arkadaşlar artık tartışmayalım bence ama Erhanın videosunu izledikten sonra gerçekten hak verdim.kazanmak için tek kriter fiyat ??? temettü olayı sadece uzun vadeli yatırımda biz yatırımcıları oyalamakla kalıyor gerçekten de.
örnek iki şirketin bilanço ve gelir tablosu her yıl birebir aynı olsun. ikiz gibi düşünün. ikiz ama karakterleri farklı.
1.karakter sözde temettü dağıtıyor.
2.karakter sözde temettü dağıtmıyor.
şimdi ikisinede 100 lira yatırın ve hiç satmayın ???
her iki şirket ikiz olduğuna göre özkaynaklar toplamı 10 lira olsun.
ödenmiş sermayesi 5 lira olsun ???
yıllık 1 lira kar dağıtsın ?
şimdi defter değeri = özkaynaklar/ödenmiş sermaye ise defter değeri 2 TL.
1.karakterde yatırımcı 10 yıl boyunca her yıl 1 TL. payını banka hesabına alıyor. 10 yıl sonra bankada 10 lirası oluyor.
portföy değeri=defter değeri değişmiyor. şirketin değeride değişmiyor. 10/5=2 TL
2.karakterde şirket hiç temettü vermemiş şirkette bırakmış. yatırımcının banka hesabı sıfır.
10 yıl sonra 2.karakterde biriktirdiği bütün karları dağıtmaya karar versin.
defter değerini hesaplayalım...
10 lira özvarlık zaten vardı + yıllık 1 liradan 10 TL birikmiş kar / 5 lira ödenmiş sermaye
20/5 = 4 TL. defter değeri zaten yüksek.
bu iki hissenin piyasa değeri aynı olamaz mantıken... işte sanırım burada kafalar karışıyor.
birinci karakterin piyasa değeri 20 lira ise 2.karakterin piyasa değeri doğal olarak 40 tl olacaktır.
şirketi satın alma örneğinde olduğu gibi bu karakterleri satın alalım.
sözde temettü dağıtan şirketi temetttü kadar ucuza alırken
temettü dağıtmayan şirketi ise birikmiş temettü kadar pahalıya almak zorunda ?
elde var sıfır ????
tek kriter fiyat hakikaten ???
bu iki şirket arasındaki piyasa değeri farkı aşırı yüksek ise bu temettüden değil yatırımcı psikolojisinden kaynaklanıyor gerçekten. temettülü veya temettüsüz arasında iş tercihe kalıyor. buda kazancı artıran etken oluyor.
benim düşüncemde değişti kimse kusura bakmasın ama Erhan haklı. benim tablo örneğindeki karşılaştırma yanlıştı. o tabloda temettü dağıtan şirketi aynı zamanda temettü dağıtmayan şirketmiş gibi kıyaslamış oldum. bilanço odaklı gidelim bencede. sürekli kar arttsın temettü versin veya vermesin uzun vadede para kazanıyorsunuz ???
Yer İmleri