Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) sonuçlarını yayımladı. Açıklanan veriler, çiftçilerin üretim maliyetlerinin yıllık bazda rekor seviyede artmaya devam ettiğini gösterdi. Tarım-GFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,09 oranında yükseldi.

Çiftçinin üretim maliyetlerini doğrudan etkileyen girdi fiyatları, ağustos ayında da tırmanışını sürdürdü.

Tarım-GFE’deki yıllık artış yüzde 34,09 olarak kaydedildi. Bir önceki aya göre ise endeks yüzde 1,30 yükseldi.

Buna göre, endeks ağustosta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 23,81 ve 12 aylık ortalamalara kıyasla yüzde 31,94 yükseldi.

Tarımsal girdi fiyatları açıklandı: Çiftçinin maliyet yükü yüzde 34 arttı 1

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 1,55 artış gerçekleşirken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 0,18 azalış görüldü.

Geçen yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 35,07, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi yüzde 28,51 arttı.

Tarımsal girdi fiyatları açıklandı: Çiftçinin maliyet yükü yüzde 34 arttı 2

VETERİNER HARCAMALARINDA ARTIŞ YÜZDE 60’A YAKIN

Yıllık Tarım-GFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi.

Ağustosta yıllık bazda artışın az olduğu alt gruplar yüzde 17,41 ile tarımsal ilaçlar, yüzde 18,98 ile bina bakım masrafları oldu.

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 59,79 ile veteriner harcamaları, yüzde 53,01 ile gübre ve toprak geliştiriciler olarak kayıtlara geçti.

Aylık Tarım-GFE'ye göre 6 alt grup daha düşük ve 5 alt grup daha yüksek değişim sergiledi.

Ağustosta bir önceki aya göre, azalış gerçekleşen alt gruplar yüzde 0,45 ile enerji ve yağlayıcılar, yüzde 0,37 ile malzemeler oldu.

Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 3,94 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 3,01 ile diğer mal ve hizmetler olarak hesaplandı.

(AA)