TCMB'nin faiz kararının ardından küresel bankalardan değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Citibank’tan da bir değerlendirme geldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararının ardından önemli bankalardan değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Deutsche Bank ve Morgan Stanley’in ardından Citibank’tan da bir değerlendirme geldi.
TCMB faizi 300 baz puan indirerek yüzde 43 seviyesine çekti. Bunun ardından Deutsche Bank ekonomistleri Eylül ve Ekim ayı için 250’şer baz puanlık indirim öngördü. Morgan Stanley ekonomistleri ise Eylül’de 300 baz puan, Ekim ve Aralık aylarında ise 200’er baz puan faiz indirimi beklediklerini paylaştı.
"KURLAR YAKINDAN TAKİP EDİLECEK"
Konuya yönelik değerlendirmesini paylaşan Citibank ekonomistleri, mevcut gelişmelerin TCMB'nin reel efektif döviz kuru bazlı dezenflasyon stratejisi çerçevesinde kurları yakından takip etmeye devam edileceğine işaret etti.
Söz konusu değerlendirmede büyüme beklentilerinin azalması ve işsizlik oranının yükselmesinin, TCMB'nin uzun süre sıkı para politikasını sürdürme kabiliyetini
zorlaştırdığı ifade edildi.
"GEVŞEME DÖNGÜSÜ İÇİN ZORLU BİR YOL SÖZ KONUSU"
TCMB'nin rezerv pozisyonunda bir iyileşme olduğuna dikkat çeken Citi ekonomistleri ancak brüt rezervlerin döviz bileşeninin mevcut seviyesinin Şubat ayı ortasındaki 100,7 milyar dolarlık zirvenin altında olduğunu bildirdi.
Söz konusu değerlendirmede "Bizim görüşümüze göre, belirtilen arka plan, yavaşlayan ekonomi, yüksek enflasyon ve azalan normalleşme ile birleştiğinde, gevşeme döngüsü için zorlu bir yol söz konusu" ifadeleri yer aldı.