ve ortaya fiyat dedğimiz birşey cıkartmışlar.

Şu formulu kazımalısınız Piyasa değeri / dolaşımdaki lot = hissenin fiyatı. BUnu bildikten sonra bir şirketin ne kadar edip etmeyeceğini daha iyi anlayacaksınız.

Piyasa değeri açarsak şirketin borsadaki değeri demek Başına piyasa koymuşlar cunku borsa bir piyasa.

Bu yuzden değer yerine piyasa değeri demişler.

sizin dilinizle anlatayım ki daha iyi otursun.

Vel hasılı şirketteki tüm malzemeler fabrıka patronun oturdugu koltuktan içerde bulunan yazıcı hatta kalemıne kadar Tüm şirketin değerine piyasa değeri deriz. Bunun içinde kasadaki para bankadakı dolarlarda vardır.

Bir şirketin hisse fiyatı yani piyasa değeri niçin yukarı gider eğer patron sattıgı ürünlerle bir değer yani bir para kar elde ederse kasaya para girecektir. İşte kasada hiç para yokken şirketin piyasa değeri 10,000 TL ise kasaya 5000 TL kar girdikten sonra şirketin piyasa değeri yükselmelidir.

İşte borsadaki fiyat hareketinin tek ve en temel sebebi budur.

Mesela yeni açılacak bir fabrikanın neden hisse fiyatını yukarı veya aşağı oynatır. Cunku yeni açılacak fabrika bir değerdir ve bu fabrikada üretilecek olan bir kar vardır. Buda kasaya daha fazla para girmesi demektir. Dolayısıyla yatırımcılar bu kasaya girecek dolayısıyla şirketin değerine eklenecek olan karları herkesten önce almak ister.

Borsa her zman bir şirketin gerçek değerini fiyatlar yani içerde duran parayı patronun oturdugu koltugu masayı sandalyeyi bugun herşeyi satsa bu şirket kaç para eder deriz ya kasadaki para dahil hah işte bunu piyasa değerinde fiyatlar borsa.

O halde bir şirketin kasasında para varsa bunun değeri daha fazladır cunku bu şirketi bir başkasına satarken diyeceksin ki bu şirketin içindeki masa sandalye koltuk vb tum alet edevat hatta arsası dahil değeri 10,000 TL dir kardesım E birde kasa var kasanın için boş değil ordada hiç dagıtılmamış bi 5000 TL de para var.

Dolayısıyla malzemeler ve tum duran varlıkların degerı 10 bın TL kasadakı parayıda devredeceksın etti sana 15,000 TL değerinde bir şirket.

Fakat A şirketinde ise tum malzemeler aynı oldugu için 10,000 TL dir fakat kasasını acıp baktıgınızda hiç para yoktur halıyle bu şirketi bir baskasına devredeceksen bu şirket için 15,000 TL ver diyemezsin.

Adam derki kasaında 5 bin TL bulunan ikiz şirketin değeri 15,000 TL iken kasasında hiç para olmayan bir şirketi sen bana 15,000 TL den kakalıyormusun pahalı bu şirket deerlerrrrrr.........

Sonuç A şirketi İle B şirketi aynı piyasa değerine sahip olamaz.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. İlk yılın temettüsüyle hisse alsam, ikinci yıl 110 lira üzerinden 20 değil 22 lira temettü alırım. Değişen ne?

He ihtiyacım oldu satmam gerektiğini varsayıyorsak, zaten o parayla temettü hissesi toplamayı bırakın, borsaya yatırım yapılmaz. En azından benim yatırım mantığımda.

3.  Alıntı Originally Posted by tcspirit Yazıyı Oku
    İlk yılın temettüsüyle hisse alsam, ikinci yıl 110 lira üzerinden 20 değil 22 lira temettü alırım. Değişen ne?

He ihtiyacım oldu satmam gerektiğini varsayıyorsak, zaten o parayla temettü hissesi toplamayı bırakın, borsaya yatırım yapılmaz. En azından benim yatırım mantığımda.

2. paragrafı anlamadım da 1.. paragrafı cevaplayayım.

Hangi manada değişenden bahsediyoruz.

A şirketi temettü dağıtır ve sen gelen temettü parasıyla Düşürülmüş fiyattan hemen lot arttır yani hisse alırsın.

B şirketi zaten temettü dağıtmıyordu dolayısıyla oda senin temettünü kopyalamasına gerek yok. Hİç hisse satmaz. veyahutta senın aldıgın temettü kadar lot satıp hemen tekrar alım yapar yani hiç satmasada olur.

Hesapla bu dediğimi iki yatırımcıda aynı portfoy değerine yine ulasır.

Bu sefer A şirketinin yatırımcı temettü vermeyen hisseyi kopyalamış olur. drik jenterin pdfsinde çektiğim resimde de yazıyor bu.

Dolayısıyla gelecekte iki yatırımcıda aynı karı elde eder ve gelecekte dagıtılacak 2. temettüde.

A şirketinin yatırımcısı daha fazla temettü hak edeceksıt eskisine nazaran fakat bu toplamda yine hiçbirşey değiştirmiyor malesef.

İstersen hesapla kendin farkeden hiçbirşey yok.

A şirketindede B şirketindede dediğimi yap ilk sene temettünü dagıt ve tekrar lot al digerindede hiç hisse satma

2. sene yine temettü dağıt arttırılmış lotun var nede olsa B şirketindede senin hak ettiğin kadar lot sat

sonra toplam bankaya yatan paralar ile portfoy degerine bak ikiside aynı cıkar.

