Asya borsaları, geçtiğimiz hafta ABD teknoloji endekslerindeki yüksek değerleme endişelerinin ve kar realizasyonunun etkisiyle karışık bir seyir izledi. Bölgesel olarak Japonya ve Güney Kore’de sert kayıplar yaşanırken, Çin piyasaları hafif de olsa değer kazanarak ayrıştı.

ABD’deki teknoloji hisselerine yönelik olası düzeltme beklentilerinin bölgeye yayılması, Asya borsalarında satış baskısına neden oldu. Bu durumun en belirgin sonuçları ise şöyle:

• Japonya Nikkei 225 Endeksi: Haftalık bazda yüzde 4,07 değer kaybederek en sert düşüşü yaşadı.

• Güney Kore Kospi Endeksi: Yüzde 3,74 kayıpla haftayı tamamladı.

Bu kayıplarda, Japonya’da açıklanan zayıf hanehalkı harcamaları verileri ve ülkede otomotiv ile yarı iletken sektöründen gelen talepteki düşüşün etkili olduğu belirtildi.

ÇİN'DEN ABD ÜRÜNLERİNE TARİFE ASKISI

Ticaret tarafında ise Çin’den gelen olumlu bir haber, piyasaları bir miktar destekledi. Çin, 10 Kasım'dan itibaren ABD ürünlerine uygulanan yüzde 24'lük gümrük tarifesini bir yıl süreyle askıya alacağını açıkladı.

Bu iyimser hava ile Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,29, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 1,08 değer kazandı.

Ancak analistler, ABD ve Çin arasındaki ticari sorunların çözüldüğünü söylemek için henüz çok erken olduğunu ve yatırımcıların temkinli davranmaya devam ettiğini vurguladı.

GELECEK HAFTA KRİTİK VERİLER TAKİP EDİLECEK

Önümüzdeki hafta piyasaların yönünü belirleyecek önemli makroekonomik veriler açıklanacak:

• Salı: Japonya’da dış ticaret dengesi
• Perşembe: Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
• Cuma: Çin’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri

Bu veriler, küresel büyüme görünümü ve merkez bankalarının para politikaları açısından kritik sinyaller verecek.