Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), ekim ayı enflasyon verilerini değerlendirdiği bülteninde, fiyat artışlarının yavaşlamasına rağmen, enflasyonun dar gelirlilerin alım gücünü yıkıcı şekilde etkilediğini belirtti.
Bültende, TÜİK verilerine değinilerek, enflasyonun büyük ölçüde baz etkisi sayesinde artış hızını yavaşlattığı ancak fiyatların yükselmeye devam ettiği vurgulandı.

ASGARİ ÜCRET ENFLASYON KARŞISINDA ERİYOR
DİSK-AR, asgari ücretlinin enflasyon karşısındaki kaybına dikkat çekerek çarpıcı bir rakam açıkladı:
"Asgari ücret enflasyon karşısında eriyor. Yılın 10. ayında asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybı 6 bin 322 TL oldu."
Açıklamada, enflasyonun farklı toplumsal kesimleri farklı etkilediği, özellikle dar gelirlilerin alım gücünü çok daha fazla düşürerek gelir dağılımını bozucu bir işlev gördüğü kaydedildi.

GIDA FİYATLARI ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR
Gıda fiyatlarının ortalama fiyatlardan daha hızlı artmaya devam ettiğine dikkat çekilen bültende, bu durumun gelir dağılımındaki adaletsizliği derinleştirdiği belirtildi:
TÜİK Verileri: 2003’ten bu yana ortalama fiyatlar 28,6 kat artarken, gıda fiyatlarının artışı 43,1 kat oldu.

Düşük Gelir Grubu: En düşük yüzde 20’lik gelir grubunun harcamaları içinde gıdanın payı yüzde 30,4'tür. Bu grubun toplam gelirden aldığı pay ise sadece yüzde 6,3’tür.
Yüksek Gelir Grubu: En yüksek yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 48,1’ini elde ederken, harcamaları içindeki gıdanın payı sadece yüzde 12,8’de kaldı.
DİSK-AR, düşük gelirli grupların bu nedenle gıda dışı harcamalar için çok sınırlı gelirle kaldığını ve bu durumun geçim sıkıntısını katladığını ifade etti.