Hatta abart 2. sene arttıgın lotlarladan hak ettigin fazlalık temettü parası ile tekrar lot al

B şirketindede sattıgın lotları hemen geri al. 3. Sene tekrar temettü dağıt.

İki şirketide tekrar hesapla

GÖRECEKSİNKİ HALA İKİ ŞİRKETİN YATIRIMCISIDA AYNI PARAYI KAZANMIŞ.

SORU SOR BEKLIYORUM...
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

4. Temettu veren hisse daha iyidir. En azından bize Veriyor rahatlatıyor bizi psikolojik olarak erhan kardeş diğeri vermiyor vermese ne zevki esprisi olur o işin

5.  Alıntı Originally Posted by Yavuzadana0101 Yazıyı Oku
    Temettu veren hisse daha iyidir. En azından bize Veriyor rahatlatıyor bizi psikolojik olarak erhan kardeş diğeri vermiyor vermese ne zevki esprisi olur o işin
    hahahah :D hocam cevap versem bir türlü vermesem bir türlü.

anlaşıldı hocam sen sayfaya gelmiş hiç yazıları okumadan bodozlama dalmışsın. Zaten kopyalayabiliyorsun diyoruz ya iki saatir sayfalarca bunu anlattım ya.

ha siz zevk ve espiri peşinde koşacaksınız saygı duyarım.

Ben temel gayesi para kazanmak olanlara anlattım...

6. Erhancım o zaman şöyle yapalım parayı 2 ye bölelim. Veren vermeyen ikisinde koyalım parayı nasıl olur?

7.  Alıntı Originally Posted by Yavuzadana0101 Yazıyı Oku
    Erhancım o zaman şöyle yapalım parayı 2 ye bölelim. Veren vermeyen ikisinde koyalım parayı nasıl olur?
    üstadd bak benim derdim vermeyene gömün vermeyene gömmeyin değil.

Piyasa değeri kavramını niye anlatıyorum.

İster verene yatır ister vermeyene bu önemli değil.

SEN YÜKSEK KAR EDEN ŞİRKETE PARA KOYDAAAAAAAAAAA GERİSİ BOM BOŞ İŞ İSTER %500 temettü versin İSTERSE hiç temettü vermesin bunun bir anlam ve önemi yok yukarda ve önceki sayfada parasal karşılıgının extrasının olmadıgını acıkladım.

Dolayısıyla neye odaklanacaksın ELDE EDİLEN KAR BILANCOYA BAKACAKSIN. TMETTÜ DAGITMAK ŞİRKET YAPACAGI BİR İŞ BOŞVER ONU İSTER DAGITIR ISTER DAGITMAZ.

TÜm bunları bir seçim yapın diye değil. ŞİRKETİN ELDE ETTİĞİ KAR İLE İLGİLENİN DİYE ANLATIYORUM.

8.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    üstadd bak benim derdim vermeyene gömün vermeyene gömmeyin değil.

Piyasa değeri kavramını niye anlatıyorum.

İster verene yatır ister vermeyene bu önemli değil.

SEN YÜKSEK KAR EDEN ŞİRKETE PARA KOYDAAAAAAAAAAA GERİSİ BOM BOŞ İŞ İSTER %500 temettü versin İSTERSE hiç temettü vermesin bunun bir anlam ve önemi yok yukarda ve önceki sayfada parasal karşılıgının extrasının olmadıgını acıkladım.

Dolayısıyla neye odaklanacaksın ELDE EDİLEN KAR BILANCOYA BAKACAKSIN. TMETTÜ DAGITMAK ŞİRKET YAPACAGI BİR İŞ BOŞVER ONU İSTER DAGITIR ISTER DAGITMAZ.

TÜm bunları bir seçim yapın diye değil. ŞİRKETİN ELDE ETTİĞİ KAR İLE İLGİLENİN DİYE ANLATIYORUM.
    Erhan Bey, tüm yazdıklarınızı okudum, inanın farkındalık yaratma çabanızı ayakta alkışlıyorum, etkilenmedim desem yalan olur.

Bir sorum olacak, ben borsada yeni sayılırım, çevremde temettü yatırımcısı çok, bende onların gazına gelip İSYAT aldım, İSYAT mart sonunda temettü verdiği için şuan hisse fiyatı düşük, yazdıklarınızı okuyunca önümüzdeki temettü döneminde çıkmayı düşünüyorum. Lakin temettü versin ya da vermesin karlılığını uzun yıllar istikrarlı devam ettirecek şirket bulmak zor. Hadi diyelim bulduk, ekonomisi dışa bağımlı ve siyasi olaylardan etkilenen bizim gibi ülkelerde borsanın iniş dönemleri çok olur. Temettü işte bu noktada küçük yatırımcının sığınağı oluyor. Örneğin 17 Ağustos depreminde Tüpraşın rafinerisi yandı, o yıl bile tüpraş temettü verdi. 2001 krizinde yine aynı şekilde. Anlatmak istediğim tüpraş iyi hisse falan değil, bu dönemlerde sizin belirttiğiniz karlılık odaklı yatırım yapan biri ile temettü odaklı yatırım yapan birinin kar-zarar durumları aynı olur mu?

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Sayfa 14/106 İlkİlk ... 412131415162464 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •