Ana sayfa Ekonomi Dünya Sıkılaşma dalgası altın fiyatlarını vurdu

Sıkılaşma dalgası altın fiyatlarını vurdu

Altının onsu 1.690 doları görerek Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

2022 yılında şimdiden kayda değer derecede dalgalanma yaşayan değerli metal, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası mart ayında rekor seviyeleri yakın bir ralli gerçekleştirirken ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını sıkılaştırması ve doların değer kazanması sonrası güvenli varlık talebi ve resesyon endişeleriyle yüzde 8’e yakın değer kaybetti.

Gram altın ise 956 liradan işlem görürken, dün günü 960 liradan kapattı.

Çeyrek altın 1563 liraya geriledi. Çeyrek dün kapanışta 1570 liraydı.

Güne 3127 liradan başlayan yarım altın ise dünkü kapanışını 3139 liradan yapmıştı.

Cumhuriyet altını ise 6233 liradan seyrederken, dün günü 6261 liradan kapattı.

Wells Fargo Varlık Strateji Bölümü Başkanı John LaForge’a göre, gerçek oranlar altın için önemli bir etken olsa da mevcut halde durum bu değil.

“Şu anda her şey dolarla ilgili” diyen Laforge, “Resesyon konusunda gelirsek altının bir miktar talep göreceğini düşünüyorum fakat bu önemli oranda olmayacak. Altın 1650-1850 dolar marjı arasında bir bekleme bölgesinde gibi görünüyor. Spot altın perşembe günü yüzde 0,4 düşüşle 1690 dolar seviyesini gördü. Bu aralığı hangi yönde kıracağını doların durumu belirleyecek” değerlendirmesinde bulundu.

ALTIN TAHMİNLERİ AŞAĞI ÇEKİLİYOR

UBS Group AG’nin varlık yönetimi bölümü de, eylül sonu altın tahminini 1.600 dolara çekerken, yılsonu altın tahminini 1.800 dolardan 1.700 dolara çekti. Citigroup da altın için 2022 içinde 1.600 doların görülebileceği uyarısı yaptı.

Altın yatırımcıların 100 baz puanlık faiz artışı ihtimalini fiyatlamalarıyla temmuz ayı içinde 110 dolardan fazla değer kaybetmişti. Bu ihtimal yetkililerin bu kadar büyük bir artış hamlesi yapmak konusunda isteksiz olduğuna dair işaretler sonrasında zayıfladı.

Fed’in temmuz ayında ikinci kez 75 baz puan artış yapması beklenirken sonraki toplantılarda alınacak kararların ortaya çıkacak ekonomik veriler ve fiyat istikrarının ne kadar sağlandığına bağlı olacağı değerlendiriliyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here