2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve sanayide hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla kamu kurumlarınca yürütülen maden, enerji hammaddeleri ve jeotermal kaynak arama ve üretimine yönelik çalışmalar duraksamadan devam ediyor. Türkiye'de geçen yıl doğal gaz üretimi bir önceki yıla göre yüzde 176 artarak 2,3 milyar metreküpe yükseldi.

AA muhabirinin, 2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan derlediği bilgilere göre enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve sanayide hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla kamu kurumlarınca yürütülen maden, enerji hammaddeleri ve jeotermal kaynak arama ve üretimine yönelik çalışmalara devam ediliyor.

Bu kapsamda, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından maden ve jeotermal kaynak arama faaliyetleri ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Türkiye'de geçen yıl doğal gaz üretimi bir önceki yıla göre yüzde 176 artarak 2,3 milyar metreküpe ulaştı.

Doğal gaz ithalatı ise 2024'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,4 artarak 52,2 milyar metreküp oldu. Geçen yıl yurt içi doğal gaz üretiminin toplam doğal gaz tüketimine oranı yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

Öte yandan, ham petrol üretimi geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak günlük 104 bin 031 varil ortalamayla 5,3 milyon ton oldu.

Ham petrol ithalatı 2024'de bir önceki yıla göre yüzde 4,4 azalarak 30 milyon tona düştü. 2024'te yurt içi ham petrol üretiminin toplam petrol arzına oranı ise yüzde 15 olarak kayıtlara geçti.

Madencilik sektöründe ise aynı dönemde üretim, ihracat arttı, ithalatta iyileşme gerçekleşti. 2025'nin Ocak-Temmuz döneminde önceki yılın aynı dönemine göre ithalatta yüzde 7 artış, ihracatta yüzde 0,7 azalış, üretimde ise yüzde 1,05 artış gerçekleşti.

İhracatta mermer, çinko, bakır, feldspat, krom, kurşun ve bor, ithalatta ise ham petrol ve doğal gaz, taşkömürü ve demir önemli ağırlığa sahip oldu.

SAKARYA DOĞAL GAZ SAHASI'NDA 2028 ÜRETİM HEDEFİ YILLIK 15 MİLYAR METREKÜP

Programa göre, Karadeniz'deki 785 milyar metreküp rezervin ekonomiye kazandırılması amacıyla Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme projesi kapsamında doğal gaz üretimine 2023'te başlandı, söz konusu sahada günlük 9,5 milyon metreküp doğal gaz üretim kapasitesine ulaşıldı.

Sahadan, 2028 itibarıyla yıllık yaklaşık 15 milyar metreküp doğal gaz üretilmesi hedefleniyor.

Öte yandan, 2021'de Şehit Esma Çevik ve Şehit Teğmen Akdeniz, 2023'te Şehit Aybüke Yalçın, 2024'te ise Mehmet İrfan Güler, Bülent Sadioğlu ve Bulmuşlar sahalarında toplam 867 milyon varil ham petrol rezervi keşfedildi.

Söz konusu rezervlerin hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılabilmesi amacıyla çalışmalara devam ediliyor.

Gabar'daki sahalarda Eylül 2025 itibarıyla toplam 137 üretim kuyusu bulunuyor, bu kuyulardan günlük yaklaşık 78 bin varil ham petrol üretimi gerçekleştiriliyor.

Üretimin başladığı tarihten itibaren 4 yıllık dönemde Gabar bölgesindeki kümülatif petrol üretimi 42,5 milyon varil olarak hesaplandı. Bölgedeki günlük ham petrol üretiminin artırılması amacıyla sondaj çalışmalarına yoğunluk verildi.

(AA)