Ana sayfa Ekonomi ABD Muafiyeti Kaldırdı. Türkiye: Kabul Etmiyoruz

ABD Muafiyeti Kaldırdı. Türkiye: Kabul Etmiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” dedi.

ABD’nin İran’dan petrol ithal eden sekiz ülkeye tanınan muafiyeti 2 Mayıs itibariyle kaldıracağını açıklamasına, Türkiye sert tepki verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, söz konusu açıklamayı resmi Twitter hesabından yaptı.

Washington yönetimi, ABD’nin İran’dan petrol alımına yaptırım getiren kararından 2 Mayıs’a kadar 180 günlüğüne muaf tutulan Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan’ın muafiyetleri sona erecek.

İran’la nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yönelik ilk yaptırım paketini 7 Ağustos 2018’de, ikinci aşama yaptırım paketini ise 5 Kasım 2018’de devreye sokmuştu.

ABD, bu tarihte aralarında Türkiye’nin de olduğu sekiz ülkeye İran’a yönelik yaptırım paketinde petrol ithalatı konusunda 180 gün muafiyet tanımıştı.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here