Unilever’den ayrılık süreci uzun süredir beklenen Magnum Ice Cream Company, Hollanda’da gerçekleştirdiği halka arz (IPO) ile küresel dondurma pazarının en büyük bağımsız şirketi unvanını kazandı.
Şirket, Amsterdam borsasında işlem görmeye başlarken, hisseler ilk işlem gününde 12,8 Euro’dan fiyatlandı. Bu fiyatlama ile Magnum’un piyasa değeri yaklaşık 7,84 milyar Euro’ya ulaştı. Magnum hisseleri bugün Londra ve New York borsalarında da işleme açıldı.
PAZARIN YÜZDE 20’SİNİ KONTROL EDİYOR
Unilever, soğuk tedarik zinciri gerektirmesi nedeniyle diğer markalarıyla sınırlı sinerji yaratan dondurma iş kolundan ayrılarak sadeleşme kararı almıştı. Magnum, bünyesindeki Wall’s ve Cornetto gibi popüler markalarla küresel dondurma pazarının yüzde 20’sinden fazlasını kontrol ediyor.
Magnum CEO’su Peter ter Kulve, bağımsız bir yapıya geçişin kendilerini daha çevik ve iddialı bir şirket haline getireceğini belirtti. Şirket, bundan sonra tamamen "keyif ürünü" kategorisindeki dondurmaya odaklanarak verimlilik ve büyüme potansiyelini artırmayı hedefliyor.
KISA VADELİ BASKI VE SAĞLIK ENDİŞELERİ
Şirket, FTSE gibi büyük endekslere dahil olamaması nedeniyle hisselerde kısa vadede fiyat baskısı yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.
Ayrıca, küresel ölçekte GLP-1 zayıflama ilaçlarının tüketici alışkanlıklarını etkilemesi ve ABD’de sağlıklı yaşam politikalarının yaygınlaşması, yatırımcı ilgisini sınırlandıran ve yeni dönemin zorlukları arasında gösterilen faktörler arasında yer alıyor.
BEN & JERRY’S TARTIŞMALARI GÜNDEMDE
Magnum’un bünyesindeki ünlü markalardan Ben & Jerry’s, 1,1 milyar Euro’luk geliriyle grubun cirosunun yüzde 14’ünü oluşturuyor. Ancak bu markanın vakfına ilişkin yönetişim ve mali kontrol tartışmalarının, şirketin yeni bağımsız yönetiminde yakından izleneceği belirtiliyor.
Kaynak: Dünya


